Language of document : ECLI:EU:F:2015:19

DOM AV EUROPEISKA UNIONENS PERSONALDOMSTOL

(andra avdelningen)

den 23 mars 2015

Mål F‑6/14

Julia Borghans

mot

Europeiska kommissionen

“Personalmål – Lön – Efterlevandepension – Artikel 27 första stycket i bilaga VIII till stadgan – En avliden tjänstemans frånskilda maka – Makan uppbar underhållsbidrag vid tjänstemannens bortgång – Artikel 42 i bilaga VIII till tjänsteföreskrifterna – Den tidsfrist inom vilken en begäran om fastställelse av pensionsrättigheter ska framställas”

Saken:      Talan enligt artikel 270 FEUF, som är tillämplig på Euratomfördraget enligt artikel 106a i detta, om ogiltigförklaring av Europeiska kommissionens beslut att neka Julia Borghans efterlevandepension.

Avgörande:      Europeiska kommissionens beslut av den 3 juni 2013 att neka Julia Borghans efterlevandepension ogiltigförklaras. Europeiska kommissionen ska bära sina rättegångskostnader och ersätta Julia Borghans’ rättegångskostnader.

Sammanfattning

1.      Talan väckt av tjänstemän – Ansökan i den mening som avses i artikel 90.1 i tjänsteföreskrifterna – Tyst avslag – Begrepp – Föregående ansökan

(Tjänsteföreskrifterna, artikel 90.1)

2.      Tjänstemän – Pensioner – Efterlevandepension – Underhåll enligt överenskommelse mellan de före detta makarna – Begrepp – Bedömning på grundval av nationell rätt

(Tjänsteföreskrifterna, bilaga VIII, artikel 27.1)

3.      Tjänstemän – Pensioner – Rättsinnehavare – Frist för att begära fastställelse av pensionsrättigheter – Tillämpningsområde – Begäran som framställs efter det att vederbörandes pensionsrättigheter erkänts i ett avgörande av nationell domstol som meddelats efter tjänstemannens död – Omfattas inte – Tillämpning av en skälig tidsfrist

(Tjänsteföreskrifterna, bilaga VIII, artikel 42)

1.      Enligt artikel 90.1 i tjänsteföreskrifterna har varje person som omfattas av tjänsteföreskrifterna rätt att ansöka om att tillsättningsmyndigheten fattar beslut i en fråga som angår honom. I samma bestämmelse föreskrivs att om sökanden inte erhållit något svar inom fyra månader från den dag ansökan gjordes, ska myndigheten anses ha meddelat ett tyst avslag. Av denna bestämmelse följer att det kan anses föreligga ett tyst beslut som innebär att en tjänsteman nekas en rättighet, endast för det fall tjänstemannen dessförinnan har ansökt hos myndigheten om att bli beviljad denna rättighet.

(se punkt 29)

2.      Underhållsskyldighet som avtalats mellan före detta makar på grund av skilsmässa ingår bland de förmögenhetsrättsliga konsekvenser som följer av domen om äktenskapsskillnad, vilken meddelats med stöd av tillämpliga civilrättsliga bestämmelser. Det är följaktligen den lagstiftning som reglerar följderna av äktenskapsskillnaden som ska läggas till grund för bedömningen av huruvida en tjänstemans eller tidigare tjänstemans frånskilda make har styrkt att han eller hon vid sin före detta makes bortgång hade rätt till underhåll för egen del enligt ett avtal mellan honom eller henne och den före detta maken. När en domstol i andra instans har upphävt ett avgörande i första instans, enligt vilket underhåll inte längre skulle utgå, och detta upphävande enligt nationell rätt har retroaktiv verkan på så sätt att det första avgörandet ska anses aldrig ha existerat, och den före detta maken till den bortgångne tjänstemannen med retroaktiv verkan återfår sin rätt till underhåll, ska den frånskilda maken från och med avkunnandet av domen i andra instans med nödvändighet anses ha styrkt att han eller hon har rätt till underhåll för egen del från tjänstemannen.

Syftet med artikel 27 i bilaga VIII till tjänsteföreskrifterna är att göra det möjligt för en frånskild make till en tjänsteman eller tidigare tjänsteman, som vid sin före detta makes bortgång uppbar underhåll för egen del från maken, att efter makens bortgång kunna fortsätta att erhålla medel som tryggar hans eller hennes försörjning. Det kan emellertid inte anses vara motiverat att en frånskild make till en tjänsteman eller tidigare tjänsteman förlorar rätten till efterlevandepension, och därmed medel som tryggar hans eller hennes försörjning, av den enda anledningen att vederbörande före tjänstemannens eller den tidigare tjänstemannens bortgång förlorade rätten till det underhåll som han eller hon uppbar enligt nationell rätt men därefter, efter den före detta makens bortgång, med retroaktiv verkan återfått denna underhållsrätt.

(se punkterna 58–61 och 67)

Hänvisning till

Förstainstansrätten: dom M/domstolen, T‑172/01, EU:T:2004:108, punkt 72

3.      Av ordalydelsen i artikel 42 i bilaga VIII till tjänsteföreskrifterna framgår att den där angivna preklusionsfristen, det vill säga ett år räknat från dödsdagen, enbart är tillämplig på sådana rättsinnehavare till en avliden tjänsteman eller tidigare tjänsteman som vid dennes bortgång uppbar en pension eller ersättning. Denna artikel är således inte tillämplig på sådana rättsinnehavare som vid tjänstemannens bortgång inte uppbar en pension eller ersättning men som efter dennes bortgång med retroaktiv verkan tillerkänns en sådan genom ett avgörande av nationell domstol.

Rättsinnehavare till en avliden tjänsteman eller tidigare tjänsteman, vilka befinner sig i en sådan situation, är emellertid enligt rättssäkerhetsprincipen skyldiga att begära fastställelse av sina rättigheter till pension eller ersättning inom skälig tid efter det att de delgetts det nationella domstolsavgörande på grund av vilket deras rättigheter till pension eller ersättning har erkänts med retroaktiv verkan.

(se punkterna 69, 70 och 76)