Language of document :

Cerere de decizie preliminară introdusă de Bundesarbeitsgericht (Germania) la 20 februarie 2024 – UR, în calitate de administrator judiciar al patrimoniului societății V GmbH/DF

(Cauza C-134/24, Tomann1 )

Limba de procedură: germana

Instanța de trimitere

Bundesarbeitsgericht

Părțile din procedura principală

Pârât, apelant și recurent: UR

Reclamant, intimat în apel și în recurs: DF

Întrebările preliminare

Articolul 4 alineatul (1) din Directiva 98/59/CE1 a Consiliului din 20 iulie 1998 privind apropierea legislațiilor statelor membre cu privire la concedierile colective (denumită în continuare „Directiva 98/59/CE”) trebuie interpretat în sensul că încetarea unui contract de muncă din cadrul unei concedieri colective supuse obligației de notificare poate determina încetarea raportului de muncă al unui lucrător vizat abia după expirarea perioadei de blocare a concedierilor?

În cazul unui răspuns afirmativ la prima întrebare:

Expirarea perioadei de blocare a concedierilor presupune atât o notificare cu privire la concedierea colectivă, cât și ca aceasta din urmă să îndeplinească cerințele prevăzute la articolul 3 alineatul (1) al patrulea paragraf din Directiva 98/59/CE?

Angajatorul care, fără a efectua (în mod corespunzător) notificarea privind concedierea colectivă, a decis încetarea unor contracte de muncă supusă unei obligații de notificare poate realiza ex post o asemenea notificare, cu consecința că raporturile de muncă ale lucrătorilor vizați pot înceta după expirarea perioadei de blocare a concedierilor, ca efect al încetării contractelor de muncă declarate deja anterior?

În cazul unui răspuns afirmativ la prima și la a doua întrebare:

Este compatibilă cu articolul 6 din Directiva 98/59/CE prevederea din dreptul național care permite autorității publice competente să constate, într-un caz concret, prin intermediul unui act pe care lucrătorul nu-l poate ataca și care este obligatoriu pentru instanțele competente în materia dreptului muncii, data expirării perioadei de blocare a concedierilor sau este imperativ necesar ca lucrătorul să aibă la dispoziție o cale de atac având ca obiect verificarea corectitudinii constatării făcute de autoritatea publică?

____________

1 Numele prezentei cauze este un nume fictiv. El nu corespunde numelui real al niciuneia dintre părțile la procedură.

1 Directiva 98/59/CE a Consiliului din 20 iulie 1998 privind apropierea legislațiilor statelor membre cu privire la concedierile colective (JO 1998, L 225, p. 16, Ediție specială, 05/vol. 5, p. 95).