Language of document :

Acţiune introdusă la 12 iulie 2007 - Republica Cehă/Comisia Comunităților Europene

(Cauza T-248/07)

Limba de procedură: ceha

Părţile

Reclamantă: Republica Cehă (reprezentant: T. Boček, agent)

Pârâtă: Comisia Comunităților Europene

Concluziile reclamantei

anularea deciziei atacate;

în subsidiar, anularea deciziei atacate în măsura în care aceasta se referă la Republica Cehă;

obligarea Comisiei la restituirea sumelor deja plătite;

obligarea Comisiei la plata cheltuielilor de judecată.

Motivele şi principalele argumente

Reclamanta solicită anularea Deciziei Comisiei C(2007) 1979 - final din 4 mai 2007 privind determinarea stocurilor de produse agricole altele decât zahărul și consecinţele financiare ale eliminării acestora ca urmare a aderării Republicii Cehe, a Estoniei, a Ciprului, a Letoniei, a Lituaniei, a Ungariei, a Maltei, a Poloniei, a Sloveniei şi a Slovaciei1. Prin această decizie, Comisia a stabilit cantităţile de carne, fructe și orez în liberă circulaţie în Republica Cehă la data aderării care depășeau cantitățile care ar putea fi calificate drept report normal de stoc la 1 mai 2004. Totodată, aceasta imputa reclamantei suma de 12 287 000 euro în contul eliminării cantităţilor respective.

Reclamanta susţine că acţiunea Comisiei depășește competența acesteia și, astfel, încalcă punctul 4 din capitolul 4 din anexa IV la Actul privind condiţiile de aderare2, întrucât decizia atacată întemeiată pe prevederea amintită stabilește sumele pe care noile state membre sunt obligate să le plătească la bugetul comunitar în raport cu cantitatea totală de stocuri excedentare de produse agricole.

În plus, reclamanta invocă faptul că, și în condiţiile în care Comisia ar fi fost învestită cu competenţa de a adopta măsura atacată în temeiul punctului 4 din capitolul 4 din anexa IV la Actul privind condiţiile de aderare, prin adoptarea acesteia, Comisia a încălcat principiul proporţionalităţii, întrucât măsura în cauză nu era necesară, sau, mai exact, nu era adecvată, dat fiind obiectivul urmărit prin impunerea obligaţiei de eliminare a cantităţilor excedentare.

De asemenea, reclamanta susţine că pârâta a încălcat punctul 2 din capitolul 4 din anexa IV la Actul privind condiţiile de aderare, coroborat cu articolul 10 CE, precum și principiul securităţii juridice și al încrederii legitime, întrucât nu a definit noţiunea de report normal de stoc și a adoptat decizia atacată într-un mod lipsit de transparenţă.

Reclamanta afirmă că au fost încălcate de către Comisie prevederile punctului 2 din capitolul 4 din anexa IV la Actul privind condiţiile de aderare, întrucât decizia atacată nu ţine cont de toate circumstanţele relevante.

În sfârșit, reclamanta susţine că pârâta a încălcat prevederile punctului 4 din capitolul 4 din anexa IV la Actul privind condiţiile de aderare, întrucât nu a motivat în mod suficient decizia adoptată.

____________

1 - JO L 138, p. 14.

2 - Actul privind condiţiile de aderare a Republicii Cehe, a Republicii Estonia, a Republicii Cipru, a Republicii Letonia, a Republicii Lituania, a Republicii Ungare, a Republicii Malta, a Republicii Polone, a Republicii Slovenia şi a Republicii Slovace şi adaptările tratatelor care stau la baza Uniunii Europene (JO 2003 L 236, p. 33)