Language of document :

Cerere de decizie preliminară introdusă de Juzgado de Primera Instancia n° 1 de Fuenlabrada (Spania) la 2 februarie 2024 – A.B.D. / Bankinter Consumer Finance, E.F.C., S.A.

(Cauza C-88/24)

Limba de procedură: spaniola

Instanța de trimitere

Juzgado de Primera Instancia n° 1 de Fuenlabrada

Părțile din procedura principală

Reclamantă: A.B.D.

Pârâtă: Bankinter Consumer Finance, E.F.C., S.A

Întrebările preliminare

Articolul 6 alineatul (1) și articolul 7 alineatul (1) din Directiva 93/131 se opun unei interpretări jurisdicționale a dreptului național potrivit căreia, odată constatată nulitatea contractului de credit, instituția de credit are dreptul să solicite consumatorului, pe lângă rambursarea capitalului transferat și a dobânzilor moratorii la rata legală de la momentul punerii în întârziere, și dobânda legală aferentă tragerilor de credit efectuate de consumator, de la momentul în care au avut loc aceste trageri?

Articolul 6 alineatul (1) și articolul 7 alineatul (1) din Directiva 93/13 se opun unei interpretări jurisdicționale a dreptului național care extinde testarea caracterului abuziv la caracterul adecvat al prețului, potrivit căreia, odată constatată nulitatea unui contract de credit, consumatorul nu poate solicita instituției de credit o compensație suplimentară față de rambursarea sumei care, având în vedere valoarea totală a sumelor încasate de creditor, depășește capitalul împrumutat?

În cazul în care o clauză a contractului este declarată nulă ca urmare a caracterului său abuziv sau a încălcării obligațiilor impuse creditorului, obligația acestuia de a despăgubi consumatorul cu o compensație în niciun caz mai mică decât dobânda legală majorată cu cinci puncte procentuale sau decât cea stabilită în contract, dacă aceasta este mai mare decât dobânda legală majorată cu cinci puncte procentuale, constituie o sancțiune proporțională în sensul Directivelor 93/13, 87/101 2 și 2008/482 ?

Articolul 8 și articolul 23 din Directiva 2008/48 se opun unei interpretări a dreptului național potrivit căreia, în cazul încălcării de către creditor a obligației de a evalua bonitatea consumatorului, simpla prevedere a unor sancțiuni administrative exclude posibilitatea de a constata nulitatea contractului de credit sau de a impune o altă consecință de natură civilă?

În temeiul articolului 3 alineatul (1) și a articolului 4 alineatul (1) din Directiva 93/13, pentru a aprecia caracterul abuziv al modalității de plată amânată a unui card de credit reînnoibil, unul dintre elementele acestei aprecieri poate fi faptul că profesionistul nu a oferit consumatorului posibilitatea de a opta pentru modalitatea de plată la sfârșitul lunii, disponibilă în gama de produse, sau că acesta a direcționat consumatorul către alegerea modalității de plată amânată, punând pe prim plan interesele profesionistului față de interesul superior al consumatorului?

În temeiul articolului 4 alineatul (2) din Directiva 93/13, pentru a aprecia caracterul clar și inteligibil al unui contract de credit pe durată nedeterminată, unul dintre elementele acestei aprecieri poate fi faptul că la calcularea dobânzii anuale efective sunt omise ipotezele suplimentare pe baza cărora se poate calcula sau că acestea nu sunt indicate în propriul contract?

Articolul 6 alineatul (1) și articolul 7 alineatul (1) din Directiva 93/13, precum și articolul 15 din Directiva 87/102 și articolul 23 din Directiva 2008/48 se opun unei reglementări naționale în temeiul căreia, în cazul în care informațiile contractuale nu menționează dobânda anuală efectivă sau ipotezele suplimentare de calculare a acesteia, instituția de credit poate solicita consumatorului plata dobânzii legale în termenele convenite?

____________

1     Directiva 93/13/CEE a Consiliului din 5 aprilie 1993 privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii  (JO 1993, L 95, p. 29, Ediție specială, 15/vol. 2, p. 273).

1     Directiva 87/102/CEE a Consiliului din 22 decembrie 1986 de apropiere a actelor cu putere de lege și a actelor administrative ale statelor membre privind creditul de consum (JO 1987, L 42, p. 48, Ediție specială, 15/vol. 1, p. 252)

1     Directiva 2008/48/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 aprilie 2008 privind contractele de credit pentru consumatori și de abrogare a Directivei 87/102/CEE a Consiliului (JO 2008, L 133, p. 58)