Language of document :

Acțiune introdusă la 25 noiembrie 2013 – Minority SafePack – one million signatures for diversity in Europe și alții/Comisia

(Cauza T-646/13)

Limba de procedură: germana

Părțile

Reclamante: Bürgerausschuss für die Bürgerinitiative Minority SafePack – one million signatures for diversity in Europe și alții (reprezentanți: E. Johansson, J. Lund și C. Lund, avocați)

Pârâtă: Comisia Europeană

Concluziile

Reclamantele solicită Tribunalului:

anularea Deciziei C (2013) 5969 final a Comisiei din 13 septembrie 2013, notificată la 16 septembrie 2013;

obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată.

Motivele și principalele argumente

În susținerea acțiunii, reclamantele invocă două motive.

Primul motiv, întemeiat pe încălcarea unor norme fundamentale de procedură

Reclamantele susțin că decizia atacată încalcă normele de procedură prevăzute la articolul 296 alineatul (2) TFUE și la articolul 4 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 211/20111 .

Reclamantele susține, printre altele, în acest context, că Comisia nu menționează cele 11 teme care fac obiectul inițiativei cetățenești și care, în opinia acesteia, excedează cadrul în care este abilitată să prezinte o propunere de act juridic al Uniunii în vederea aplicării tratatelor. Reclamantele susțin totodată că Comisia nu precizează de ce aceste teme ar exceda acest cadru.

Pe de altă parte, reclamantele susțin, în cadrul acestui motiv, că Comisia nu precizează de ce Regulamentul nr. 211/2011 nu ar permite înregistrarea uneia sau mai multor părți ale unui proiect de inițiativă cetățenească.

Al doilea motiv, întemeiat pe încălcarea tratatelor sau a unei norme de drept care privește aplicarea acestora

Reclamantele susțin în această privință încălcarea articolului 11 TUE, a articolului 24 alineatul (1) TFUE și a articolului 4 alineatele (2) și (3) din Regulamentul nr. 211/2011.

Reclamantele susțin, în acest context, că niciuna dintre temele în legătură cu care Comisia ar trebui să fie invitată să prezinte propuneri nu ar exceda în mod vădit cadrul în care ar fi abilitată să prezinte o propunere de act juridic al Uniunii în vederea aplicării tratatelor. Acestea adaugă că, chiar și în ipoteza în care una dintre teme ar exceda acest cadru, Comisia ar fi trebuit să înregistreze proiectul de inițiativă cetățenească, limitându-l la temele care, în opinia acesteia, nu excedează în mod vădit acest cadru.

____________

1 Regulamentul (UE) nr. 211/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2011 privind inițiativa cetățenească (JO L 65, p. 1, rectificare în JO L 94, p. 49).