Language of document :

Acțiune introdusă la 17 februarie 2010 - Bilbaína de Alquitranes şi alţii/AEPC

(Cauza T-93/10)

Limba de procedură: engleza

Părțile

Reclamante: Bilbaína de Alquitranes, SA (Luchana-Baracaldo, Spania), Cindu Chemicals BV (Uithoorn, Ţările de Jos), Deza a.s. (Valašske Meziříčí, Republica Cehă), Industrial Química del Nalón, SA (Oviedo, Spania), Koppers Denmark A/S (Nyborg, Danemarca), Koppers UK Ltd (Scunthorpe, Regatul Unit), Rütgers Germany GmbH (Castrop-Rauxel, Germania), Rütgers Belgium NV (Zelzate, Belgia) şi Rütgers Poland Sp. Z o.o. (Kedzierzyn Kozle, Polonia) (reprezentanți: K. Van Maldegem, R. Cana, avocaţi şi P. Sellar, Solicitor)

Pârâtă: Agenţia Europeană pentru Produse Chimice (AEPC)

Concluziile reclamantelor

Declararea admisibilității și temeiniciei acțiunii;

anularea parţială a deciziei atacate, în măsura în care se referă la smoală de gudron de cărbune la temperatură înaltă, număr CAS 65996-93-2 şi

obligarea AEPC la plata cheltuielilor de judecată.

Motivele și principalele argumente

Reclamantele solicită anularea parţială a Deciziei Agenţiei Europene pentru Produse Chimice (AEPC) (ED/68/2009) prin care se identifică smoala de gudron de cărbune la temperatură înaltă, număr CAS 65996-93-2 ca o substanţă care îndeplineşte criteriile prevăzute la articolul 57 literele (d) şi (e) din Regulamentul (CE) nr. 1907/20061 (denumit în continuare "Regulamentul REACH"), în conformitate cu articolul 59 din Regulamentul REACH.

Prin decizia atacată, care a fost adusă la cunoștința reclamantelor prin intermediul unui comunicat de presă al AEPC, substanţa smoală de gudron de cărbune la temperatură înaltă a fost inclusă în lista celor 15 substanțe chimice noi din Lista substanțelor candidate la identificarea ca substanță care prezintă un risc foarte ridicat.

Pe scurt, reclamantele nu contestă identificarea smoalei de gudron de cărbune la temperatură înaltă ca substanţă cancerigenă, ci contestă identificarea acestei substanţe ca fiind persistentă, bioacumulativă și toxică şi ca fiind foarte persistentă și foarte bioacumulativă, în conformitate cu criteriile formulate în anexa XIII la Regulamentul REACH.

În plus, reclamantele susţin că includerea smoalei de gudron de cărbune la temperatură înaltă în lista substanțelor care prezintă un risc foarte ridicat va determina în final includerea acestei substanţe în anexa XIV la Regulamentul REACH, fapt care, la rândul său, va avea mai multe consecinţe legale negative în ceea ce le priveşte pe reclamante, consecinţe care rezultă în mod direct din această identificare.

Reclamantele afirmă că decizia atacată este nelegală întrucât încalcă normele aplicabile stabilite de Regulamentul REACH pentru identificarea substanțelor care prezintă un risc foarte ridicat şi, în special, a substanţelor care sunt persistente, bioacumulative și toxice şi foarte persistente și foarte bioacumulative. Prin urmare, decizia atacată se întemeiază pe o eroare de apreciere şi pe o eroare de drept întrucât identificarea smoalei de gudron de cărbune la temperatură înaltă ca o substanţă care prezintă un risc foarte ridicat datorită faptului că este persistentă, bioacumulativă și toxică şi foarte persistentă și foarte bioacumulativă se întemeiază numai pe proprietăţile substanțelor componente, fapt care nu are un temei juridic în Regulamentul REACH.

În plus, decizia atacată este nelegală deoarece încalcă principiul egalităţii de tratament în măsura în care instituie o discriminare între substanţa în cauză şi alte substanţe comparabile, fără nicio justificare obiectivă.

În sfârşit, reclamantele susţin că decizia atacată încalcă principiul proporţionalităţii întrucât este disproporţionată având în vedere posibilitatea de alegere a măsurilor oferită pârâtei în raport cu obiectivele urmărite.

____________

1 - Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2006 privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH), de înființare a Agenției Europene pentru Produse Chimice, de modificare a Directivei 1999/45/CE și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 793/93 al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 1488/94 al Comisiei, precum și a Directivei 76/769/CEE a Consiliului și a Directivelor 91/155/CEE, 93/67/CEE, 93/105/CE și 2000/21/CE ale Comisiei (JO 2006 L 396, p. 1, Ediție specială, 13/vol. 60, p. 3).