Language of document : ECLI:EU:F:2014:13

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

(πρώτο τμήμα)

της 11ης Φεβρουαρίου 2014

Υπόθεση F‑65/12

Enrico Maria Armani

κατά

Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Υπαλληλική υπόθεση – Αποδοχές – Οικογενειακά επιδόματα – Δικαίωμα στο επίδομα συντηρουμένου τέκνου – Συντηρούμενο τέκνο – Τέκνο της συζύγου του προσφεύγοντος»

Αντικείμενο:      Προσφυγή ασκηθείσα δυνάμει του άρθρου 270 ΣΛΕΕ, το οποίο έχει εφαρμογή στη Συνθήκη ΕΚΑΕ βάσει του άρθρου 106α της Συνθήκης αυτής, με την οποία ο Ε. Μ. Armani ζητεί από το Δικαστήριο Δημόσιας Διοίκησης να ακυρώσει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην του αναγνωρίσει δικαίωμα σε επίδομα συντηρουμένου τέκνου για τον υιό της συζύγου του.

Απόφαση:      Η απόφαση της 17ης Αυγούστου 2011, με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να αναγνωρίσει στον Ε. Μ. Armani το δικαίωμα να λάβει επίδομα συντηρουμένου τέκνου για το τέκνο της συζύγου του, ακυρώνεται. Η προσφυγή απορρίπτεται κατά τα λοιπά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρει τα δικαστικά της έξοδα και καταδικάζεται στα δικαστικά έξοδα του Ε. Μ. Armani.

Περίληψη

Υπάλληλοι – Αποδοχές – Οικογενειακά επιδόματα – Επίδομα συντηρουμένου τέκνου – Προϋποθέσεις χορηγήσεως – Πραγματική συντήρηση – Έννοια

(Κανονισμός Υπηρεσιακής Καταστάσεως των υπαλλήλων, παράρτημα VII, άρθρο 2 § 2)

Η έννοια της πραγματικής συντηρήσεως τέκνου, η οποία περιλαμβάνεται στο άρθρο 2, παράγραφος 2, πρώτο εδάφιο, του παραρτήματος VII, του ΚΥΚ, αντιστοιχεί στην πραγματική κάλυψη όλων ή μέρους των ουσιωδών αναγκών του τέκνου, ιδίως όσον αφορά το κατάλυμα, τη διατροφή, την ένδυση, την εκπαίδευση, την ιατρική περίθαλψη και τα ιατρικά έξοδα.

Κατά συνέπεια, οσάκις υπάλληλος αναλαμβάνει την πραγματική κάλυψη όλων ή μέρους των ουσιωδών αναγκών του τέκνου του/της συζύγου του, πρέπει να γίνεται δεκτό ότι συντηρεί πραγματικά το τέκνο αυτό, το οποίο, ως εκ τούτου, αποτελεί συντηρούμενο τέκνο του κατά την έννοια του άρθρου 2, παράγραφος 2, πρώτο εδάφιο, του παραρτήματος VII, του ΚΥΚ. Συναφώς, ούτε η διάταξη αυτή ούτε άλλη διάταξη του ΚΥΚ εξαρτά κυριολεκτικώς το δικαίωμα του υπαλλήλου να λάβει επίδομα συντηρούμενου τέκνου για το τέκνο του/της συζύγου του από την προϋπόθεση ότι ο/η εν λόγω σύζυγος είναι υπάλληλος της Ένωσης ή μέλος του λοιπού προσωπικού της. Τέτοια προϋπόθεση δεν μπορεί, εξάλλου, να συναχθεί ούτε από την οικονομία του ΚΥΚ.

(βλ. σκέψεις 31, 32, 40 και 41)

Παραπομπή:

ΓΔΕΕ: 11 Ιουλίου 2000, T‑134/99, Skrzypek κατά Επιτροπής, σκέψη 69· 10 Οκτωβρίου 2006, T‑87/04, Arranz Benitez κατά Κοινοβουλίου, σκέψη 42