Language of document : ECLI:EU:T:2011:498

Cauza T‑232/10

Couture Tech Ltd

împotriva

Oficiului pentru Armonizare în cadrul Pieței Interne (mărci, desene și modele industriale) (OAPI)

„Marcă comunitară – Cerere de înregistrare a mărcii comunitare figurative reprezentând stema sovietică – Motiv absolut de refuz – Caracter contrar ordinii publice sau bunelor moravuri – Articolul 7 alineatul (1) litera (f) din Regulamentul (CE) nr. 207/2009”

Sumarul hotărârii

1.      Marcă comunitară – Definiția și dobândirea mărcii comunitare – Motive absolute de refuz –Mărci contrare ordinii publice sau bunelor moravuri

[Regulamentul nr. 207/2009 al Consiliului, art. 7 alin. (1) lit. (f) și art. 7 alin. (2)]

2.      Marcă comunitară – Definiția și dobândirea mărcii comunitare – Motive absolute de refuz – Mărci contrare ordinii publice sau bunelor moravuri

[Regulamentul nr. 207/2009 al Consiliului, art. 7 alin. (1) lit. (f)]

1.      Din articolul 7 alineatul (1) litera (f) și alineatul (2) din Regulamentul nr. 207/2009 privind marca comunitară rezultă că trebuie respinsă cererea de înregistrare a unei mărci în cazul în care aceasta este contrară ordinii publice sau bunelor moravuri într‑o parte a Uniunii, această parte putând fi constituită, eventual, dintr‑un singur stat membru.

Interesul general care stă la baza motivului absolut de refuz prevăzut la articolul 7 alineatul (1) litera (f) din Regulamentul nr. 207/2009 este de a evita înregistrarea semnelor care ar aduce atingere ordinii publice sau bunelor moravuri la utilizarea lor pe teritoriul Uniunii de un public alcătuit din consumatorii produselor și ai serviciilor pe care acestea le desemnează. În aceste împrejurări, existența motivului absolut de refuz prevăzut la articolul 7 alineatul (1) litera (f) din Regulamentul menționat trebuie să fie apreciată prin raportare la percepția consumatorului mediu al produselor sau serviciilor pentru care este solicitată înregistrarea, situat pe teritoriul Uniunii. Or, pe de o parte, consumatorii situați pe teritoriul Uniunii sunt, prin definiție, situați pe teritoriul unui stat membru. Pe de altă parte, semnele care pot fi percepute de publicul relevant ca fiind contrare ordinii publice sau bunelor moravuri nu sunt aceleași în toate statele membre, în special din motive lingvistice, istorice, sociale sau culturale. Prin urmare, percepția aspectului dacă o marcă este sau nu este contrară ordinii publice sau bunelor moravuri este influențată de împrejurări proprii statului membru în care sunt situați consumatorii care fac parte din publicul relevant. În consecință, trebuie să se considere că, pentru aplicarea motivului absolut de refuz prevăzut la articolul 7 alineatul (1) litera (f) din Regulamentul nr. 207/2009, trebuie luate în considerare nu numai împrejurările comune tuturor statelor membre ale Uniunii, ci și împrejurările speciale ale fiecăruia dintre statele membre, care pot influența percepția publicului relevant situat pe teritoriul acestor state.

(a se vedea punctele 26 și 29-34)

2.      Este contrar ordinii publice sau bunelor moravuri în sensul articolului 7 alineatul (1) litera (f) din Regulamentul nr. 207/2009 privind marca comunitară, în Ungaria, semnul figurativ reprezentând stema sovietică, a cărui înregistrare ca marcă comunitară este solicitată pentru produse și servicii din clasele 3, 14, 18, 23, 26 și 43 în sensul Aranjamentului de la Nisa.

Rezultă din dispoziția de la articolul 269/B din Codul penal maghiar, astfel cum a fost interpretată în doctrină și clarificată de practica administrativă, că legiuitorul maghiar a considerat necesar să interzică anumite utilizări ale „simbolurilor de despotism”, printre care secera și ciocanul și steaua roșie cu cinci colțuri. Această interdicție, care vizează de asemenea utilizarea semnelor în cauză ca mărci, este însoțită de sancțiuni penale. Or, nu se contestă constatarea camerei de recurs potrivit căreia interzicerea utilizării „simbolurilor de despotism” ca marcă presupune că astfel de simboluri sunt percepute ca fiind contrare ordinii publice sau bunelor moravuri în Ungaria. Nu se contestă nici faptul că marca solicitată este o reproducere a stemei fostei URSS și cuprinde, printre altele, secera și ciocanul și steaua roșie cu cinci colțuri.

În aceste împrejurări, utilizarea ca marcă a mărcii solicitate va fi percepută de o parte importantă a marelui public relevant din Ungaria ca fiind contrară ordinii publice sau bunelor moravuri în sensul articolului 7 alineatul (1) litera (f) din regulamentul menționat.

(a se vedea punctele 51 și 59-62)