Language of document :

Acțiune introdusă la 28 septembrie 2023 – Republica Federală Germania/ACER

(Cauza T-612/23)

Limba de procedură: germana

Părțile

Reclamantă: Republica Federală Germania (reprezentanți: J. Möller și R. Kanitz, precum și R. Bierwagen, avocat)

Pârâtă: Agenția Uniunii Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei

Concluziile

Reclamanta solicită Tribunalului:

anularea Deciziei A-003 2019 R din 7 iulie 2023 a camerei de recurs a agenției, în măsura în care aceasta menține articolul 5 alineatele (8) și (9) din anexa I și articolul 5 alineatele (8) și (9) din anexa II la decizia nr. 2/2019 a pârâtei;

cu titlu subsidiar – în cazul în care Tribunalul ar considera că dispozițiile anexelor I și II a căror anulare este solicitată cu titlu principal sunt în mod indisociabil legate de celelalte dispoziții ale articolului, ale anexei din care face parte sau ale deciziei nr. 02/2019 a pârâtei din 21 februarie 2019, astfel cum a fost modificată prin decizia camerei de recurs, în ansamblul ei – anularea articolelor, a anexelor vizate sau a deciziei în ansamblu;

cu titlu mai subsidiar – în cazul în care Tribunalul ar considera că dispozițiile anexelor I și II a căror anulare este solicitată în subsidiar sunt legate în mod indisociabil de celelalte dispoziții ale articolului, ale anexei din care face ori ale deciziei nr. 02/2019 a pârâtei din 21 februarie 2019, astfel cum a fost modificată prin decizia camerei de recurs – anularea articolelor, a anexelor vizate sau a deciziei în ansamblu, și

obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată.

Motivele și principalele argumente

În susținerea acțiunii, reclamanta invocă cinci motive.

Primul motiv, întemeiat pe încălcarea articolelor 14-16 din Regulamentul privind piața internă de energie electrică1 .

Introducerea unei analize suplimentare a eficienței pentru a lua în considerare elementele critice ale rețelei la calcularea capacităților de tranzacționare transfrontaliere încalcă articolele 14-16 din Regulamentul privind piața internă de energie electrică, în primul rând pentru că sarcina de a defini elementele critice ale rețelei revine calculatorului capacității coordonate, iar nu agenției. Aceasta rezultă din interpretarea dispozițiilor menționate atât în raport cu modul lor de redactare, cu geneza și cu economia lor, cât și cu considerentele Regulamentului privind piața internă de energie electrică. Legiuitorul Uniunii a optat pentru valoarea minimă de 70 %, iar nu pentru un criteriu de eficacitate. În plus, criteriul eficacității este imposibil de îndeplinit în practică, eludând astfel capacitatea minimă de 70 %. Pe de altă parte, cerințele aplicabile pentru reîmpărțirea zonelor de ofertare sunt eludate, dat fiind că statul membru este constrâns de facto să reconfigureze zona sa de ofertare în cazul în care nu mai poate ține seama de elemente de rețea interne la calcularea capacității.

Un power transferer distribution factor (denumit în continuare „coeficient PTDF”) de 10 % sau mai mult în conformitate cu articolul 5 alineatul (8) litera (b) din anexele I și II la decizie este contrar și articolului 16 alineatele (4) și (8) din Regulamentul privind piața internă de energie electrică. Întrucât agenția însăși recunoaște în decizie că, de la aplicarea metodei de calcul al capacităților în 2020, elementele de rețea cu un coeficient PDTF de peste 5 % sunt deja considerate critice, este arbitrar să se impună un coeficient PDTF de 10 % sau mai mult începând cu jumătatea anului 2022.

Al doilea motiv, întemeiat pe faptul că criteriul eficacității este contrar Regulamentului (UE) 2015/12221

Criteriul de eficiență prevăzut la articolul 5 alineatul (8) litera (c) din anexele I și II la decizie contravine procedurii de revizuire a zonelor de ofertare în temeiul articolului 32 și urm. din Regulamentul (UE) 2015/1222, dreptului operatorilor de rețea de a defini individual, în conformitate cu articolul 25 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2015/1222, acțiunile de remediere disponibile care trebuie luate în considerare la calcularea capacității, precum și regulii prevăzute la articolul 29 alineatul (3) litera (b) din Regulamentul (UE) 2015/1222 privind (ne)luarea în considerare a elementelor de rețea la calculul capacității.

Al treilea motiv, întemeiat pe încălcarea liniilor directoare privind operarea sistemului de transport al energiei electrice

Obligația operatorilor de rețea prevăzută la articolul 21 alineatul (2) litera (a) din liniile directoare de a activa, în vederea alegerii acțiunilor de remediere adecvate pentru operarea sistemului de transport, cele mai eficiente și mai eficiente acțiuni de remediere este eludată prin intermediul articolului 5 alineatul (8) litera (b) din anexele I și II la decizie.

Al patrulea motiv, întemeiat pe încălcarea principiului proporționalității

Criteriul eficacității și coeficientul PTDF prevăzute la articolul 5 alineatul (8) literele (b) și (c) din anexele I și II la decizie încalcă principiul proporționalității, deoarece pun în pericol securitatea sistemului în regiunea Core și nu este eficient din punct de vedere al costurilor. Eliminarea aproape tuturor elementelor critice de rețea din calculul capacității duce la riscuri suplimentare pentru securitatea sistemului și crește costurile.

Al cincilea motiv, întemeiat neregularități de formă

Pârâta nu are competența să stabilească elementele critice de rețea prin intermediul criteriului eficienței și să decidă luarea în considerare din timp a acțiunilor de remediere.

Decizia încalcă articolele 2 și 4 din Regulamentul nr. 1 al Consiliului1 , deoarece a fost publicată și notificată numai în limba engleză.

____________

1 Regulamentul (UE) 2019/943 al Parlamentului European și al Consiliului din 5 iunie 2019 privind piața internă de energie electrică (reformare) (JO 2019, L 158, p. 54).

1 Regulamentul (UE) 2015/1222 al Comisiei din 24 iulie 2015 de stabilire a unor linii directoare privind alocarea capacităților și gestionarea congestiilor (JO 2015, L 197, p. 24).

1 Regulamentul nr. 1 al Consiliului din 15 aprilie 185 de stabilire a regimului lingvistic al Comunității Economice Europene (JO 1958, 17, p. 385, Ediție specială, 01/1, p. 3.)