Language of document :

Recurs introdus la 27 ianuarie 2022 de către România împotriva hotărârii Tribunalului (camera a zecea) pronunţate la 10 noiembrie 2021 în cauza T-495/19, România / Comisia

(Cauza C-54/22 P)

Limba de procedură: romana

Părţile

Recurentă: România (reprezentanţi: E. Gane, L. Liţu, L.-E. Baţagoi, agenţi)

Celelalte părţi: Comisia Europeană, Ungaria

Concluziile recurentei

să admită recursul, să anuleze Hotărârea Tribunalului în cauza T-495/19 în ceea ce privește analiza cu privire la motivul întemeiat pe încălcarea articolului 4 alineatul (2) litera b) din Regulamentul nr. 211/2011 și să judece cauza T-495/19, admițând acțiunea în anularea Deciziei (UE) 2019/721 a Comisiei;

sau

să admită recursul, să anuleze Hotărârea Tribunalului în cauza T-495/19 în ceea ce privește analiza cu privire la motivul întemeiat pe încălcarea articolului 4 alineatul (2) litera b) din Regulamentul nr. 211/2011 și să trimită cauza T-495/19 spre judecare Tribunalului UE, iar, în rejudecare, acesta să admită acţiunea în anulare şi să anuleze Decizia (UE) 2019/721 a Comisiei;

să oblige Comisia la plata cheltuielilor de judecată.

Motivele şi principalele argumente

În susţinerea recursului, România invocă un motiv - încălcarea articolului 4 alineatul (2) litera b) din Regulamentul nr. 211/2011 raportat la articolul 5 alineatul (2) din Tratatul privind Uniunea Europeană.

Tribunalul a săvârșit o eroare de drept, încălcând astfel respectivele dispoziții:

i) În primul rând, prin interpretarea sa cu privire la condițiile în care Comisia ar putea refuza înregistrarea unei inițiative cetățenești europene - în special când a reținut că un astfel de refuz nu poate avea loc decât dacă poate fi total exclusă posibilitatea Comisiei de a prezenta o propunere de act juridic al Uniunii în scopul punerii în aplicare a tratatelor.

Or, o astfel de inițiativă este vădit în afara competenței Comisiei de a prezenta o propunere de act juridic dacă, în urma unei evaluări juridice in abstracto a măsurilor propuse, există serioase îndoieli că astfel de măsuri ar putea fi adoptate în temeiul tratatelor.

ii) În al doilea rând, prin interpretarea sa cu privire la posibilitatea Comisiei de a înregistra o propunere de inițiativă cetățenească europeană cu o rezervă sau condiționat.

Or, într-o astfel de situație, Comisia este ținută să se raporteze la toate informațiile obligatorii și facultative furnizate de organizatori, neputându-le ignora nici măcar în parte.

____________