Language of document :

Cerere de decizie preliminară introdusă de Administratīvā apgabaltiesa (Letonia) la 2 februarie 2024 — AS Gaso și AS Conexus Baltic Grid/Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija

(Cauza C-87/24, Gaso și Conexus Baltic Grid)

Limba de procedură: letona

Instanța de trimitere

Administratīvā apgabaltiesa

Părțile din procedura principală

Reclamante: AS Gaso, AS Conexus Baltic Grid

Pârâtă: Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija („autoritatea de reglementare”)

Întrebările preliminare

Articolul 41 alineatul (8) din Directiva 2009/73/CE1 se opune unei reglementări naționale care nu impune autorității de reglementare, la calcularea tarifelor sau la stabilirea metodologiilor, obligația de a justifica modul în care se garantează că operatorilor de transport și de sistem și de distribuție li se acordă stimulente corespunzătoare, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, în scopul de a spori eficiența, de a îmbunătăți integrarea pe piață și siguranța alimentării și de a sprijini activitățile de cercetare aferente?

Este în conformitate cu articolul 41 alineatul (8) din Directiva 2009/73/CE interpretarea unei reglementări naționale în sensul că se garantează acordarea de stimulente corespunzătoare, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, în scopul de a spori eficiența, de a îmbunătăți integrarea pe piață și siguranța alimentării și de a sprijini activitățile de cercetare aferente, în cazul în care plata tarifelor de către utilizatori acoperă doar costurile justificate din punct de vedere economic ale serviciului public și se garantează rentabilitatea, cel puțin la un nivel minim?

Este compatibilă cu obiectivele prevăzute la articolul 41 alineatul (8) din Directiva 2009/73/CE o reglementare națională care, stabilind „un stimulent corespunzător, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung” și stimulente „în scopul de a îmbunătăți integrarea pe piață și siguranța alimentării și de a sprijini activitățile de cercetare aferente”, nu prevede luarea în considerare a principiilor acceptate în domeniul financiar pentru stabilirea ratei medii ponderate de rentabilitate a capitalului, care au în vedere întreprinderi comparabile care își desfășoară activitatea pe piața liberă?

În interpretarea conceptelor de „rentabilitate corespunzătoare a investiției” în sensul articolului 13 din Regulamentul [(CE) nr. 715/2009]1 și de „stimulente pentru investiții” în sensul articolului 41 din Directiva 2009/73, autoritatea de reglementare trebuie să se ghideze după conceptul acceptat în mediul financiar de rată medie de rentabilitate a capitalului (weighted average cost of capital - WACC) și după metodologia utilizată pentru calcularea acesteia?

În cazul unui răspuns afirmativ la întrebarea anterioară, autoritatea de reglementare poate în mod legitim să se îndepărteze de metodologia utilizată în domeniul financiar pentru stabilirea ratei medii de rentabilitate a capitalului și să ajusteze acest cost după cum consideră oportun?

În cazul unui răspuns afirmativ la întrebarea anterioară, autoritatea de reglementare poate ajusta în mod legitim rata medie de rentabilitate a capitalului astfel încât calculul acesteia să ia în considerare o primă de mărime bazată pe costurile îndatorării suportate de alte întreprinderi din economia statului membru?

În cazul unui răspuns afirmativ la a patra întrebare, autoritatea de reglementare poate ajusta în mod legitim rata medie de rentabilitate a capitalului astfel încât să nu fie nevoită să compenseze operatorul de transport și de sistem sau de înmagazinare a gazelor naturale pentru creșterea inflației în cursul perioadei tarifare precedente?

În cazul unui răspuns afirmativ la a cincea întrebare și dacă operatorul nu este de acord cu nivelul ratei medii de rentabilitate a capitalului propus de autoritatea de reglementare sau cu elementele pe care se bazează acesta, trebuie autoritatea de reglementare, atunci când stabilește rata medie de rentabilitate a capitalului WACC, să recurgă la un terț independent pentru evaluarea nivelului corespunzător al ratei?

Este compatibilă cu obiectivele prevăzute la articolul 41 alineatul (8) din Directiva 2009/73/CE o procedură de stabilire a tarifelor în cadrul căreia rata medie de rentabilitate a capitalului este calculată de autoritatea de reglementare și în care operatorul de transport și de sistem sau de înmagazinare a gazelor naturale nu are dreptul de a ajusta acest calcul pe baza indicatorilor comerciali individuali ai operatorului?

Articolul 1 [primul paragraf] litera (b) din Regulamentul [(CE) nr. 715/2009], coroborat cu al doilea paragraf al acestui articol, trebuie interpretat în sensul că considerentele 7 și 8 și articolul 13 alineatul (1) din acest regulament se aplică instalațiilor de înmagazinare a gazelor naturale și tarifelor stabilite de autoritatea de reglementare în situația în care accesul la instalațiile de înmagazinare a gazelor naturale lichefiate este reglementat?

____________

1 Directiva 2009/73/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piața internă în sectorul gazelor naturale și de abrogare a Directivei 2003/55/CE (JO L 211, p. 94).

1 Regulamentul (CE) nr. 715/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 iulie 2009 privind condițiile de acces la rețelele pentru transportul gazelor naturale și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1775/2005 (JO 2009, L 211, p. 36).