Language of document :

Προσφυγή της 28ης Σεπτεμβρίου 2023 – Γερμανία κατά ACER

(Υπόθεση T-612/23)

Γλώσσα διαδικασίας: η γερμανική

Διάδικοι

Προσφεύγουσα: Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας (εκπρόσωποι: J. Möller και R. Kanitz, καθώς και R. Bierwagen, δικηγόρος)

Καθού: Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας

Αιτήματα

Η προσφεύγουσα ζητεί από το Γενικό Δικαστήριο:

να ακυρώσει την από 7 Ιουλίου 2023 απόφαση A-003-2019 R του συμβουλίου προσφυγών του Οργανισμού, στο μέτρο που διατηρεί σε ισχύ το άρθρο 5, παράγραφοι 8 και 9, του παραρτήματος I και το άρθρο 5, παράγραφοι 8 και 9, του παραρτήματος II της απόφασης 02/2019 του καθού·

επικουρικώς – σε περίπτωση που το Γενικό Δικαστήριο κρίνει ότι οι κατά το κύριο αίτημα ακυρωτέες διατάξεις των παραρτημάτων I και II είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις λοιπές διατάξεις του οικείου άρθρου ή παραρτήματος ή με το σύνολο της από 21 Φεβρουαρίου 2019 απόφασης 02/2019 του καθού όπως τροποποιήθηκε με την απόφαση του συμβουλίου προσφυγών –, να ακυρώσει τα οικεία άρθρα, παραρτήματα ή το σύνολο της απόφασης·

επικουρικώς – σε περίπτωση που το Γενικό Δικαστήριο κρίνει ότι οι κατά το επικουρικό αίτημα ακυρωτέες διατάξεις των παραρτημάτων I και II είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις λοιπές διατάξεις του οικείου άρθρου ή παραρτήματος ή με το σύνολο της από 21 Φεβρουαρίου 2019 απόφασης 02/2019 του καθού όπως τροποποιήθηκε με την απόφαση του συμβουλίου προσφυγών –, να ακυρώσει τα οικεία άρθρα, παραρτήματα ή το σύνολο της απόφασης, και

να καταδικάσει τον καθού στα δικαστικά έξοδα.

Λόγοι ακυρώσεως και κύρια επιχειρήματα

Προς στήριξη της προσφυγής η προσφεύγουσα προβάλλει πέντε λόγους.

Πρώτος λόγος: Παράβαση των άρθρων 14 έως 16 του κανονισμού σχετικά με την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας 1

Η εισαγωγή πρόσθετης ανάλυσης αποδοτικότητας για τη συνεκτίμηση κρίσιμων στοιχείων δικτύου κατά τον υπολογισμό της διασυνοριακής εμπορικής δυναμικότητας αντιβαίνει στα άρθρα 14 έως 16 του κανονισμού σχετικά με την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, διότι τα κρίσιμα στοιχεία δικτύου πρέπει να καθορίζονται πρώτα από τον φορέα συντονισμένου υπολογισμού δυναμικότητας και όχι από τον Οργανισμό. Τούτο προκύπτει από την ερμηνεία των εν λόγω διατάξεων, τόσο από την άποψη του γράμματος, του ιστορικού της θέσπισης και της οικονομίας τους όσο και από την άποψη των αιτιολογικών σκέψεων του κανονισμού σχετικά με την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ο νομοθέτης της Ένωσης επέλεξε ελάχιστο όριο δυναμικότητας που ανέρχεται στο 70 % και όχι κριτήριο αποδοτικότητας. Επιπλέον, το κριτήριο αποδοτικότητας είναι πρακτικώς αδύνατο να πληρωθεί, με αποτέλεσμα να καταστρατηγείται η ελάχιστη δυναμικότητα του 70 %. Περαιτέρω καταστρατηγούνται οι διατάξεις για την επανοριοθέτηση των ζωνών προσφοράς, διότι το κράτος μέλος είναι de facto υποχρεωμένο να ανασχεδιάσει τη ζώνη προσφοράς του αν δεν μπορεί πλέον να λάβει υπόψη κατά τον υπολογισμό της δυναμικότητας στοιχεία του εσωτερικού δικτύου.

Ένας Power Transfer Distribution Factor (συντελεστής διανομής της μεταφοράς ενέργειας, στο εξής: συντελεστής PTDF) ο οποίος ανέρχεται στο 10 % ή περισσότερο βάσει του άρθρου 5, παράγραφος 8, στοιχείο b, των παραρτημάτων I και II της απόφασης είναι επίσης αντίθετος στο άρθρο 16, παράγραφοι 4 και 8, του κανονισμού σχετικά με την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Δεδομένου ότι αυτή καθαυτή η απόφαση αναγνωρίζει ότι, από την εφαρμογή της μεθόδου υπολογισμού της δυναμικότητας το 2020, ήδη τα στοιχεία που έχουν συντελεστή PTDF άνω του 5 % αποτελούν κρίσιμα στοιχεία δικτύου, η καθιέρωση της απαίτησης, από τα μέσα του 2022, για συντελεστή PDTF 10 % ή μεγαλύτερο είναι αυθαίρετη.

Δεύτερος λόγος: Ασυμβατότητα του κριτηρίου αποδοτικότητας με τον κανονισμό (ΕΕ) 2015/1222 1

Το κριτήριο αποδοτικότητας που προβλέπεται στο άρθρο 5, παράγραφος 8, στοιχείο c, των παραρτημάτων I και II της απόφασης είναι ασυμβίβαστο με τη διαδικασία επανεξέτασης της ζώνης προσφοράς κατά τα άρθρα 32 επ. του κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222, με το δικαίωμα των διαχειριστών συστημάτων να καθορίζουν βάσει του άρθρου 25, παράγραφος 1, του κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222 τα διαθέσιμα διορθωτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό της δυναμικότητας και με τον κανόνα του άρθρου 29, παράγραφος 3, στοιχείο β΄, του κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222 περί μη συνεκτίμησης στοιχείων του δικτύου κατά τον υπολογισμό της δυναμικότητας.

Τρίτος λόγος: Παράβαση των κατευθυντήριων γραμμών για τη λειτουργία του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Η υποχρέωση που υπέχουν οι διαχειριστές συστημάτων από το άρθρο 21, παράγραφος 2, στοιχείο α΄, των κατευθυντήριων γραμμών να θέτουν σε εφαρμογή, κατά την επιλογή των κατάλληλων διορθωτικών μέτρων για τη λειτουργία του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τα πλέον αποτελεσματικά και οικονομικώς αποδοτικά διορθωτικά μέτρα καταστρατηγείται από το άρθρο 5, παράγραφος 8, στοιχείο b, των παραρτημάτων I και II της απόφασης.

Τέταρτος λόγος: Παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας

Το κριτήριο αποδοτικότητας και το κριτήριο του συντελεστή PTDF που προβλέπονται στο άρθρο 5 παράγραφος 8, στοιχεία b και c, των παραρτημάτων I και II της απόφασης παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας, διότι θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του συστήματος στην περιφέρεια Core και στερούνται οικονομικής αποδοτικότητας. Η εξάλειψη όλων σχεδόν των κρίσιμων στοιχείων δικτύου από τον υπολογισμό της δυναμικότητας συνεπάγεται πρόσθετους κινδύνους για την ασφάλεια του συστήματος και αυξάνει το κόστος.

Πέμπτος λόγος: Τυπικά ελαττώματα

Ο καθού δεν είναι αρμόδιος να καθορίσει τα κρίσιμα στοιχεία δικτύου μέσω του κριτηρίου αποδοτικότητας ούτε να προβλέψει ότι θα ληφθούν από νωρίς υπόψη διορθωτικά μέτρα.

Η απόφαση αντιβαίνει στα άρθρα 2 και 4 του κανονισμού 1 του Συμβουλίου 1 , καθόσον η δημοσίευσή της και η κοινοποίησή της έγιναν μόνο στην αγγλική γλώσσα.

____________

1 Κανονισμός (ΕΕ) 2019/943 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Ιουνίου 2019, σχετικά με την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (αναδιατύπωση) (ΕΕ 2019, L 158, σ. 54).

1 Κανονισμός (ΕΕ) 2015/1222 της Επιτροπής, της 24ης Ιουλίου 2015, σχετικά με τον καθορισμό κατευθυντήριων γραμμών για την κατανομή της δυναμικότητας και τη διαχείριση της συμφόρησης (ΕΕ 2015, L 197, σ. 24).

1 Κανονισμός αριθ. 1 του Συμβουλίου, της 15ης Απριλίου 1958, περί καθορισμού του γλωσσικού καθεστώτος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΕ ειδ. έκδ. 01/001, σ. 14).