Language of document :

Error! Reference source not found.

Προσφυγή που ασκήθηκε στις 15 Ιουλίου 2010 - Babcock Noell κατά European Joint Undertaking for ITER and the Development of Fusion Energy

(Υπόθεση T-299/10)

Γλώσσα διαδικασίας: η αγγλική

Διάδικοι

Προσφεύγουσα: Babcock Noell GmbH (Würzburg, Γερμανία) (εκπρόσωποι: M. Werner και C. Ebrecht, δικηγόροι)

Καθής: European Joint Undertaking for ITER and the Development of Fusion Energy

Αιτήματα της προσφεύγουσας

Η προσφεύγουσα ζητεί από το Γενικό Δικαστήριο:

να ακυρώσει τις από 1η Ιουλίου 2010 αποφάσεις της καθής στο πλαίσιο της διαδικασίας αναθέσεως δημόσιας συμβάσεως 4E-2009-OPE-053 (MS-MG) περί απορρίψεως των προσφορών της προσφεύγουσας - τέσσερις μεμονωμένες προσφορές για τις ενότητες A, B, C και D από τη διαδικασία·

να ακυρώσει την από 2 Ιουλίου 2010 απόφαση της καθής στο πλαίσιο της διαδικασίας αναθέσεως δημόσιας συμβάσεως (MS-MG) περί αναθέσεως της συμβάσεως στον ανάδοχο·

να υποχρεώσει την καθής να ακυρώσει τη διαδικασία αναθέσεως συμβάσεως F4E-2009-OPE-053 (MS-MG) και να διοργανώσει νέο διαγωνισμό για την προμήθεια συστοιχιών περιελίξεων πηνίων τοροειδούς πεδίου ITER·

να καταδικάσει την καθής στα δικαστικά έξοδα.

Λόγοι και κύρια επιχειρήματα

Προς στήριξη των αξιώσεών της, η προσφεύγουσα προβάλλει επτά επιχειρήματα.

Πρώτον, διατείνεται ότι οι αποφάσεις περί απορρίψεως των προσφορών της προσφεύγουσας από τη διαδικασία λόγω μη συμμορφώσεως με τη συγγραφή υποχρεώσεων παραβιάζουν την αρχή της ίσης μεταχειρίσεως και ενέχουν πρόδηλη πλάνη εκτιμήσεως, δεδομένου ότι οι προσφορές δεν περιελάμβαναν ουσιώδεις τροποποιήσεις ("45 παρεκκλίσεις") του υποδείγματος της συμβάσεως, όπως προβάλλει η καθής, αλλά, στην πραγματικότητα, μόνον κατάλογο με διάφορες προτάσεις των προς διαπραγμάτευση ζητημάτων. Επιπλέον, η προσφεύγουσα ισχυρίζεται ότι η καθής, λαμβάνοντας τις αποφάσεις αυτές, παραβίασε τις αρχές της χρηστής διοικήσεως και της διαφάνειας.

Δεύτερον, η προσφεύγουσα υποστηρίζει ότι οι προσβαλλόμενες αποφάσεις παραβιάζουν την αρχή της ίσης μεταχειρίσεως όλων των διαγωνιζομένων δεδομένου ότι η καθής, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αναθέσεως της συμβάσεως, δεν επανόρθωσε το γεγονός ότι ο ανάδοχος είχε σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, όσον αφορά την πληροφόρηση, κατά την υποβολή της προσφοράς του, ως αποτέλεσμα της διεξαγωγής εργασιών για την καθής και λοιπές οντότητες προ της διαδικασίας. Επιπλέον, η προσφεύγουσα προβάλλει ότι οι προσβαλλόμενες αποφάσεις παραβιάζουν την αρχή της διαφάνειας, εφόσον η καθής δεν διέθεσε στην προσφεύγουσα όλα τα πληροφοριακά στοιχεία όσον αφορά τις συνθήκες και τα πραγματικά στοιχεία σχετικά με την απόφασή της να μην αποκαλύψει κρίσιμες πληροφορίες για την εκτίμηση της υπάρξεως του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, όσον αφορά την πληροφόρηση, του αναδόχου.

Τρίτον, η προσφεύγουσα διατείνεται ότι οι προσβαλλόμενες αποφάσεις παραβιάζουν το άρθρο 84, στοιχείο α΄, του οικονομικού κανονισμού 1, δεδομένου ότι ο ανάδοχος βρισκόταν σε σύγκρουση συμφερόντων όσον αφορά την προς ανάθεση σύμβαση.

Τέταρτον, η προσφεύγουσα ισχυρίζεται ότι οι προσβαλλόμενες αποφάσεις παραβιάζουν τις διατάξεις των άρθρων 93 και 100, παράγραφος 2, στοιχείο h), των εκτελεστικών κανόνων 2, δεδομένου ότι η απόφαση της καθής περί αναθέσεως των συμβάσεων στο πλαίσιο της διαδικασίας συνάψεως συμβάσεων F4E-2009-OPE-053 (MS-MG) ελήφθη με ανοικτή διαδικασία, αντί με διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου ή διαδικασία διαπραγματεύσεων.

Πέμπτον, η προσφεύγουσα διατείνεται ότι οι προσβαλλόμενες αποφάσεις παραβιάζουν τη διάταξη του άρθρου 23, παράγραφος 2, της οδηγίας 2004/18/EΚ 3 (η οποία εφαρμόζεται στην οικεία διαδικασία συνάψεως συμβάσεως κατ' αναλογία), δεδομένου ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις της συγγραφής υποχρεώσεων που χρησιμοποιήθηκαν στο υπόδειγμα προκηρύξεως της συμβάσεως στη διαδικασία αντίκεινται στο εφαρμοστέο ισπανικό δίκαιο και χαρακτηρίζονται ως δημιουργούντες αδικαιολόγητα εμπόδια στο άνοιγμα της δημόσιας συμβάσεως στον ανταγωνισμό.

Έκτον, η προσφεύγουσα υποστηρίζει ότι, χρησιμοποιώντας αόριστες και ασαφείς απαιτήσεις ως προς τις τεχνικές προδιαγραφές, η καθής προσέβαλε την αρχή της διαφάνειας και παραβίασε τη διάταξη του άρθρου 116, παράγραφος 1, των εκτελεστικών κανόνων.

Τέλος, η προσφεύγουσα ισχυρίζεται ότι η καθής παραβίασε τις αρχές της διαφάνειας και της ίσης μεταχειρίσεως εφαρμόζοντας κριτήρια επιλογής στη συγγραφή υποχρεώσεων τα οποία είναι αόριστα και αδιαφανή και δεν αφορούν το αντικείμενο της συμβάσεως, αλλά τα προσόντα και την επιλογή του αναδόχου.

____________

1 - Απόφαση της 22ας Oκτωβρίου 2007 του διοικητικού συμβουλίου της ευρωπαϊκής κοινής επιχειρήσεως για την υλοποίηση του ITER και την ανάπτυξη της ενέργειας συντήξεως περί θεσπίσεως του οικονομικού κανονισμού.

2 - Απόφαση της 22ας Oκτωβρίου 2007 του διοικητικού συμβουλίου της ευρωπαϊκής κοινής επιχειρήσεως για την υλοποίηση του ITER και την ανάπτυξη της ενέργειας συντήξεως περί θεσπίσεως των κανόνων εφαρμογής του οικονομικού κανονισμού (εκτελεστικοί κανόνες).

3 - Οδηγία 2004/18/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 31ης Μαρτίου 2004, περί συντονισμού των διαδικασιών σύναψης δημόσιων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών (ΕΕ 2004 L 134, σ. 114).