Language of document : ECLI:EU:T:2012:118

Mål T‑32/10

Ella Valley Vineyards (Adulam) Ltd

mot

Byrån för harmonisering inom den inre marknaden (varumärken, mönster och modeller) (harmoniseringsbyrån)

”Gemenskapsvarumärke – Invändningsförfarande – Ansökan om registrering som gemenskapsvarumärke av figurmärket ELLA VALLEY VINEYARDS – Äldre nationella varumärket och gemenskapsvarumärket ELLE – Relativt registreringshinder – Risk för association – Samband mellan kännetecknen – Renommé – Känneteckenslikhet föreligger inte – Artikel 8.5 i förordning (EG) nr 207/2009”

Sammanfattning av domen

Gemenskapsvarumärke – Definition och förvärv av gemenskapsvarumärke – Relativa registreringshinder – Invändning från innehavaren av ett identiskt eller liknande äldre känt varumärke – Skyddet för det äldre kända varumärket omfattar även varor eller tjänster av annat slag

(Rådets förordning nr 207/2009, artikel 8.5)

Figurkännetecknet ELLA VALLEY VINEYARDS består av en svart rektangel med en smal kontur i vitt, som återger etiketten från en vinflaska. Orden ”ella” och ”valley” står skrivna i versaler med vit text inuti rektangeln. Ansökan om registrering som gemenskapsvarumärke avser varor i klass 33 i Niceöverenskommelsen, närmare bestämt ”viner”. Det äldre nationella figurvarumärket och det äldre gemenskapsregistrerade figurmärket ELLE gäller för ”tidskrifter” och ”böcker” i klass 16 i nämnda överenskommelse. De aktuella varumärkena liknar inte varandra så mycket att man i omsättningskretsen i unionen kan tänkas associera det sökta varumärket med de äldre varumärkena. Med hänsyn till skillnaderna mellan kännetecknen i fråga föreligger det, trots att de äldre varumärkena är kända, således ingen risk att man i omsättningskretsen gör en sådan koppling mellan de motstående varumärkena.

Omsättningskretsen uppfattar uttrycket ”ella valley” som en helhet, utan att dela upp det i de ord som det består av, och förstår således uttrycket som ett ortnamn som beskriver platsen som vinet kommer ifrån. Detta uttryck utgör det dominerande elementet i det sökta varumärket. Av detta följer att helhetsbedömningen med syfte att avgöra huruvida det föreligger ett samband mellan varumärkena, vad gäller de motstående varumärkenas visuella likhet, ljudlikhet eller begreppsmässiga likhet, ska avse de äldre varumärkena och det sökta varumärket vars dominerande beståndsdel är uttrycket ”ella valley”, utan att övriga delar för den skull ska anses vara av försumbar betydelse.

De aktuella kännetecknen liknar inte varandra särskilt mycket till utseendet. De första tre bokstäverna i det sökta varumärket är visserligen desamma som i de äldre varumärkena, men denna omständighet räcker inte för att överbrygga de många skillnader som föreligger mellan kännetecknen i fråga. De äldre varumärkena består av ett ord med fyra bokstäver, medan den dominerande beståndsdelen i det sökta varumärket består av två ord på var sin rad, vilka tillsammans består av tio bokstäver. Det första ordet i uttrycket ”ella valley” är inte heller detsamma som ordet ”elle” i de äldre varumärkena och skiljer sig vad avser den sista bokstaven i ordet. Ordet ”vineyards” och figurelementen i det sökta varumärket bidrar också till att skilja de aktuella kännetecknen åt utseendemässigt, även om skillnaderna inte är särskilt iögonenfallande.

Varumärkena i fråga skiljer sig även åt fonetiskt, så att skillnaderna är mer påtagliga än likheterna. Skillnaden i längd mellan de äldre varumärkena – som består av ett enda ord med fyra bokstäver – och det sökta varumärket – som består av ett dominerande ordelement med två ord med sammanlagt tio bokstäver och av ytterligare ett ord med nio bokstäver – ger en annan ljudbild och rytm, vilken inte överbryggs av den omständigheten att de första tre bokstäverna i de äldre varumärkena och det första ordet i den dominerande beståndsdelen i det sökta varumärket är desamma.

Kännetecknen i fråga liknar inte heller varandra så mycket i begreppsmässigt hänseende att man i omsättningskretsen kan få intrycket att det finns ett samband mellan varumärkena i fråga. Det sökta varumärket leder omsättningskretsens tankar till ett ortnamn som är knutet till det vin som säljs under varumärket, medan så inte är fallet med de äldre varumärkena.

(se punkterna 26, 42, 47, 49, 50, 52, 53, 55 och 56)