Language of document :

Talan väckt den 24 augusti 2021 – PV mot kommissionen

(Mål T-78/21)

Rättegångsspråk: franska

Parter

Sökande: PV (ombud: advokaten D. Birkenmaier)

Svarande: Europeiska kommissionen

Yrkanden

Sökanden yrkar att tribunalen ska

förklara att denna ansökan kan tas upp till prövning och att den är välgrundad, och

följaktligen,

ogiltigförklara följande beslut: avslaget på den ursprungliga ansökan D/191/20 av den 20 juli 2020, avslaget på klagomål R/458/20 av den 29 januari 2021, avslaget på klagomål R/137/21 av den 1 juli 2021 och avslaget på klagomål R/512/20 av den 26 februari 2021, i alla avseenden, på grundval av den allmänna rättsprincipen ”fraus omnia corrompit”, på grundval av ett allvarligt bedrägeri eller på grundval av att sociala rättigheter har kränkts, vilket är förbjudet enligt artikel 34 i stadgan,

ogiltigförklara avslaget på klagomål R/512/20 av den 26 februari 2021 på grund av att artikel 41.2a i stadgan har åsidosatts, och

utdöma följande skadestånd på grundval av artiklarna 268 och 340 FEUF:

förplikta kommissionen att utge ersättning för den ideella skada på 100 000 euro och den materiella skada på 47 221,02 euro som följer av att de ifrågasatta besluten ogiltigförklaras och som uppskattas till sammanlagt 147 221,02 euro, med förbehåll för en ny bedömning och med tillägg av dröjsmålsränta och kompensationsränta till dess att full betalning sker,

och under alla omständigheter

förplikta svaranden att ersätta samtliga rättegångskostnader, inklusive kostnaderna för rättshjälp.

Grunder och huvudargument

Till stöd för sin talan åberopar sökanden tio grunder.

1.    Första grunden: Åsidosättande av artiklarna 1, 3, 4 och 31.1 i Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna (nedan kallad stadgan) samt artiklarna 1e.2 och 12a i tjänsteföreskrifterna för tjänstemännen i Europeiska unionen (nedan kallade tjänsteföreskrifterna).

2.    Andra grunden: Åsidosättande av den allmänna rättsprincipen ”fraus omnia corrumpit” och av artikel 41.1 i stadgan genom att en falsk underskrift har använts i beslutet att dra in sökandens samtliga pensionsrättigheter.

3.    Tredje grunden: Bedrägeri och förskingring av medel, vilket har lett till ett ytterligare åsidosättande av principen ”fraus omnia corrumpit”.

4.    Fjärde grunden: Åsidosättande av artiklarna 59 och 60 i tjänsteföreskrifterna, åsidosättande av legalitetsprincipen och principen om allmän ordning som Byrån för löneadministration och individuella ersättningar (PMO) vid kommissionen, som inte är behörig att upphäva pensionsrättigheter genom en godtycklig påföljd för en enskild person, gjort sig skyldig till.

5.    Femte grunden: Ett uppenbart åsidosättande av artikel 34 i stadgan med kränkning av de sociala rättigheterna och ett åsidosättande av artikel 77 i tjänsteföreskrifterna genom att pensionsrättigheterna drogs in.

6.    Sjätte grunden: Åsidosättande av rättsregeln ”ne bis in idem” och av artikel 50 i stadgan samt av artikel 9.3 i bilaga IX till tjänsteföreskrifterna.

7.    Sjunde grunden: Uppenbart åsidosättande av artikel 41.2 a i stadgan och åsidosättande av rätten att yttra sig.

8.    Åttonde grunden: Åsidosättande av proportionalitetsprincipen, eftersom avskedandet är den strängaste påföljd som föreskrivs i tjänsteföreskrifterna, till vilken kommissionen dessutom har lagt till ett livslångt upphävande av alla pensionsrättigheter.

9.    Nionde grunden: PMO:s maktmissbruk, eftersom beslutet att minska pensionsrättigheterna ”pro tempore” endast kan fattas av den trepartssammansatta tillsättningsmyndigheten inom ramen för ett disciplinärt förfarande för avskedande, i enlighet med artikel 9.1 h i bilaga IX till tjänsteföreskrifterna.

10.    Tionde grunden: Åsidosättande av principen om likabehandling och av artikel 20 i stadgan. Sökanden gör gällande att en tjänsteman som avskedats på oändligt mycket allvarligare grunder än sökanden skulle ha fått ett lindrigare straff vad gäller pensionsavdrag.

____________