Language of document : ECLI:EU:T:2011:507

Sag T-1/10

Polyelectrolyte Producers Group GEIE (PPG) og SNF SAS

mod

Det Europæiske Kemikalieagentur (ECHA)

»Annullationssøgsmål – REACH – identifikation af acrylamid som et særligt problematisk stof – retsakt, der ikke kan gøres til genstand for søgsmål – afvisning«

Sammendrag af kendelse

Annullationssøgsmål – akter, der kan være genstand for søgsmål – begreb – akter, der fremkalder bindende retsvirkninger – forberedende akter – ikke omfattet – afgørelse truffet af Det Europæiske Kemikalieagentur (ECHA), hvorefter acrylamid identificeres som et særligt problematisk stof – akt, der ikke sigter efter at afføde retsvirkninger – afvisning

(Art. 263 TEUF; Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 1907/2006, art. 57 og 59)

Enhver bestemmelse, som er vedtaget af Unionens institutioner, organer, kontorer og agenturer, og som er bestemt til at afføde retsvirkninger, kan uanset dens art eller form gøres til genstand for annullationssøgsmål. Når det drejer sig om retsakter eller beslutninger, hvis tilblivelse omfatter flere stadier, navnlig sådanne, som afslutter en intern procedure, er det principielt kun foranstaltninger, som definitivt fastlægger den pågældende EU-institutions, organs, kontors og agenturs standpunkt som afslutning på denne procedure, der kan gøres til genstand for et annullationssøgsmål. Det følger heraf, at foreløbige foranstaltninger eller foranstaltninger, der er af rent forberedende art, ikke kan være genstand for et annullationssøgsmål.

Et annulationssøgsmål indgivet vedrørende en afgørelse truffet af Det Europæiske Kemikalieagentur (ECHA), hvorefter acrylamid identificeres som et særligt problematisk stof, som opfylder kriterierne i artikel 57 i forordning nr. 1907/2006 om registrering, vurdering og godkendelse af samt begrænsninger for kemikalier (REACH), i overensstemmelse med nævnte forordnings artikel 59 bør afvises, da en sådan afgørelse på tidspunktet for pådømmelsen af søgsmålets formalitet, dvs. på tidspunktet for stævningens indgivelse, ikke sigtede efter at afføde retsvirkninger for tredjemand.

Proceduren i artikel 59 i forordning nr. 1907/2006, som består i identifikationen af de stoffer, som opfylder kriterierne i forordningens artikel 57 og i oprettelsen af en kandidatliste, er opdelt i flere led. Selv om det i denne forbindelse er korrekt, at det fremgår af ordet »optage« i forordningens artikel 59, stk. 8, at det organ under ECHA, som er ansvarligt for optagelsen af et stof på kandidatlisten, ikke råder over nogen skønsbeføjelse vedrørende denne optagelse, idet optagelsen automatisk foretages efter afgørelsen i Medlemsstatsudvalget, forholder det sig ikke desto mindre således, at inden et stof optages på kandidatlisten i henhold til denne bestemmelse, er den retsakt, hvorved et stof identificeres som særligt problematisk i henhold til proceduren i forordningens artikel 59, ikke bestemt til at afføde retsvirkninger over for tredjemand.

For det første henvises der i de oplysningsforpligtelser, som følger af en retsakt, der er vedtaget i henhold til proceduren i artikel 59 i forordning nr. 1907/2006, hvilke forpligtelser kan udledes af forordningens artikel 7, stk. 2, artikel 31, stk. 1, litra c), og artikel 31, stk. 3, litra b), samt artikel 33, stk. 1 og 2, dels til stoffer, der er identificeret i henhold til forordningens artikel 59, stk. 1, dels til stoffer, som er optaget på kandidatlisten. Det fremgår ikke af forordning nr. 1907/2006, at lovgiver havde til hensigt, at de personer, som er pålagt disse forpligtelser, opfylder dem i andre faser af den i forordningens artikel 59 omhandlede procedure. Det fremgår derimod af overskriften på forordningens artikel 59, at det egentlige formål med den procedure, som foreskrives i denne artikel, er den endelige identificering af de stoffer, som opfylder kriterierne i forordningens artikel 57. Det fremgår af forordningens artikel 59, stk. 1, som henviser til artiklens stk. 2-10 for så vidt angår proceduren for identifikation, at optagelsen af et stof på kandidatlisten i henhold til artikel 59, stk. 8, udgør en integrerende del af denne procedure. Henvisningerne dels til de stoffer, som identificeres i henhold til forordningens artikel 59, stk. 1, dels til de stoffer, som er optaget på kandidatlisten, kan dermed ikke anses for at vedrøre forskellige faser i proceduren for identifikation, hvilket indebærer, at disse forpligtelser ikke kan foreligge, inden stoffet endeligt optages på kandidatlisten.

For det andet optager ECHA, når det ikke modtager eller selv fremsætter kommentarer vedrørende et forslag til identifikation af et særligt problematisk stof, stoffet på kandidatlisten (artikel 59, stk. 6, i forordning nr. 1907/2006). I et sådant tilfælde foreligger der ikke et trin i identifikationsproceduren i henhold til forordningens artikel 59, som i henhold til artiklens stk. 8 og 9 varetages af et af ECHA’s særskilte organer, såsom Medlemsstatsudvalget, eller af en særskilt institution, såsom Kommissionen. Eftersom tidspunktet for, hvornår en retsakt, hvorved et stof identificeres som særligt problematisk i henhold til proceduren i forordningens artikel 59, er bestemt til at afføde retsvirkninger, ikke kan afhænge af, om en medlemsstat, ECHA eller en anden berørt part har fremsat kommentarer, er det således først, når et stof er optaget på kandidatlisten, at denne retsakt vil kunne være bestemt til at afføde retsvirkninger.

(jf. præmis 39-41, 43, 46-48 og 51)