Language of document : ECLI:EU:F:2013:42

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

(τρίτο τμήμα)

της 21ης Μαρτίου 2013

Υπόθεση F‑111/11

Chris van der Aat κ.λπ.

κατά

Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Υπαλληλική υπόθεση — Αποδοχές — Ετήσια αναπροσαρμογή των αποδοχών και των συντάξεων των υπαλλήλων και του λοιπού προσωπικού — Άρθρα 64, 65, και 65α του ΚΥΚ — Παράρτημα XI του ΚΥΚ — Κανονισμός (ΕΕ) 1239/2010 — Διορθωτικοί συντελεστές — Υπάλληλοι που είναι τοποθετημένοι στην Ispra»

Αντικείμενο:      Προσφυγή ασκηθείσα δυνάμει του άρθρου 270 ΣΛΕΕ, το οποίο έχει εφαρμογή στη Συνθήκη ΕΚΑΕ βάσει του άρθρου 106α της Συνθήκης αυτής, με την οποία οι προσφεύγοντες ζητούν, κατ’ ουσίαν, την ακύρωση των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί της εφαρμογής ως προς αυτούς του κανονισμού (ΕΕ) 1239/2010 του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2010, για την προσαρμογή, από 1ης Ιουλίου 2010, των αποδοχών και των συντάξεων των υπαλλήλων και του λοιπού προσωπικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και των διορθωτικών συντελεστών που εφαρμόζονται στις εν λόγω αποδοχές και συντάξεις (ΕΕ L 338, σ. 1), στο μέτρο που καθορίζει σε 92,3 % τον διορθωτικό συντελεστή, ο οποίος εφαρμόζεται στις αποδοχές του προσωπικού που είναι τοποθετημένο στην Περιφέρεια του Varese (Ιταλία, στο εξής: διορθωτικός συντελεστής του Varese).

Απόφαση: Η προσφυγή απορρίπτεται. Οι προσφεύγοντες φέρουν τα δικαστικά έξοδά τους και τα δικαστικά έξοδα στα οποία υποβλήθηκε η Επιτροπή. Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρεμβαίνον, φέρει τα δικαστικά έξοδά του.

Περίληψη

1.      Υπάλληλοι — Αποδοχές — Διορθωτικοί συντελεστές — Εκτελεστικοί κανονισμοί του ΚΥΚ — Αιτιολογία — Υποχρέωση αιτιολογήσεως — Περιεχόμενο

(Κανονισμός Υπηρεσιακής Καταστάσεως των υπαλλήλων, άρθρα 64 και 65· παράρτημα XI· κανονισμός 1239/2010 του Συμβουλίου)

2.      Υπάλληλοι — Αποδοχές — Διορθωτικοί συντελεστές — Καθορισμός — Δικαστικός έλεγχος — Όρια

(Κανονισμός Υπηρεσιακής Καταστάσεως των υπαλλήλων, άρθρα 64 και 65· παράρτημα XI)

3.      Ένδικη διαδικασία — Εισαγωγικό της δίκης δικόγραφο — Τυπικά στοιχεία — Συνοπτική έκθεση των προβαλλόμενων ισχυρισμών — Παραπομπή σε ιστοσελίδα στο δ ιαδίκτυο — Απαράδεκτο

(Κανονισμός Διαδικασίας του Δικαστηρίου Δημόσιας Διοίκησης, άρθρο 34 § 4)

1.      Η αιτιολογία κανονισμού περί καθορισμού διορθωτικών συντελεστών που εφαρμόζονται στις αποδοχές των υπαλλήλων μπορεί να περιορίζεται στην περιγραφή, αφενός, της συνολικής καταστάσεως που οδήγησε στην έκδοσή του και, αφετέρου, των γενικών σκοπών που επιδιώκει και δεν είναι απαραίτητο να αναφέρεται στις τεχνικές πτυχές του τρόπου υπολογισμού. Συναφώς, η αιτιολογία του κανονισμού 1239/2010 για την προσαρμογή, από 1ης Ιουλίου 2010, των αποδοχών και των συντάξεων των υπαλλήλων και του λοιπού προσωπικού της Ένωσης, ο οποίος αφορά τα άρθρα 64 και 65 του ΚΥΚ καθώς και το παράρτημά του ΧΙ, διατάξεις που καθορίζουν τους όρους υπό τους οποίους προσαρμόζονται ετησίως οι διορθωτικοί συντελεστές, μολονότι συνοπτική, είναι επαρκής υπό το πρίσμα των σκέψεων αυτών.

(βλ. σκέψεις 23 και 24)

Παραπομπή:

ΓΔΕΕ: 7 Δεκεμβρίου 1995, T‑544/93 και T‑566/93, Abello κ.λπ. κατά Επιτροπής, σκέψη 89· 8 Νοεμβρίου 2000, T‑175/97, Bareyt κ.λπ. κατά Επιτροπής, σκέψη 75

2.      Όσον αφορά τη θέσπιση ή αναθεώρηση των διορθωτικών συντελεστών, το παράρτημα XI του ΚΥΚ αναθέτει στη Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat) το έργο του υπολογισμού, σε συμφωνία με τις στατιστικές υπηρεσίες των κρατών μελών, των οικονομικών ισοτιμιών και της εξακριβώσεως του ζητήματος αν οι σχέσεις μεταξύ διορθωτικών συντελεστών αποδίδουν ορθώς την ισοδυναμία της αγοραστικής δύναμης. Συναφώς, το γράμμα των διατάξεων των άρθρων 64 και 65 του ΚΥΚ και του παραρτήματος ΧΙ του ΚΥΚ, καθώς και ο βαθμός πολυπλοκότητας του θέματος, επιβάλλουν ευρύ περιθώριο εκτιμήσεως όσον αφορά τους παράγοντες και τα στοιχεία που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη θέσπιση ή την αναθεώρηση των διορθωτικών συντελεστών.

Κατά συνέπεια, η εκτίμηση του δικαστή της Ένωσης, όσον αφορά τον καθορισμό και την επιλογή των βασικών στοιχείων και των στατιστικών μεθόδων που χρησιμοποιεί η Eurostat για να καταρτίσει τις σχετικές με τους διορθωτικούς συντελεστές προτάσεις πρέπει να περιορίζεται στον έλεγχο της τηρήσεως των αρχών που θεσπίζουν οι διατάξεις του ΚΥΚ, της απουσίας πρόδηλης πλάνης εκτιμήσεως των πραγματικών περιστατικών στα οποία στηρίζεται ο καθορισμός των διορθωτικών συντελεστών και της απουσίας καταχρήσεως εξουσίας.

Εξάλλου, εναπόκειται σε όποιον επιθυμεί να αμφισβητήσει τα στοιχεία και τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκαν για τον καθορισμό των διορθωτικών συντελεστών να προσκομίσει στοιχεία ικανά να αποδείξουν την ύπαρξη πρόδηλης πλάνης.

Συναφώς, σε έναν τομέα όπου είναι κανείς υποχρεωμένος να ενεργεί κατά προσέγγιση, η διαπίστωση απλής διαφοράς μεταξύ, αφενός, της αποκλίσεως της εξελίξεως των τιμών στις Βρυξέλλες και σε άλλον τόπο υπηρεσίας και, αφετέρου, της μεταβολής του διορθωτικού συντελεστή που εφαρμόζεται στον εν λόγω τόπο υπηρεσίας δεν αρκεί για να συναχθεί το συμπέρασμα ότι υφίσταται πρόδηλη πλάνη εκτιμήσεως. Για να συμβεί αυτό, η εν λόγω διαφορά πρέπει να είναι ιδιαιτέρως σημαντική.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν υποτεθεί ότι αποδεικνύεται η ύπαρξη σφαλμάτων ως προς την αναφερόμενη σε έκθεση της Eurostat σχέση μεταξύ των τιμών που ισχύουν στις Βρυξέλλες για την παροχή ορισμένων υπηρεσιών και των τιμών που ισχύουν σε άλλο τόπο υπηρεσίας, θα έπρεπε περαιτέρω να αποδειχθεί επίσης ότι, λαμβανομένης υπόψη της σημασίας του συνόλου των συνεπειών των εν λόγω σφαλμάτων, ο διορθωτικός συντελεστής αυτού του άλλου τόπου υπηρεσίας είναι, στο σύνολό του, προδήλως εσφαλμένος.

(βλ. σκέψεις 43 έως 46, 54 και 77)

Παραπομπή:

ΓΔΕΕ: Abello κ.λπ. κατά Επιτροπής, προαναφερθείσα, σκέψεις 53, 55, 56, και 79· 25 Σεπτεμβρίου 2002, T‑201/00 και T‑384/00, Ajour κ.λπ. κατά Επιτροπής, σκέψεις 46 έως 49

3.      Δυνάμει του άρθρου 34, παράγραφος 4, του Κανονισμού Διαδικασίας του Δικαστηρίου Δημόσιας Διοίκησης, δεν είναι έργο του Δικαστηρίου Δημóσιας Διοíκησης να αναζητεί στο διαδίκτυο παραρτήματα που δεν επισυνάπτονται στα διαδικαστικά έγγραφα.

(βλ. σκέψη 73)