Language of document : ECLI:EU:T:2016:396

Asia T‑82/14

Copernicus-Trademarks Ltd

vastaan

Euroopan unionin teollisoikeuksien virasto

EU-tavaramerkki – Mitättömyysmenettely – EU-tavaramerkiksi rekisteröity sanamerkki LUCEO – Ehdoton hylkäysperuste – Rekisteröintihakemuksen jättäminen vilpillisessä mielessä – Asetuksen (EY) N:o 207/2009 52 artiklan 1 kohdan b alakohta 

Tiivistelmä – Unionin yleisen tuomioistuimen tuomio (yhdeksäs jaosto) 7.7.2016

1.      Tuomioistuinmenettely – Asiakysymyksen tutkiminen ennen tutkittavaksi ottamisen edellytysten tutkimista – Sallittavuus

2.      EU-tavaramerkki – Luopuminen, menettäminen ja mitättömyys – Ehdottomat mitättömyysperusteet – Hakijan vilpillinen mieli tavaramerkkihakemusta jätettäessä – Arviointiperusteet – Kaikkien kyseiseen tapaukseen liittyvien merkityksellisten tekijöiden, jotka olivat olemassa rekisteröintihakemusta jätettäessä, huomioon ottaminen –       Hakijan aikomus – Riidanalaisen merkin alkuperä – Riidanalaisen merkin EU-tavaramerkiksi rekisteröinnin perustana oleva kaupallinen logiikka – Tavaramerkin rekisteröintihakemusta koskevien tapahtumien aikajärjestys

(Neuvoston asetuksen N:o 207/2009 52 artiklan 1 kohdan b alakohta)

1.      Ks. tuomion teksti.

(ks. 21 kohta)

2.      Euroopan unionin tavaramerkistä annetun asetuksen N:o 207/2009 52 artiklan 1 kohdan b alakohdassa tarkoitettu vilpillisen mielen käsite liittyy tavaramerkin rekisteröinnin hakijan subjektiiviseen motivaatioon eli epärehelliseen aikomukseen tai muuhun pahanilkiseen motiiviin. Se käsittää menettelytavan, joka poikkeaa periaatteista, joiden on tunnustettu olevan eettisten periaatteiden tai hyvän kauppa- ja liiketavan mukaisia.

Sen arvioimiseksi, onko hakija toiminut vilpillisessä mielessä, on syytä tutkia, aikooko hakija käyttää hakemaansa tavaramerkkiä. Tässä yhteydessä on syytä palauttaa mieliin, että tavaramerkin keskeinen tehtävä on taata kuluttajalle tai loppukäyttäjälle se, että kyseisellä tavaralla tai palvelulla on tietty alkuperä, jolloin kuluttaja tai loppukäyttäjä voi tavaramerkin perusteella erottaa ilman sekaannusvaaraa tämän tavaran tai palvelun muista tavaroista tai palveluista, joilla on toinen alkuperä.

Aikomus estää tuotteen markkinointi voi tietyissä olosuhteissa osoittaa hakijan olleen vilpillisessä mielessä. Näin on etenkin silloin, kun myöhemmin ilmenee, että hakija on rekisteröinyt merkin EU-tavaramerkiksi aikomattakaan käyttää sitä eli yksinomaan estääkseen kolmannen pääsyn markkinoille.

Hakijan aikomus merkityksellisenä ajankohtana on subjektiivinen seikka, jota on arvioitava ottaen huomioon kaikki kyseiseen tapaukseen liittyvät merkitykselliset tekijät, jotka olivat olemassa jätettäessä hakemusta merkin rekisteröimiseksi EU-tavaramerkiksi. Tämä motivaatio osoitetaan yleensä objektiivisten olosuhteiden perusteella, joihin kuuluu erityisesti kaupallinen logiikka, johon sisältyy rekisteröintiä koskevan hakemuksen jättäminen.

Asetuksen N:o 207/2009 52 artiklan 1 kohdan b alakohdan mukaisessa kokonaisvaltaisessa arvioinnissa voidaan ottaa huomioon myös riidanalaisen merkin alkuperä ja käyttö sen luomisesta alkaen sekä kaupallinen logiikka, johon sisältyy hakemus tämän merkin rekisteröimiseksi EU-tavaramerkiksi, sekä kyseistä rekisteröintihakemusta koskevien tapahtumien aikajärjestys.

Tähän ehdottomaan mitättömyysperusteeseen vetoavan hakijan on näytettävä toteen ne olosuhteet, joiden perusteella voidaan päätellä, että EU-tavaramerkin haltija jätti kyseisen tavaramerkin rekisteröintiä koskevan hakemuksen vilpillisessä mielessä.

(ks. 28–33 kohta)