Language of document : ECLI:EU:F:2013:92

DOM AV EUROPEISKA UNIONENS PERSONALDOMSTOL

(andra avdelningen)

den 26 juni 2013

Mål F‑116/11

Annalisa Vacca

mot

Europeiska kommissionen

”Personalmål – Allmänt uttagningsprov – Meddelande om uttagningsprov EPSO/AD/207/11 – Nekat tillträde till utvärderingstesterna – Tillträdesprov – Beslut om att neutralisera frågor – Information till sökandena”

Saken:      Talan enligt artikel 270 FEUF, vilken är tillämplig på Euratomfördraget enligt dess artikel 106a, genom vilken Annalisa Vacca har yrkat att personaldomstolen dels ska ogiltigförklara det beslut som fattades av uttagningskommittén vid det allmänna uttagningsprovet EPSO/AD/207/11 om att inte låta henne delta i utvärderingstesterna för rekrytering av handläggare i lönegrad AD7 inom området för europeisk offentlig förvaltning, dels förplikta Europeiska kommissionen att ersätta den skada som hon påstår sig ha lidit till följd av detta beslut.

Avgörande:      Europeiska kommissionen ska utge 500 euro till Annalisa Vacca. Talan ogillas i övrigt. Europeiska kommissionen ska bära sina egna rättegångskostnader och ersätta två tredjedelar av Annalisa Vaccas rättegångskostnader. Annalisa Vacca ska bära en tredjedel av sina egna rättegångskostnader.

Sammanfattning

1.      Tjänstemän – Uttagning som bygger på prov – Villkor för att lyckas – Anges i meddelandet om uttagningsprov – Skyldighet att ange kriterierna för neutralisering av frågor, lägsta godtagbara antal poäng för att kallas till utvärderingsprov och antal sökande som kan komma att få en sådan kallelse – Föreligger inte

(Tjänsteföreskrifterna, bilaga III, artikel 1.1 e)

2.      Tjänstemän – Uttagningsprov – Uttagningskommitté – Avslag på en ansökan – Motiveringsskyldighet – Räckvidd – Äger rum före utgången av fristen för att väcka talan

Artikel 296 FEUF; tjänsteföreskrifterna, artikel 25)

1.       Enligt artikel 1.1 e i bilaga III till tjänsteföreskrifterna ska provens art och viktning/poängantal, i de fall uttagningen bygger på prov, anges i meddelandet om uttagningsprov.

Neutralisering av frågorna i de skriftliga proven avser antalet frågor som ett prov består av, samt den individuella poängsättningen av varje fråga. Sådana uppgifter omfattas således inte av det ovannämnda begreppet ”provens viktning/poängantal” och behöver inte nödvändigtvis anges i ett meddelande om uttagningsprov, vilket gör att för det fall uttagningskommittén antar eller ändrar dessa efter det att proven har inletts ändrar det inte på något sätt meddelandet om uttagningsprov.

Detsamma gäller uppgiften om det lägsta antal poäng som krävs för att kallas till utvärderingsprov och det högsta antal sökande som kan komma att få en sådan kallelse. En enkel bokstavstolkning av artikel 1.1 e i bilaga III till tjänsteföreskrifterna visar nämligen att begreppen ”provens art” och ”viktning/poängantal” inte kan avse sådana uppgifter.

(se punkterna 35, 36 och 38)

Hänvisning till

Personaldomstolen: 13 mars 2013, Mendes mot kommissionen, F‑125/11, punkterna 58 och 81 och där angiven rättspraxis

2.      Skyldigheten enligt artikel 25 andra stycket i tjänsteföreskrifterna att motivera alla beslut som går en person emot – vilken endast är en upprepning, i det särskilda sammanhang som rör relationerna mellan institutionerna och deras anställda, av den allmänna skyldighet som anges i artikel 296 FEUF – har dels till syfte att ge den berörda personen tillräckliga upplysningar för att denne ska kunna göra gällande sina rättigheter och kunna bedöma om beslutet är välgrundat eller om det är behäftat med ett fel som medför att dess lagenlighet kan bestridas, dels att göra det möjligt för unionsdomstolarna att pröva beslutets lagenlighet.

En underrättelse om det betyg som har erhållits i olika delprov utgör en tillräcklig motivering av uttagningskommitténs beslut. När det förekommit oegentligheter eller felaktigheter under ett uttagningsprov som inte kan rättas till genom att proven görs om, och det enda alternativet är att tillämpa en korrigeringsfaktor vid bedömningen av proven, måste en sådan utjämning dock göras på ett otvetydigt sätt och den berörde har rätt att få upplysning om vilka kriterier som tillämpas.

Sådan information ska lämnas före utgången av den i tjänsteföreskrifterna stadgade fristen för att väcka talan, så att en sökande som har underkänts i tillträdesproven med full kännedom om saken ska kunna undersöka lagenligheten av det beslut genom vilket dennes deltagande i uttagningsprovet avslutats.

(se punkterna 53, 54 och 60)

Hänvisning till

Domstolen: 14 juli 1983, Detti mot domstolen, 144/82, punkt 29

Förstainstansrätten: 25 oktober 2007, Lo Giudice mot kommissionen, T‑154/05, punkt 160

Personaldomstolen: 18 september 2012, Cuallado Martorell mot kommissionen, F‑96/09, punkterna 46 och 47