Language of document : ECLI:EU:T:2012:446

Cauza T‑267/11

Video Research USA, Inc.

împotriva

Oficiului pentru Armonizare în cadrul Pieței Interne (mărci, desene și modele industriale) (OAPI)

„Marcă comunitară – Marca comunitară figurativă VR – Lipsa unei cereri de reînnoire a mărcii – Radierea mărcii la expirarea înregistrării – Cerere de restitutio in integrum – Articolul 81 din Regulamentul (CE) nr. 207/2009”

Sumar – Hotărârea Tribunalului (Camera a treia) din 19 septembrie 2012

1.      Marcă comunitară – Dispoziții de procedură – Restitutio in integrum – Condiții – Prudență impusă de circumstanțe – Delegarea sarcinilor administrative privind reînnoirea unei mărci

[Regulamentul nr. 207/2009 al Consiliului, art. 81 alin. (1)]

2.      Marcă comunitară – Dispoziții de procedură – Restitutio in integrum – Condiții – Prudență impusă de circumstanțe – Evenimente cu caracter excepțional și, prin urmare, imprevizibile – Eroare umană de introducere a informațiilor – Excludere

[Regulamentul nr. 207/2009 al Consiliului, art. 81 alin. (1)]

1.      Restitutio in integrum este supusă îndeplinirii a două condiții, prima fiind ca partea să fi acționat cu întreaga prudență impusă de circumstanțe și cea de a doua, ca obstrucționarea părții să fi avut drept consecință directă pierderea unui drept sau pierderea unei căi de atac. Obligația de prudență incumbă în primul rând titularului mărcii. Astfel, în cazul în care titularul deleagă sarcinile administrative legate de reînnoirea unei mărci, trebuie să se asigure că persoana aleasă prezintă garanțiile necesare care permit să se prezume o executare corespunzătoare a acestor sarcini. Pe de altă parte, în considerarea delegării acestor sarcini, persoana aleasă este supusă obligației de prudență în aceeași măsură ca titularul. Astfel, întrucât aceasta acționează în numele și în contul titularului, actele sale trebuie considerate acte ale titularului.

(a se vedea punctele 18 și 19)

2.      Sintagma „întreaga prudență impusă de circumstanțe”, care figurează la articolul 81 alineatul (1) din Regulamentul nr. 207/2009 privind marca comunitară, impune instituirea unui sistem de control și de supraveghere internă a termenelor care exclude în general nerespectarea involuntară a acestora, astfel cum prevăd liniile directoare ale Oficiului pentru Armonizare în cadrul Pieței Interne (mărci, desene și modele industriale). Rezultă că numai evenimente cu caracter excepțional și, prin urmare, potrivit experienței, imprevizibile pot conduce la restitutio in integrum. Erorile umane săvârșite în gestionarea tehnică a reînnoirilor nu pot fi considerate evenimente cu caracter excepțional sau imprevizibile, potrivit experienței.

În cazul în care reînnoirea mărcilor este încredințată unei societăți specializate care utilizează un sistem informatizat de semnalare a termenelor, prudența impusă de circumstanțe presupune în special ca acest sistem să permită detectarea și corectarea oricărei erori previzibile în funcționarea sistemului informatizat. Or, „alterarea” sau pierderea de date este o eroare previzibilă, riscul survenirii acesteia fiind inerent oricărui sistem informatizat.

(a se vedea punctele 20, 24 și 26)