Language of document :

Acțiune introdusă la 23 noiembrie 2023 – Vivendi/Comisia

(Cauza T-1097/23)

Limba de procedură: franceza

Părți

Reclamantă: Vivendi SE (Paris, Franța) (reprezentanți: P. Gassenbach, P. Wilhelm, E. Dumur, O. Thomas, S. Schrameck, F. de Bure și Y. Boubacir, avocați)

Pârâtă: Comisia Europeană

Concluzii

Reclamanta solicită Tribunalului:

cu titlu interlocutoriu, obligarea Comisiei, în temeiul articolelor 89 și 90 din Regulamentul de procedură al Tribunalului, să depună toate documentele, înscrisurile și alte informații pe baza cărora, la data Deciziei C(2023) 6428 final a Comisiei Europene din 19 septembrie 2023, considera că dispune de indicii suficient de serioase pentru a justifica adresarea unei solicitări de informații reclamantei;

declararea inaplicabilității în speță, în temeiul articolului 277 TFUE, a articolului 11 alineatul (3) din Regulamentul nr. 139/2004 pentru încălcarea articolului 10 din CEDO și a protecției datorate surselor jurnaliștilor în lipsa prevederii unei căi de atac ex ante de natură să asigure efectivitatea acestei protecții și, în consecință, anularea deciziei;

anularea, în temeiul articolului 263 TFUE, a Deciziei C(2023) 6428 final a Comisiei Europene din 19 septembrie 2023, astfel cum a fost modificată prin Decizia C(2023) 7463 final a Comisiei Europene din 27 octombrie 2023;

obligarea Comisiei la plata tuturor cheltuielilor de judecată.

Motivele și principalele argumente

În susținerea acțiunii, reclamanta invocă șapte motive.

Primul motiv se întemeiază pe faptul că decizia atacată s-a bazat pe un temei juridic eronat, articolul 11 alineatul (3) din Regulamentul nr. 139/2004, și caracterizează un abuz de putere.

Al doilea motiv se întemeiază pe încălcarea obligației de motivare, întrucât decizia atacată se bazează pe o motivare lacunară și, în orice caz, eronată.

Al treilea motiv se întemeiază pe încălcarea dreptului la protecție împotriva intervențiilor arbitrare sau disproporționate ale puterii publice și a dreptului fundamental la inviolabilitatea domiciliului, întrucât decizia atacată a fost adoptată fără ca Comisia să dispună de indicii suficient de serioase.

Al patrulea motiv se întemeiază pe o încălcare a principiului impossibilium nulla obligatio est și a principiului interzicerii abuzului de putere, întrucât decizia atacată a obligat Vivendi SE să colecteze și să comunice Comisiei elemente care aparțin Groupe Bolloré, unul dintre acționarii săi asupra căruia aceasta nu exercită niciun control de natură să o oblige să îi transmită documentele care îi aparțin.

Al cincilea motiv se întemeiază pe faptul că decizia încalcă principiul proporționalității, întrucât impune Vivendi, pe de o parte, prezentarea unor documente fără legătură cu obiectul investigației și, pe de altă parte, o sarcină excesivă în raport cu necesitățile acestei investigații.

Al șaselea motiv se întemeiază pe faptul că decizia atacată este nelegală întrucât aduce atingere protecției pe care articolul 10 din CEDO o rezervă surselor jurnaliștilor, întrucât:

decizia se întemeiază pe articolul 11 alineatul (3) din Regulamentul nr. 139/2004, o dispoziție ilegală și inaplicabilă în speță, în conformitate cu articolul 277 din TFUE, întrucât nu prevede o cale de atac efectivă ex ante pentru a asigura o protecție efectivă surselor jurnaliștilor;

în orice caz, decizia încalcă protecția datorată surselor jurnaliștilor prin impunerea prezentării unui număr important de documente care divulgă sursele la care recurg jurnaliștii vizați de decizia atacată.

Al șaptelea motiv se întemeiază pe faptul că decizia este lipsită de orice garanție de natură să protejeze secretul vieții private al persoanelor vizate de somația făcută prin decizie și îi aduce atingere în mod concret prin obligarea prezentării către Comisia Europeană a unor documente care beneficiază de această protecție.

____________