Language of document : ECLI:EU:T:2012:118

Υπόθεση T‑32/10

Ella Valley Vineyards (Adulam) Ltd

κατά

Γραφείου Εναρμονίσεως στο πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς
(εμπορικά σήματα, σχέδια και υποδείγματα) (ΓΕΕΑ)

«Κοινοτικό σήμα — Διαδικασία ανακοπής — Αίτηση καταχωρίσεως εικονιστικού κοινοτικού σήματος ELLA VALLEY VINEYARDS — Προγενέστερο εθνικό και προγενέστερο κοινοτικό σήμα ELLE — Σχετικός λόγος απαραδέκτου — Κίνδυνος συσχετισμού — Σχέση μεταξύ των σημείων — Φήμη — Δεν υφίσταται ομοιότητα μεταξύ των σημείων — Άρθρο 8, παράγραφος 5, του κανονισμού (ΕΚ) 207/2009»

Περίληψη της αποφάσεως

Κοινοτικό σήμα — Ορισμός και κτήση του κοινοτικού σήματος — Σχετικοί λόγοι απαραδέκτου — Ανακοπή από τον δικαιούχο πανομοιότυπου ή παρόμοιου προγενέστερου σήματος που χαίρει φήμης — Διεύρυνση της προστασίας της οποίας απολαύει το προγενέστερο σήμα που χαίρει φήμης έτσι ώστε να καλύπτονται και υπηρεσίες ή προϊόντα που δεν είναι παρόμοια

(Κανονισμός 207/2009 του Συμβουλίου, άρθρο 8 § 5)

Το εικονιστικό σημείο ELLA VALLEY VINEYARDS, το οποίο αποτελείται από ένα παραλληλόγραμμο μαύρου χρώματος με λεπτό λευκό περίγραμμα, που αναπαριστά ετικέτα φιάλης οίνου, φέρει τις λέξεις «ella» και «valley», γραμμένες με λευκά κεφαλαία γράμματα εντός του παραλληλογράμμου, και του οποίου ζητήθηκε η καταχώριση ως κοινοτικού σήματος για την κατηγορία των προϊόντων «Οίνοι» της κλάσεως 33 κατά την έννοια του Διακανονισμού της Νίκαιας, αφενός, και το εθνικό και το κοινοτικό εικονιστικό ELLE, τα οποία είχαν καταχωρισθεί προγενέστερα για τις κατηγορίες προϊόντων «Περιοδικά» και «Βιβλία» της κλάσεως 16 κατά την έννοια του εν λόγω διακανονισμού, αφετέρου, δεν είναι όμοια σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορεί το ευρύ κοινό της Ένωσης να τα συσχετίσει. Επομένως, λαμβανομένων υπόψη των διαφορών που υπάρχουν μεταξύ των επίμαχων σημείων και ανεξαρτήτως της φήμης των προγενέστερων σημάτων, δεν υφίσταται εν προκειμένω κίνδυνος το κοινό αυτό να προβεί σε συσχετισμό μεταξύ των αντιπαρατιθέμενων σημάτων.

Το ενδιαφερόμενο κοινό θα αντιληφθεί τη φράση «ella valley», εξεταζόμενη στο σύνολό της, χωρίς να διαχωρίσει τα λεκτικά στοιχεία που την αποτελούν και, κατά συνέπεια, θα την εκλάβει ως παραπέμπουσα σε τοπωνύμιο που δηλώνει την προέλευση του οίνου. Η φράση αυτή αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο του σήματος του οποίου ζητήθηκε η καταχώριση. Ως εκ τούτου, η σφαιρική εκτίμηση για να αποδειχθεί αν υφίσταται συσχετισμός μεταξύ των επίμαχων σημάτων πρέπει να γίνει, όσον αφορά την οπτική, φωνητική ή εννοιολογική ομοιότητα των αντιπαρατιθέμενων σημείων, μεταξύ των προγενέστερων σημάτων και του σήματος του οποίου ζητήθηκε η καταχώριση και του οποίου το κυρίαρχο στοιχείο αποτελείται από τη φράση «ella valley», χωρίς το υπόλοιπο του σήματος να έχει αμελητέα σημασία.

Από οπτικής απόψεως, τα αντιπαρατιθέμενα σημεία εμφανίζουν μικρή μόνον ομοιότητα. Συγκεκριμένα, μολονότι τα τρία πρώτα γράμματα του σήματος του οποίου ζητήθηκε η καταχώριση είναι όμοια με αυτά των προγενέστερων σημάτων, το γεγονός αυτό δεν αρκεί για να αντισταθμίσει τις πολυάριθμες διαφορές μεταξύ των επίμαχων σημείων. Έτσι, ενώ τα προγενέστερα σήματα αποτελούνται από μία λέξη με τέσσερα γράμματα, το κυρίαρχο στοιχείο του σήματος του οποίου ζητήθηκε η καταχώριση αποτελείται από δύο λέξεις οι οποίες παρατίθενται σε δύο γραμμές και έχουν συνολικά δέκα γράμματα. Εξάλλου, η πρώτη λέξη της φράσεως «ella valley» δεν είναι πανομοιότυπη με τη λέξη «elle» των προγενέστερων σημάτων, καθόσον διαφοροποιείται λόγω του αρχικού γράμματός της. Το λεκτικό στοιχείο «vineyards» και τα εικονιστικά στοιχεία του σήματος του οποίου ζητήθηκε η καταχώριση διαφοροποιούν περαιτέρω από οπτικής απόψεως, έστω και σε μικρό βαθμό, τα αντιπαρατιθέμενα σημεία.

Από φωνητικής απόψεως, τα επίμαχα σήματα εμφανίζουν επίσης διαφορές οι οποίες είναι σημαντικότερες των ομοιοτήτων τους. Συγκεκριμένα, διαπιστώνεται ότι η διαφορά μεγέθους μεταξύ των προγενέστερων σημάτων —τα οποία αποτελούνται από μία λέξη με τέσσερα γράμματα— και του σήματος του οποίου ζητήθηκε η καταχώριση —το οποίο αποτελείται από ένα κυρίαρχο λεκτικό στοιχείο απαρτιζόμενο από δύο λέξεις με δέκα γράμματα συνολικά και από μία λέξη με εννέα γράμματα— συνεπάγεται διαφορετικό ηχητικό αποτέλεσμα και ρυθμό που είναι αδύνατο να αντισταθμισθούν από το γεγονός ότι τα τρία πρώτα γράμματα του λεκτικού στοιχείου από το οποίο αποτελούνται τα προγενέστερα σήματα είναι όμοια με την πρώτη λέξη που αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο του σήματος του οποίου ζητήθηκε η καταχώριση.

Ούτε, όμως, κι από εννοιολογικής απόψεως παρουσιάζουν τα επίμαχα σημεία επαρκή ομοιότητα ώστε το ενδιαφερόμενο κοινό να μπορεί να συσχετίσει τα αντιπαρατιθέμενα σήματα. Συγκεκριμένα, το ενδιαφερόμενο κοινό ενδέχεται να εκλάβει το σήμα του οποίου ζητήθηκε η καταχώριση ως τοπωνύμιο σχετιζόμενο με την προέλευση του οίνου που διατίθεται στο εμπόριο με το σήμα αυτό, ενώ ουδόλως είναι δυνατό κάτι τέτοιο στην περίπτωση των προγενέστερων σημάτων.

(βλ. σκέψεις 26, 42, 47, 49-50, 52-53, 55-56)