Language of document :

Acțiune introdusă la 15 februarie 2012 - Cisco Systems și Messagenet/Comisia

(Cauza T-79/12)

Limba de procedură: engleza

Părțile

Reclamante: Cisco Systems, Inc. (San José, Statele Unite ale Americii), Messagenet SpA (Milano, Italia) (reprezentanți: L. Ortiz Blanco, J. Buendía Sierra, A. Lamadrid de Pablo și K. Jörgens, avocați)

Pârâtă: Comisia Europeană

Concluziile

Reclamantele solicită Tribunalului:

Anularea Deciziei C (2011) 7279 final a Comisiei din 7 octombrie 2011 (JO C 341, p. 2) de a nu se opune concentrării notificate şi de a o declara compatibilă cu piaţa comună (cazul COMP/M.6281) pentru încălcarea articolelor 2 şi 6 din Regulamentul (CE) nr. 139/2004 al Consiliului [Regulamentul (CE) privind concentrările economice] sau, în subsidiar, a articolului 296 TFUE.

obligarea pârâtei la plata propriilor cheltuieli de judecată şi a cheltuielilor suportate de reclamante în prezenta procedură.

Motivele și principalele argumente

În susținerea acțiunii, reclamantele invocă trei motive.

Primul motiv întemeiat pe

săvârşirea de către Comisia Europeană a unei erori vădite de apreciere considerând că această fuziune nu va genera efecte anti-concurenţiale orizontale pe pieţele telecomunicaţiilor unificate pentru consumatori. În această privinţă, reclamantele subliniază că respectiva fuziune conduce la deţinerea unor cote de piaţă cumulate de peste 80 % pe piaţa cea mai restrânsă posibil examinată în cadrul deciziei (servicii de video call către consumatori de pe calculatoare personale cu operare Windows). Atât combinarea între puternicele efecte de reţea proprii celei mai mari baze de utilizatori, precum şi controlul total deţinut de societatea absorbantă asupra sistemului de exploatare Windows şi a altor aplicaţii conexe ar întări poziţia dominantă şi ar elimina orice stimulent pentru entitatea absorbantă de a oferi interoperabilitate cu produse concurente;

Al doilea motiv întemeiat de asemenea pe

săvârşirea de către Comisia Europeană a unei erori vădite de apreciere considerând că această fuziune în mod incontestabil nu a generat efecte cumulate anticoncurenţiale pe pieţele telecomunicaţiilor unificate pentru întreprinderi. În această privinţă, reclamantele subliniază că, având în vedere popularitatea crescândă a serviciilor de telecomunicaţii unificate pentru consumatori, clienţii profesionişti doresc să intre în contact cu clienţii lor prin intermediul instrumentelor de telecomunicaţii unificate pentru consumatori. Prin extinderea bazei stabilite de clienţi ai telecomunicaţiilor unificate pentru consumatori, societatea absorbantă va avea atât capacitatea sporită cât şi motivele de a refuza interoperabilitatea cu produsele concurente de telecomunicaţii pentru întreprinderi. Efectele de excludere vor fi întărite de poziţia de leader/dominantă preexistentă de care beneficiază deja această companie pe pieţe adiacente, precum sisteme de operare şi produse software utilizate în întreprinderi, de exemplu Office sau Outlook. În particular, decizia atacată nu este coerentă cu practica decizională a Comisiei Europene şi a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în legătură cu importanţa efectelor de reţea pe pieţele IT şi cu necesitatea de a asigura interoperabilitatea în vederea menţinerii alegerii efective a consumatorului, în cazul în care sunt în joc astfel de efecte de reţea.

Al treilea motiv întemeiat, cu titlu subsidiar, pe

neîndeplinirea de către Comisia Europeană a obligaţiei sale de a motiva suficient autorizaţia de fuzionare în prima etapă, fără a ţine seama că erau necesare angajamente din partea părţilor.

____________

1 - JO L 24, 29.1.2004, p. 1, Ediţie specială, 08/vol. 1, p. 201.