Language of document :

Acțiune introdusă la 27 ianuarie 2010 - AC-Treuhand/Comisia

(Cauza T-27/10)

Limba de procedură: germana

Părțile

Reclamantă: AC-Treuhand AG (Zürich, Elveția) (reprezentanți: C. Steinle și I. Hermeneit, avocați)

Pârâtă: Comisia Europeană

Concluziile reclamantei

Anularea Deciziei C (2009) 8682 final a Comisiei din 11 noiembrie 2009 (cazul COMP/38589 - stabilizatori termici) în măsura în care o privește pe reclamantă;

în subsidiar, anularea amenzilor aplicate reclamantei la articolul 2 punctele 17 și 38 din decizia menţionată;

obligarea Comisiei la plata cheltuielilor de judecată.

Motivele și principalele argumente

Reclamanta contestă Decizia C (2009) 8682 final a Comisiei din 11 noiembrie 2009 în cazul COMP/38589 - Stabilizatori termici. Prin decizia atacată au fost aplicate reclamantei și altor întreprinderi amenzi pentru încălcarea articolului 81 CE și - începând cu 1 ianuarie 1994 - a articolului 53 din Acordul SEE. În opinia Comisiei, reclamanta ar fi participat la o serie de acorduri și/sau de practici concertate în sectorul stabilizatorilor staniu și în cel al ESBO/al esterilor în SEE constând în stabilirea preţurilor, repartizarea pieţelor prin intermediul cotelor de vânzare, repartizarea și împărţirea clienţilor și schimbul de informaţii comerciale sensibile, în special cu privire la clienţi și la cantităţile de producţie și de vânzare.

În susţinerea acţiunii formulate, reclamanta invocă nouă motive.

În primul rând, în opinia reclamantei, Comisia a presupus în mod eronat că înţelegerea în sectorul stabilizatorilor staniu ar fi durat până la 21 martie 2000 și cea în sectorul ESBO/al esterilor ar fi durat până la 26 septembrie 2000. În această privinţă, reclamanta susţine că activităţile înţelegerii ar fi încetat deja la mijlocul anului 1999.

Ca al doilea motiv, reclamanta susţine că prerogativa Comisiei de a aplica o amendă ar fi fost prescrisă. Aceasta arată că termenul de prescripţie absolut de 10 ani ar fi expirat deja la mijlocul anului 1999. În plus, termenul de prescripţie nu ar fi fost suspendat în cursul procedurii jurisdicţionale în cauzele conexate T-125/03 și T-253/03, Akzo Nobel Chemicals și Akcros Chemicals/Comisia.

În al treilea rând, se invocă o încălcare a articolului 81 CE și a principiului legalităţii, întrucât reclamanta, în calitate de societate de consiliere nu putea fi sancţionată în temeiul articolului 81 CE. În această privinţă, reclamanta susţine că textul articolului nu ar cuprinde conduita sa și că, în orice caz, nu ar fi fost previzibilă o astfel de interpretare la data comiterii încălcărilor.

În subsidiar, reclamanta invocă în cadrul motivelor al patrulea-al șaselea erori ale Comisiei la calcularea amenzilor. Mai precis, se arată că s-ar fi putut aplica reclamantei numai o amendă simbolică întrucât la data comiterii încălcărilor nu ar fi fost previzibilă interpretarea potrivit căreia articolul 81 CE ar viza și societăţile de consiliere. De asemenea, s-ar fi încălcat orientările în materie de amenzi1 întrucât amenzile nu ar fi putut fi stabilite forfetar, ci în raport cu onorariile primite de reclamantă pentru prestarea serviciilor. În plus, dată fiind existenţa unei singure încălcări, Comisia ar fi încălcat limita de 10 % prevăzută la articolul 23 alineatul (2) teza a doua din Regulamentul (CE) nr. 1/20032. În această privinţă, reclamanta arată de asemenea că amenzile aplicate sunt de natură să pună în pericol existenţa întreprinderilor și nu sunt compatibile cu sensul și cu finalitatea acestei limite.

În cadrul ultimelor trei motive, reclamanta invocă erori procedurale. Se invocă o încălcare a principiului termenului rezonabil (al șaptelea motiv), informarea tardivă a reclamantei cu privire la procedura de investigaţie în curs împotriva sa (al optulea motiv) și faptul că decizia atacată nu ar fi fost notificată reclamantei în mod corespunzător (al nouălea motiv).

____________

1 - Orientări privind calcularea amenzilor aplicate în temeiul articolului 23 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 1/2003 (JO C 210, p. 2, Ediţie specială, 08/ 4, p. 264).

2 - Regulamentul (CE) nr. 1/2003 al Consiliului din 16 decembrie 2002 privind punerea în aplicare a normelor de concurență prevăzute la articolele 81 și 82 din tratat (JO L 1, p. 1, Ediţie specială, 08/vol. 1, p. 167).