Language of document : ECLI:EU:T:2012:118

Sag T-32/10

Ella Valley Vineyards (Adulam) Ltd

mod

Kontoret for Harmonisering i det Indre Marked (Varemærker og Design) (KHIM)

»EF-varemærker – indsigelsessag – ansøgning om EF-figurmærket ELLA VALLEY VINEYARDS – det ældre nationale varemærke og EF-varemærket ELLE – relativ registreringshindring – risiko for, at der antages at være en forbindelse – sammenhæng mellem tegnene – renommé – manglende lighed mellem tegnene – artikel 8, stk. 5, i forordning (EF) nr. 207/2009«

Sammendrag af dom

EF-varemærker – definition på og erhvervelse af et EF-varemærke – relative registreringshindringer – indsigelse rejst af indehaveren af et identisk eller lignende ældre varemærke, der har et renommé – beskyttelse af det ældre renommerede varemærke udvidet til varer eller tjenesteydelser af anden art

(Rådets forordning nr. 207/2009, art. 8, stk. 5)

Figurmærket ELLA VALLEY VINEYARDS, der består af et sort rektangel med en fin hvid kant, som gengiver etiketten på en vinflaske, med ordene »ella« og »valley« skrevet med store hvide bogstaver inde i rektanglet, og som er ansøgt registreret som EF-varemærke for »vin«, der henhører under klasse 33 i Nicearrangementet, og det nationale figurmærke og EF-figurmærket ELLE, der tidligere er registreret for »Tidsskrifter« og »Bøger«, som henhører under klasse 16 i Nicearrangementet, ligner ikke hinanden tilstrækkeligt til, at den brede offentlighed i Union kan antage, at der er en forbindelse mellem dem. Henset til forskellene mellem de omhandlede tegn, og uanset at de ældre varemærker har et renommé, er der således ikke nogen risiko for, at kundekredsen kan skabe en sammenhæng mellem de omtvistede varemærker.

Den relevante kundekreds vil opfatte udtrykket »ella valley« som en helhed uden at adskille de ordbestanddele, som det består af, og den vil dermed opfatte det som en henvisning til et stednavn, der angiver vinens oprindelse. Dette udtryk udgør den dominerende bestanddel i det ansøgte varemærke. Heraf følger, at helhedsvurderingen med henblik på at fastslå, om der er en sammenhæng mellem varemærkerne hvad angår den visuelle, fonetiske og begrebsmæssige lighed af de omtvistede tegn, skal foretages af de ældre varemærker og det ansøgte varemærke, hvis dominerende bestanddel består af udtrykket »ella valley«, uden at dette indebærer, at de andre bestanddele er uden betydning.

Visuelt set har de omhandlede tegn kun en svag grad af lighed. Selv om de tre første bogstaver i det ansøgte varemærke er de samme som de tre første bogstaver i de ældre varemærker, er denne omstændighed ikke tilstrækkelig til at opveje de mange forskelle mellem de omhandlede tegn. Mens de ældre varemærker består af et ord med fire bogstaver, består den dominerende bestanddel i det ansøgte varemærke således af to ord, der er opstillet på to linjer, og som består af i alt ti bogstaver. Desuden er det første ord i udtrykket »ella valley« ikke identisk med ordet »elle« i de ældre varemærker, og det sidste bogstav adskiller dem fra hinanden. På det visuelle plan tilfører ordbestanddelen »vineyards« og det ansøgte varemærkes figurbestanddele forskelle mellem de omhandlede tegn, selv om disse ikke er markante.

Fonetisk set er der også forskelle mellem de omhandlede varemærker, som vejer tungere end bestanddelene, som ligner hinanden. Forskellen i længden mellem de ældre varemærker – som består af et ord med fire bogstaver – og det ansøgte varemærke – som består af en dominerende ordbestanddel, der er sammensat af to ord, som består af i alt ti bogstaver, og af et ord med ni bogstaver – skaber nemlig en anden klangvirkning og rytme, der ikke kan opvejes af identiteten mellem de tre første bogstaver i den ordbestanddel, som de ældre varemærker består af, og i det første ord, der udgør den dominerende bestanddel i det ansøgte varemærke.

Der foreligger heller ikke en tilstrækkelig grad af begrebsmæssig lighed mellem de omhandlende tegn til, at den relevante kundekreds kan skabe en sammenhæng mellem de omhandlede varemærker. Det ansøgte varemærke kan nemlig i den relevante kundekreds’ bevidsthed fremkalde et stednavn, der er forbundet med oprindelsen for den vin, der markedsføres under dette varemærke, mens dette på ingen måde er tilfældet for så vidt angår de ældre varemærker.

(jf. præmis 26, 42, 47, 49, 50, 52, 53, 55 og 56)