Language of document :

Sag anlagt den 31. januar 2024 – Deutsche Umwelthilfe mod Kommissionen

(Sag T-50/24)

Processprog: tysk

Parter

Sagsøger: Deutsche Umwelthilfe eV (Hannover, Tyskland) (ved advokaterne R. Klinger og C. Douhaire)

Sagsøgt: Europa-Kommissionen

Sagsøgerens påstande

Kommissionens afgørelse Ares(2023)8214217 af 1. december 2023, hvorved Kommissionen gav afslag på sagsøgerens anmodning om en intern fornyet vurdering af gennemførelsesforordning (EU) 2023/918 1 , annulleres, for så vidt som udløbet af godkendelsesperioden for s-metolachlor udskydes deri.

Europa-Kommissionen tilpligtes at betale sagsomkostningerne.

Søgsmålsgrunde og væsentligste argumenter

Til støtte for søgsmålet har sagsøgeren fremsat seks anbringender.

Første anbringende om tilsidesættelse af artikel 17 i forordning (EF) nr. 1107/2009 1 på grund af en urigtig bekræftelse af opfyldelsen af betingelsen om, at det kan konstateres, at godkendelsen kan forventes at ville udløbe, inden der er truffet beslutning om ansøgningen om fornyelse.

Under hensyntagen til det trin, der er nået i sagen om fornyelse af aktivstofgodkendelsen, kunne sagsøgte ved vedtagelsen af gennemførelsesforordning (EU) 2023/918 og ved den fornyede vurdering af denne foranstaltning ikke lægge til grund, at der ikke kunne træffes beslutning om fornyelse af godkendelsen af aktivstoffet s-metolachlor forud for denne dato.

Andet anbringende om tilsidesættelse af artikel 17 i forordning (EF) nr. 1107/2009 på grund af en urigtig bekræftelse af opfyldelsen af betingelsen om, at den producent, der har indgivet ansøgning om fornyelse, ikke har haft indflydelse på årsagerne til, at godkendelsen vil udløbe inden fornyelsen.

Producenten, der har indgivet ansøgning om fornyelse, har ved den forsinkede fremlæggelse af et supplerende dossier og ved at fremlægge ufuldstændige oplysninger, som ikke gav mulighed for en afsluttende risikovurdering, medvirket til, at afslutningen af sagen om fornyet vurdering af godkendelsen af aktivstoffet er blevet forsinket.

Tredje anbringende om tilsidesættelse af artikel 17, stk. 1, i forordning (EF) nr. 1107/2009, sammenholdt med formålet om at sikre et højt beskyttelsesniveau og forsigtighedsprincippet, på grund af en ukorrekt fortolkning af reglen, hvorefter den pågældende bestemmelse slet ikke giver nogen skønsbeføjelse, og hvorefter der i tilfælde af, at der holdepunkter for henholdsvis uacceptable og skadelige virkninger, også skal ske forlængelse.

Også fortolkningen af artikel 17 i forordning (EF) nr. 1107/2009, hvorefter denne bestemmelse slet ikke giver Kommissionen nogen skønsbeføjelse, inden for hvis rammer Kommissionen ved at afslå at forlænge godkendelsen kunne og burde tage højde for farer og risici for miljøet og sundheden, er uforenelig med det primære formål om at sikre et højt beskyttelsesniveau, forsigtighedsprincippet og lovgivningssystematikken i forordning (EF) nr. 1107/2009.

Fjerde anbringende om tilsidesættelse af artikel 17, stk. 1, i forordning (EF) nr. 1107/2009, sammenholdt med formålet om at sikre et højt beskyttelsesniveau og forsigtighedsprincippet, på grund af den samlede forlængelsesperiodes vedvarende karakter.

Under alle omstændigheder er systematiske forlængelser, der løber over flere år, og som i sidste ende får karakter af en vedvarende udvidelse af en udløbet godkendelse, i strid med beskyttelsesformålet og med forsigtighedsprincippet.

Femte anbringende om tilsidesættelse af artikel 17, stk. 1, i forordning (EF) nr. 1107/2009, fordi forlængelsen er givet for en for lang periode.

Den i [gennemførelsesforordning] (EU) 2023/918 fastsatte forlængelsesperiode overskrider den periode, som er strengt nødvendig for at afslutte sagen.

Sjette anbringende om tilsidesættelse af begrundelsespligten i henhold til artikel 296 TEUF og artikel 41, stk. 2, litra c), i Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder.

____________

1     Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2023/918 af 4.5.2023 om ændring af gennemførelsesforordning (EU) nr. 540/2011 for så vidt angår forlængelsen af godkendelsesperioderne for aktivstofferne aclonifen, ametoctradin, beflubutamid, benthiavalicarb, boscalid, captan, clethodim, cycloxydim, cyflumetofen, dazomet, diclofop, dimethomorph, ethephon, fenazaquin, fluopicolid, fluoxastrobin, flurochloridon, folpet, formetanat, Helicoverpa armigera nucleopolyhedrovirus, hymexazol, indolylsmørsyre, mandipropamid, metalaxyl, metaldehyd, metam, metazachlor, metribuzin, milbemectin, paclobutrazol, penoxsulam, phenmedipham, pirimiphos-methyl, propamocarb, proquinazid, prothioconazol, s-metolachlor, Spodoptera littoralis nucleopolyhedrovirus, Trichoderma asperellum stamme T 34 og Trichoderma atroviride stamme I-1237 (EUT 2023, L 119, s. 160).

1     Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1107/2009 af 21.10.2009 om markedsføring af plantebeskyttelsesmidler og om ophævelse af Rådets direktiv 79/117/EØF og 91/414/EØF (EUT 2009, L 309, s. 1).