Language of document : ECLI:EU:F:2013:200

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

(πρώτο τμήμα)

της 12ης Δεκεμβρίου 2013

Υπόθεση F‑135/12

Claudia Marenco

κατά

Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας (REA)

«Υπαλληλική υπόθεση – Έκτακτος υπάλληλος – Πρόσληψη – Πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος REA/2011/TA/PO/AD 5 – Μη εγγραφή στον πίνακα επιτυχόντων – Κανονικότητα της διαδικασίας επιλογής – Σταθερότητα στη σύνθεση της επιτροπής επιλογής»

Αντικείμενο:      Προσφυγή ασκηθείσα δυνάμει του άρθρου 270 ΣΛΕΕ, με την οποία η C. Marenco ζητεί, ιδίως, την ακύρωση της αποφάσεως της 21ης Φεβρουαρίου 2012 με την οποία η επιτροπή επιλογής της προσκλήσεως για την εκδήλωση ενδιαφέροντος REA/2011/TA/PO/AD 5 (στο εξής: πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος) αρνήθηκε να περιλάβει το όνομα της προσφεύγουσας στον πίνακα επιτυχόντων κατά το πέρας της διαδικασίας επιλογής.

Απόφαση:      Η απόφαση που κοινοποιήθηκε στην C. Marenco με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της 12ης Μαρτίου 2012 και με την οποία η επιτροπή επιλογής της προσκλήσεως για την εκδήλωση ενδιαφέροντος REA/2011/TA/PO/AD 5 αρνήθηκε, κατόπιν επανεξετάσεως, να περιλάβει το όνομα της C. Marenco στον πίνακα επιτυχόντων κατά το πέρας της διαδικασίας επιλογής ακυρώνεται. Ο Εκτελεστικός Οργανισμός Έρευνας φέρει τα δικαστικά έξοδά του και καταδικάζεται στα δικαστικά έξοδα της C. Marenco.

Περίληψη

Υπάλληλοι – Διαγωνισμός – Εξεταστική επιτροπή – Σύνθεση – Επαρκής σταθερότητα για τη διασφάλιση της συνεπούς βαθμολογήσεως των υποψηφίων – Κριτήρια εκτιμήσεως

(Κανονισμός Υπηρεσιακής Καταστάσεως των υπαλλήλων, παράρτημα III, άρθρο 3)

Λαμβανομένης υπόψη της σπουδαιότητας του ρόλου και της αποστολής της εξεταστικής επιτροπής, κάθε μόνιμος ή έκτακτος υπάλληλος που είναι μέλος της οφείλει να εκτελεί, με όλη την απαιτούμενη επιμέλεια, τα καθήκοντα που απορρέουν από την ιδιότητά του αυτή. Ειδικότερα, ένα τακτικό μέλος επιτροπής οφείλει, καταρχήν, να είναι παρόν κατά τις προφορικές δοκιμασίες του διαγωνισμού.

Η ευρεία εξουσία εκτιμήσεως που αναγνωρίζεται στην εξεταστική επιτροπή όσον αφορά τον καθορισμό του τρόπου διεξαγωγής και του λεπτομερούς περιεχομένου των προφορικών δοκιμασιών ενός διαγωνισμού ή μιας διαδικασίας επιλογής πρέπει να έχει ως αντιστάθμισμα τη σχολαστική τήρηση των κανόνων που διέπουν την οργάνωση των δοκιμασιών αυτών. Συνεπώς, η εξεταστική επιτροπή οφείλει να μεριμνά για την αυστηρή τήρηση της αρχής της ίσης μεταχειρίσεως μεταξύ των υποψηφίων κατά τη διεξαγωγή των προφορικών δοκιμασιών και για την αντικειμενικότητα της επιλογής μεταξύ των ενδιαφερομένων. Προς τούτο, υποχρεούται να διασφαλίζει τη συνεπή εφαρμογή των κριτηρίων αξιολογήσεως σε όλους τους υποψηφίους, εξασφαλίζοντας ιδίως τη σταθερότητα της συνθέσεώς της.

Ωστόσο, έχει γίνει δεκτό ότι, όταν η παρουσία όλων των μελών της εξεταστικής επιτροπής σε όλες τις δοκιμασίες αποδεικνύεται αδύνατη ή πολύ δυσχερής, η ανάγκη διασφαλίσεως της συνέχειας της δημόσιας υπηρεσίας μπορεί να δικαιολογήσει κάποια ελαστικότητα στην τήρηση της αρχής της σταθερότητας της εξεταστικής επιτροπής, υπό την προϋπόθεση ότι η εξεταστική επιτροπή λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα συντονισμού ώστε να διασφαλιστεί η συνοχή κατά τη βαθμολόγηση και τη σύγκριση των επιδόσεων των υποψηφίων.

Όσον αφορά τα μέτρα συντονισμού που λαμβάνει η εξεταστική επιτροπή προκειμένου να εξασφαλίσει, παρά τη μεταβαλλόμενη σύνθεσή της, τη συνοχή κατά τη βαθμολόγηση και τη σύγκριση των επιδόσεων των υποψηφίων, επιβάλλεται, προς εκτίμηση της καταλληλότητας των μέτρων αυτών, η σφαιρική εξέταση της διοργανώσεως των επίμαχων προφορικών εξετάσεων, λαμβανομένων υπόψη όλων των παραγόντων που ασκούν επιρροή, μεταξύ άλλων της εκτάσεως των εν λόγω μεταβολών της συνθέσεως και της παρουσίας του προέδρου της εξεταστικής επιτροπής, η οποία αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα λαμβανομένου υπόψη του καίριου συντονιστικού ρόλου του προέδρου.

(βλ. σκέψεις 30 έως 32 και 36)

Παραπομπή:

ΔΔΔΕΕ: 29 Σεπτεμβρίου 2010, F‑5/08, Brune κατά Επιτροπής, σκέψεις 38 έως 42 και 55 και εκεί παρατιθέμενη νομολογία