Stolp Rocca

Giustina Rocca velja za prvo odvetnico v zgodovini. Njeno ime je bilo v zgodovino zapisano zaradi arbitražne odločbe, izdane 8. aprila 1500 v okviru spora, katerega rešitev ji je bila zaupana. Na dvoru beneškega guvernerja v Traniju je G. Rocca izdala arbitražno odločbo v domačem jeziku – in ne v latinščini kot je bilo takrat običajno – da bi jo razumela tudi javnost, ki je bila navzoča ob razglasitvi. Nato je neuspešno stranko pozvala, naj ji plača honorar, s čimer je v obdobju, v katerem ženske niso imele dostopa niti do pravnega izobraževanja niti do prakticiranja prava, poudarila svojo željo, da se jo obravnava enako kot moške, ki take pravice imajo.

Sodišče Evropske unije je s tem, da je svoj najvišji stolp poimenovalo po Giustini Rocca, opozorilo na svojo zavezanost dostopnosti prava in pravice za vse in kot odmev svoje sodne prakse potrdilo svojo zavezanost enakim možnostim.

Stolp Rocca je z 29 nadstropji in 118 metri najvišja stavba v Luksemburgu. Čeprav ta stolp tvori le en prostor, je na zunaj videti kot dva stolpa, postavljena drug ob drugem.

Ker je ta stolp zadnji element nepremičninskega kompleksa, ki ga je bilo treba postaviti, so ustvarjalci želeli prekiniti kontinuiteto, ki se je začela s stolpoma Comenius in Montesquieu, tako da so ga postavili pod kotom, da bi bil kompleks sklenjen. Le ena od dveh fasad ima enako strukturo in dimenzije kot stolpa Comenius in Montesquieu, medtem ko je druga fasada črna in nekoliko višja. Stolp Rocca je tako vključen v obstoječi kompleks, saj ustvarja arhitekturni dialog s palačo in stolpoma Comenius in Montesquieu. Povezava med drugimi stavbami je zagotovljena s podaljškom galerije in velikim stopniščem, ki spominja na stopnišče, ki povezuje galerijo s palačo.

Stolp Rocca ima najsodobnejši energetski certifikat, ki je enakovreden certifikatu pasivne stavbe, saj so potrebe po toploti v primerjavi z referenčno stavbo manjše za 55 %, poraba primarne energije in emisije CO2 pa so manjše za 45 %.

Otvoritev stolpa Rocca septembra 2019 je omogočila, da so vse službe Sodišča v enem samem nepremičninskem kompleksu, tako da so vsi zaposleni in člani združeni pod isto streho.