Language of document : ECLI:EU:C:2024:57

HOTĂRÂREA CURȚII (Camera a treia)

18 ianuarie 2024(*)

„Trimitere preliminară – Transporturi – Directiva 2006/126/CE – Articolul 7 alineatele (1) și (3) – Permis de conducere – Eliberarea, valabilitatea și reînnoirea – Aptitudini fizice și mentale necesare pentru conducere – Examene medicale – Frecvență – Document care atestă aptitudinea psihologică a conducătorilor auto”

În cauza C‑227/22,

având ca obiect o cerere de decizie preliminară formulată în temeiul articolului 267 TFUE de Administrativen sad – Gabrovo (Tribunalul Administrativ din Gabrovo, Bulgaria), prin decizia din 22 martie 2022, primită de Curte la 31 martie 2022, în procedura

IL

împotriva

Regionalna direktsia „Avtomobilna administratsia” Pleven,

CURTEA (Camera a treia),

compusă din doamna K. Jürimäe, președintă de cameră, domnul K. Lenaerts, președintele Curții, îndeplinind funcția de judecător al Camerei a treia, domnii N. Piçarra, N. Jääskinen (raportor) și M. Gavalec, judecători,

avocat general: domnul P. Pikamäe,

grefier: doamna R. Stefanova‑Kamisheva, administratoare,

având în vedere procedura scrisă și în urma ședinței din 3 mai 2023,

luând în considerare observațiile prezentate:

–        pentru IL, de M. Hristov, advokat;

–        pentru guvernul bulgar, de T. Mitova, S. Ruseva și L. Zaharieva, în calitate de agenți;

–        pentru Comisia Europeană, de P. Messina, N. Nikolova și N. Yerrell, în calitate de agenți,

după ascultarea concluziilor avocatului general în ședința din 13 iulie 2023,

pronunță prezenta

Hotărâre

1        Cererea de decizie preliminară privește interpretarea articolului 7 alineatele (1) și (3) din Directiva 2006/126/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 20 decembrie 2006 privind permisele de conducere (JO 2006, L 403, p. 18, rectificare în JO 2009, L 19, p. 67, Ediție specială, 07/vol. 17, p. 216).

2        Această cerere a fost prezentată în cadrul unui litigiu între IL, resortisant bulgar, pe de o parte, și Regionalna direktsia „Avtomobilna administratsia” Pleven (Direcția Regională „Administrația Autovehiculelor” din Plevna, Bulgaria), pe de altă parte, cu privire la o decizie prin care lui IL i s‑a aplicat o sancțiune administrativă pentru motivul că nu a putut prezenta, cu ocazia unui control rutier, un certificat valabil de aptitudine psihologică după cum impune legislația națională.

 Cadrul juridic

 Dreptul Uniunii

3        Considerentele (8) și (9) ale Directivei 2006/126 enunță:

„(8)      Din motive de siguranță rutieră, ar trebui stabilite cerințe minime pentru eliberarea unui permis de conducere. Trebuie să se armonizeze normele privind examenele de conducere și de eliberare a permisului. În acest scop ar trebui definite cunoștințele, aptitudinile și comportamentele legate de conducerea autovehiculelor, examenul de conducere ar trebui să se bazeze pe aceste concepte, iar normele minime privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea acestor vehicule ar trebui redefinite.

(9)      În momentul eliberării permisului de conducere și, ulterior, în mod periodic, conducătorii vehiculelor utilizate pentru transportul persoanelor sau al mărfurilor ar trebui să prezinte dovada îndeplinirii normelor minime privind aptitudinile fizice și mentale de conducere. Aceste controale, efectuate cu regularitate și în conformitate cu normele naționale privind respectarea normelor minime, vor contribui la libera circulație a persoanelor, vor permite evitarea denaturării concurenței și vor lua mai bine în considerare responsabilitatea specifică a conducătorilor unor astfel de vehicule. Statele membre ar trebui să poată impune examene medicale ca o garanție a respectării normelor minime de aptitudini fizice și mentale pentru conducerea altor autovehicule. Din motive de transparență, aceste examene trebuie să coincidă cu o reînnoire a permiselor de conducere și, în consecință, ar trebui determinate prin durata de valabilitate a permisului.”

4        Articolul 1 alineatul (1) din această directivă prevede:

„În conformitate cu dispozițiile prezentei directive, statele membre introduc un permis de conducere național, bazat pe modelul comunitar din anexa I. Semnul distinctiv al statului membru care eliberează permisul figurează pe emblema de la pagina 1 a modelului comunitar de permis de conducere.”

5        Potrivit articolului 2 alineatul (1) din directiva menționată:

„Permisele de conducere eliberate de statele membre sunt recunoscute reciproc.”

6        Articolul 4 alineatul (1) din aceeași directivă are următorul cuprins:

„Permisul de conducere prevăzut la articolul 1 autorizează conducerea autovehiculelor din categoriile definite în continuare. Acesta poate fi eliberat începând de la vârsta minimă indicată pentru fiecare categorie. […]”

7        Articolul 7 din Directiva 2006/126, intitulat „Eliberarea, valabilitatea și reînnoirea”, prevede:

„(1)      Permisele de conducere se eliberează numai solicitanților care:

(a)      au promovat un test de verificare a aptitudinilor și comportamentului și un test teoretic și îndeplinesc normele medicale, în conformitate cu dispozițiile anexelor II și III;

[…]

(2)

[…]

(b)      De la 19 ianuarie 2013, permisele eliberate de statele membre pentru categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 și D1E au o valabilitate administrativă de 5 ani.

[…]

(3)      Reînnoirea permiselor de conducere în momentul în care valabilitatea lor administrativă expiră este supusă următoarelor condiții:

(a)      îndeplinirea în continuare a normelor minime privind aptitudinile fizice și mentale pentru conducere prevăzute la anexa III pentru permisele de conducere din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 și D1E și

[…]

Statele membre pot limita perioada de valabilitate administrativă prevăzută la alineatul (2) a permiselor de conducere eliberate șoferilor începători pentru orice categorie, în vederea aplicării unor măsuri specifice pentru acești conducători auto, în scopul îmbunătățirii siguranței rutiere.

Statele membre pot limita perioada de valabilitate administrativă a primului permis eliberat conducătorilor auto începători pentru categoriile C și D la 3 ani, pentru a putea aplica măsuri specifice pentru acești conducători auto, în scopul îmbunătățirii siguranței lor rutiere.

Statele membre pot limita perioada de valabilitate administrativă prevăzută la alineatul (2) a permiselor de conducere individuale pentru orice categorie, în cazul în care acest lucru este considerat necesar, în vederea creșterii frecvenței controalelor medicale sau pentru aplicarea altor măsuri specifice, cum ar fi restricțiile pentru persoanele care încalcă normele rutiere.

[…]”

8        Anexa II, titlul I, la această directivă, intitulată „Cerințe minime pentru examenele de conducere”, prevede la punctul 9:

„9.1      Pentru fiecare din situațiile de conducere menționate mai sus, evaluarea trebuie să reflecte gradul de ușurință cu care candidatul controlează vehiculul și capacitatea de a conduce în trafic în deplină siguranță. Examinatorul trebuie să se simtă în siguranță pe durata întregii probe. […]

Examinatorii trebuie să fie formați pentru a evalua corect capacitatea candidatului de a conduce în siguranță. […]

9.2      În timpul evaluării, examinatorii acordă o atenție specială comportării preventive și politicoase la volan. Aceasta ar trebui să reflecte stilul general de conducere, iar examinatorul ar trebui să ia în considerare profilul global al candidatului. Acesta include conducerea adaptată și hotărâtă (în siguranță), luând în considerare condițiile meteo și starea drumului, ceilalți participanți la trafic, interesele celorlalți utilizatori ai drumului (în special cei mai vulnerabili) și capacitatea de anticipare.

[…]”

9        Anexa III la directiva menționată, intitulată „Norme minime privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul”, prevede:

„Definiții

1.      În sensul prezentei anexe, conducătorii auto se clasifică în două grupe:

[…]

1.2      Grupa 2:

Conducători auto ai vehiculelor din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 și D1E.

[…]

Examene medicale

[…]

4.      Grupa 2:

Candidații efectuează examenele medicale înainte de eliberarea inițială a permisului de conducere, iar apoi conducătorii auto vor fi controlați în conformitate cu sistemul național în vigoare din statul membru de reședință obișnuită ori de câte ori permisul lor de conducere este reînnoit.

5.      Normele stabilite de statele membre pentru eliberarea sau orice reînnoire ulterioară a permisului de conducere pot fi mai stricte decât cele menționate în prezenta anexă.

[…]

Tulburări mintale

Grupa 1:

13.1.      Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite candidaților sau conducătorilor auto care suferă de:

–        tulburări mintale grave, congenitale sau dobândite datorită afecțiunilor, traumelor sau intervențiilor neurochirurgicale;

–        înapoiere mintală gravă;

–        probleme comportamentale grave datorită vârstei sau tulburări grave ale capacității de judecată, comportament sau adaptabilitate,

în afara cazurilor în care solicitarea lor este însoțită de un aviz medical autorizat și, în cazul în care este necesar, sub rezerva controalelor medicale periodice.

Grupa 2:

13.2.      Autoritatea medicală competentă acordă atenția cuvenită riscurilor și pericolelor suplimentare implicate de conducerea vehiculelor care intră în definirea acestei grupe.

[…]”

 Dreptul bulgar

10      Potrivit articolului 51 alineatul (4) din Zakon za balgarskite lichni dokumenti (Legea privind documentele de identitate bulgare):

„Durata de valabilitate a permiselor de conducere din categoriile С, CE, C1, C1E, D, DE, D1, D1E și Т este de cinci ani.”

11      Articolul 8 alineatele (1), (2) și (4) din naredba no 36 za iziskvaniyata za psikhologicheska godnost i usloviyata i reda za provezhdane na psikhologicheskite izsledvaniya na kandidati za pridobivane na pravosposobnost za upravlenie na MPS, na vodachi na MPS i na predsedateli na izpitni komisii i za izdavane na udostovereniya za registratsiya za izvarshvane na psikhologicheski izsledvaniya (Regulamentul nr. 36 privind cerințele de aptitudine psihologică, precum și condițiile și procedurile de examinare psihologică a candidaților la obținerea permisului de conducere, a conducătorilor auto și a președinților comisiilor de examinare și de eliberare a certificatelor de înregistrare pentru efectuarea de examinări psihologice) din 15 mai 2006 (denumit în continuare „Regulamentul nr. 36/2006”) are următorul cuprins:

„(1)      Persoanele în cauză trebuie să prezinte un certificat de aptitudine psihologică de fiecare dată când se angajează ca șofer de taxi sau conducător de vehicule pentru transportul rutier public de persoane și mărfuri ori exercită funcția de președinte al comisiei de examinare pentru obținerea permisului de conducere.

(2)      Certificatul de aptitudine psihologică este valabil pentru o perioadă de trei ani de la data eliberării.

[…]

(4)      Persoanele menționate la alineatul (1) se supun unui examen psihologic la fiecare trei ani de la data eliberării ultimului certificat.”

12      Articolul 13 alineatul (1) din naredba no 1-157 za usloviyata i reda za izdavane na svidetelstvo za upravlenie na motorni prevozni sredstva, otcheta na vodachite i tyahnata distsiplina (Regulamentul nr. 1-157 privind condițiile și procedura de eliberare a permiselor de conducere, registrul conducătorilor auto și disciplina acestora) din 1 octombrie 2002 prevede:

„Prima eliberare a unui permis de conducere se face pe baza unui raport original privind promovarea examenului de conducere trimis din oficiu de către departamentul regional respectiv al Darzhavna avtomobilna inspektsiya [(Inspectoratul de Stat pentru Autovehicule, Bulgaria)], iar persoana trebuie să prezinte:

(1)      un formular de cerere însoțit de anexe, în conformitate cu Pravilnik za izdavane na balgarskite lichni dokumenti [(Regulamentul privind eliberarea documentelor de identitate bulgare)];

[…]

(3)      un certificat eliberat de medicul de familie, de comisiile regionale de experți medicali în domeniul transporturilor (TOLEK) sau de Comisia Centrală de Experți Medicali în domeniul Transporturilor (TTSLEK) care evaluează aptitudinile fizice ale conducătorului auto/candidatului pentru reînnoirea/obținerea permisului de conducere;

(4)      o copie a certificatului de aptitudine psihologică pentru eliberarea unui permis de conducere pentru categoriile C1, С, D1, D și Ttm (tramvai);

(5)      o copie a certificatului de absolvire a unui curs de prim ajutor în caz de accident rutier pentru conducătorii auto;

(6)      o declarație că nu are reședința obișnuită într‑un alt stat membru al Uniunii Europene și că nu deține un permis de conducere valabil eliberat de un stat membru al Uniunii Europene;

[…]”

13      Potrivit articolului 15 alineatul (2) din Regulamentul nr. 1-157 din 1 octombrie 2002:

„Pentru reînnoirea [permisului de conducere] în conformitate cu alineatul (1), conducătorii auto prezintă documentele menționate la articolul 13 alineatul (1) punctele 1, 3 și 6, precum și vechiul permis de conducere.”

14      În conformitate cu articolul 178c alineatul (5) din Zakon za Dvizhenieto po patishtata (Legea privind circulația rutieră), persoana care efectuează activități de taximetrie pe cont propriu sau de transport public de persoane ori de mărfuri fără un certificat valabil de aptitudine psihologică se pedepsește cu amendă de 500 de leva (BGN) (aproximativ 255 de euro).

15      Potrivit articolului 35 punctul 3 din Dopalnitelnite razporedbi na Zakona za izmenenie i dopalnenie na Zakona za dvizhenieto po patishtata (Dispozițiile suplimentare la Legea de modificare și completare a Legii privind circulația rutieră), Legea privind circulația rutieră pune în aplicare cerințele Directivei 2006/126.

 Litigiul principal și întrebările preliminare

16      IL este titularul unui permis de conducere valabil printre altele pentru autovehiculele din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1, D1E și TCT. Permisul său de conducere este valabil pentru perioada 28 noiembrie 2019-28 noiembrie 2024.

17      La 4 august 2021, organele de control au efectuat verificări în timp ce IL conducea un vehicul tractor cu o semiremorcă atașată la acesta cu care realiza transport public de mărfuri. Aceste verificări au arătat că nu a putut prezenta un certificat de aptitudine psihologică valabil. Ultimul certificat de aptitudine psihologică pe care îl deținea fusese eliberat la 7 octombrie 2017 și era valabil până la 7 octombrie 2020.

18      Organele de control au constatat o contravenție ca urmare a încălcării articolului 8 alineatul (1) din Regulamentul nr. 36/2006 pentru motivul că IL nu prezentase un certificat de aptitudine psihologică valabil. În temeiul articolului 178c alineatul (5) din Legea privind circulația rutieră, la 24 august 2021, directorul Direcției Regionale „Administrația Autovehiculelor” din Plevna a adoptat o decizie prin care i‑a aplicat lui IL o amendă de 500 BGN (aproximativ 255 de euro) pentru încălcarea constatată la acest articol 8 alineatul (1).

19      IL a contestat amenda menționată la Rayonen sad Sevlievo (Tribunalul de Raion din Sevlievo, Bulgaria), susținând în esență că articolul 8 alineatul (1) din Regulamentul nr. 36/2006 și amenda prevăzută la articolul 178c alineatul (5) din Legea privind circulația rutieră erau contrare dispozițiilor Directivei 2006/126.

20      Această instanță, invocând punctul 4 din anexa III la directiva menționată, a considerat că un stat membru poate impune conducătorilor auto cerințe suplimentare mai stricte în ceea ce privește frecvența examinărilor periodice și a confirmat, prin hotărârea din 10 decembrie 2021, decizia din 24 august 2021.

21      IL a declarat recurs în fața Administrativen sad – Gabrovo (Tribunalul Administrativ din Gabrovo, Bulgaria), instanța de trimitere, care consideră că dispozițiile Directivei 2006/126 sunt ambigue și, într‑o anumită măsură, contradictorii.

22      Pe de o parte, aceasta subliniază că, în conformitate cu considerentul (9) al acestei directive, dovada îndeplinirii normelor minime privind aptitudinile fizice și mentale de conducere ale conducătorilor vehiculelor utilizate pentru transportul persoanelor sau al mărfurilor trebuie prezentată în momentul eliberării permisului de conducere și, ulterior, în mod periodic. În cadrul acestuia ar fi recomandat în mod expres ca examenele medicale în această privință să coincidă cu o reînnoire a acestui permis de conducere și, în consecință, să fie determinate prin durata sa de valabilitate. Pe de altă parte, aceasta precizează că punctul 4 din anexa III la Directiva 2006/126 permite statelor membre să stabilească, în reglementările lor naționale, frecvența cu care se efectuează examenele medicale pe care le consideră adecvate pentru conducătorii auto din grupa 2 (categoriile С, СЕ, C1, C1E, D, DE, D1 și D1E) și că această frecvență poate fi diferită de durata de valabilitate a permisului de conducere.

23      Având în vedere ceea ce precedă, instanța de trimitere ridică problema dacă, în conformitate cu dispozițiile Directivei 2006/126, statele membre pot să impună conducătorilor de vehicule din grupa 2 să se supună unor examene medicale pentru determinarea aptitudinilor lor psihice și mentale la intervale mai scurte decât durata de valabilitate a permisului de conducere și să solicite un document separat, în plus față de permisul de conducere, care să ateste aceste aptitudini, sau dacă posesia unui permis de conducere valabil pentru categoriile menționate este suficientă pentru a atesta aptitudinile în cauză, acestea fiind deja stabilite la prima eliberare, respectiv la reînnoirea permisului de conducere.

24      Prin ordonanța din 27 mai 2022, înregistrată la grefa Curții la 30 mai 2022, instanța de trimitere a decis să introducă un addendum la cererea sa de decizie preliminară, în care arată că s‑a ridicat totodată în fața sa problema dacă sancțiunea prevăzută de legislația bulgară pentru un conducător auto al cărui permis de conducere este valabil pentru categoriile C, CE, Cl, C1E, D, DE, D1, D1E și TCT, dar care nu poate prezenta organelor de control un certificat de aptitudine psihologică, deoarece acesta a expirat, este contrară duratei de valabilitate administrativă sincronizată a permiselor de conducere și a examenelor medicale de aptitudini fizice și mentale în conformitate cu Directiva 2006/126 sau dacă aplicarea dispozițiilor naționale de către organul de sancționare conduce la o încălcare a dreptului Uniunii.

25      În aceste condiții, Administrativen sad – Gabrovo (Tribunalul Administrativ din Gabrovo) a hotărât să suspende judecarea cauzei și să adreseze Curții următoarele întrebări preliminare:

„1)      Dispozițiile Directivei 2006/126 permit statelor membre să solicite conducătorilor de vehicule din categoriile С, CE, C1, C1E, D, DE, D1 și D1E să se supună unui examen medical pentru determinarea aptitudinilor lor psihice și mentale la intervale mai scurte decât durata de valabilitate a permisului de conducere și, în acest sens, să solicite (în plus față de permisul de conducere) un document separat care să ateste aptitudinile lor? Sau posesia unui permis de conducere valabil din categoriile menționate atestă, de asemenea, aptitudinile psihice și mentale ale conducătorului auto, întrucât aceste aptitudini au fost deja stabilite la prima eliberare, respectiv la reînnoirea permisului de conducere?

2)      Articolul 7 alineatul (1) din Directiva [2006/126] și considerentele (8) și (9) ale acesteia permit o reglementare națională precum cea în discuție în prezenta procedură, care, pe lângă cerințele minime pentru examenul de conducere (anexa II la Directiva [2006/126]) și cerințele minime privind aptitudinile fizice și mentale (anexa III la Directiva [2006/126]), prevede condiții suplimentare pentru stabilirea aptitudinii psihologice a conducătorilor auto care transportă persoane și/sau mărfuri?

3)      În cazul unui răspuns afirmativ la [a doua] întrebare: aceste cerințe se supun reglementării prevăzute de Directiva [2006/126] – în special considerentului (9) a [patra] teză, precum și articolului 7 alineatul (3) din Directiva [2006/126] – privind sincronizarea duratei de valabilitate administrativă a permiselor de conducere și a examenelor medicale în contextul aplicării cerințelor minime privind aptitudinile fizice și mentale?”

 Cu privire la întrebările preliminare

26      Prin intermediul întrebărilor formulate, care trebuie analizate împreună, instanța de trimitere solicită în esență să se stabilească dacă articolul 7 alineatele (1) și (3) din Directiva 2006/126 trebuie interpretat în sensul că se opune ca un stat membru să impună titularilor unui permis de conducere pentru vehiculele din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 și D1E eliberat în conformitate cu această directivă, ale căror aptitudini fizice și psihice pentru conducere au fost controlate la momentul eliberării acestui permis de conducere și care urmăresc exercitarea profesiei de conducători ai unui autovehicul destinat transportului de persoane sau de mărfuri, să dețină, în plus față de permisul de conducere, un certificat de aptitudine psihologică a cărui durată de valabilitate este inferioară celei a permisului menționat.

27      În această privință, trebuie amintit că Directiva 2006/126 efectuează, astfel cum reiese din considerentul (8), o armonizare minimă a condițiilor în care este eliberat permisul de conducere prevăzut la articolul 1. Aceste condiții sunt definite în special la articolele 4 și 7 din această directivă și privesc printre altele vârsta minimă necesară, aptitudinea de a conduce, testele care trebuie promovate de candidat și reședința acestuia pe teritoriul statului membru care eliberează permisul. Această armonizare a condițiilor de obținere a permisului de conducere urmărește în special să stabilească condițiile prealabile necesare recunoașterii reciproce a permisului menționat și urmărește de asemenea obiectivul directivei respective de a contribui la îmbunătățirea siguranței rutiere (a se vedea în acest sens Hotărârea din 26 octombrie 2017, I, C‑195/16, EU:C:2017:815, punctele 43, 44 și 51).

28      În conformitate cu articolul 7 alineatul (1) litera (a) din Directiva 2006/126, permisele de conducere se eliberează numai solicitanților care au promovat un test de verificare a aptitudinilor și comportamentului, precum și un test teoretic și care îndeplinesc normele minime privind aptitudinile fizice și mentale în conformitate cu dispozițiile anexelor II și III la această directivă. În plus, articolul 7 alineatul (3) litera (a) din directiva menționată impune ca reînnoirea permiselor de conducere să fie supusă condiției îndeplinirii acestor norme minime privind aptitudinile fizice și mentale pentru titularii permiselor de conducere a vehiculelor din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 și D1E.

29      Prin urmare, din aceste dispoziții ale Directivei 2006/126 rezultă că aptitudinile mentale ale titularilor de permise de conducere pentru vehiculele din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 și D1E, inclusiv persoanele care lucrează în calitate de conducători auto profesioniști, sunt deja evaluate și atestate la momentul eliberării și al reînnoirii acestor permise, iar aceasta pentru a răspunde în special imperativului siguranței rutiere.

30      În acest context, este necesar să se arate, în ceea ce privește aptitudinile fizice și mentale necesară pentru conducere, pe de o parte, că, în conformitate cu punctul 5 din anexa III la Directiva 2006/126, un stat membru poate impune, pentru orice eliberare a unui permis de conducere sau pentru reînnoirea ulterioară a acestuia, un examen medical mai strict decât cele menționate în anexa respectivă (a se vedea în acest sens Hotărârea din 1 martie 2012, Akyüz, C‑467/10, EU:C:2012:112, punctul 54).

31      Pe de altă parte, în ceea ce privește conducătorii auto din grupa 2, și anume conducătorii de vehicule din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 și D1E, precum IL, punctul 13.2 din această anexă III permite autorităților medicale competente ale statelor membre să ia în considerare riscurile și pericolele suplimentare implicate de conducerea vehiculelor care intră în definirea acestei grupe. Astfel, atunci când aceste state membre stabilesc examenele medicale la care trebuie să fie supuși conducătorii auto din grupa 2, statele membre respective pot introduce cerințe mai stricte pentru acești conducători auto decât pentru conducătorii auto din grupa 1, pentru a detecta eventuale „tulburări mintale”, după cum sunt avute în vedere la punctul 13.2 din anexa III la Directiva 2006/126.

32      În plus, trebuie să se observe că Directiva 2006/126 precizează, la punctele 13.1 și 13.2 din anexa III, tulburările mintale care trebuie luate în considerare. Printre acestea, punctul 13.1 face referire la „tulburări mintale grave […] dobândite datorită […] traumelor”, termenul „traume” putând viza în special un ansamblu de tulburări psihice provocate accidental de un agent extern. Această dispoziție evocă de asemenea „tulburările grave ale capacității de judecată, comportament sau adaptabilitate”.

33      În această privință, guvernul bulgar a arătat, în observațiile sale scrise, că reglementarea în discuție în litigiul principal avea ca scop stabilirea aptitudinii psihologice necesare pentru conducerea autovehiculelor fără riscul de a săvârși accidente de circulație având în vedere calitățile psihologice pertinente pe plan profesional. Ar fi astfel posibil să se obțină, în urma examenului de aptitudine psihologică prevăzut de această reglementare, în special un prognostic al comportamentului viitor al persoanei în cauză pe drumurile publice și al riscului de a cauza accidente, iar aceasta pe baza unor criterii pur psihologice și nemedicale.

34      În aceste împrejurări, dacă instanța de trimitere ar confirma că testul de aptitudine psihologică prevăzut de reglementarea menționată se distinge, prin domeniul său de aplicare și prin obiectivele sale, de examenul de aptitudine mintală prevăzut de Directiva 2006/126, un test psihologic care nu se bazează pe cerințele acestei directive și care nu constituie astfel un examen medical în sensul anexei III la aceasta nu poate fi considerat conform cu dreptul Uniunii. Acesta ar repune în discuție buna funcționare a sistemului instituit prin directiva menționată, care urmărește să permită persoanelor care îndeplinesc condițiile pe care le prevede să ateste aptitudinile necesare pentru conducerea vehiculelor pentru categoria în cauză. Astfel, după cum reiese din observațiile guvernului bulgar, conducătorii auto profesioniști trebuie să dispună de un permis de conducere valabil, ceea ce presupune că aceștia respectă normele privind aptitudinile fizice și mentale, astfel cum sunt prevăzute în anexa III la Directiva 2006/126, precum și normele privind aptitudinile și comportamentele legate de conducerea unui autovehicul din categoria în cauză, prevăzute în anexa II la aceasta. Or, normele menționate impun o apreciere globală a profilului candidatului în special în raport cu comportamentul său și cu capacitatea sa de a conduce în siguranță.

35      În schimb, dacă instanța de trimitere ar considera că testul de aptitudine psihologică în discuție în litigiul principal urmărește să se înscrie în marja de apreciere lăsată statelor membre în ceea ce privește examenele medicale mai stricte, evocată la punctele 30 și 31 din prezenta hotărâre, trebuie amintit că, potrivit unei jurisprudențe constante, o armonizare minimă nu împiedică statele membre să mențină sau să adopte măsuri mai stricte, cu condiția însă ca acestea să nu fie de natură să compromită grav rezultatul prevăzut de directiva în discuție și să fie conforme cu Tratatul FUE. În această privință, Curtea a arătat că asemenea măsuri pot, în pofida efectului lor restrictiv, să fie justificate dacă răspund unui motiv imperativ de interes general, sunt adecvate pentru a garanta realizarea obiectivului pe care îl urmăresc și nu depășesc ceea ce este necesar pentru atingerea acestuia (Hotărârea din 7 iulie 2016, Muladi, C‑447/15, EU:C:2016:533, punctele 43 și 44, precum și jurisprudența citată).

36      Or, sub rezerva verificărilor care trebuie efectuate de instanța de trimitere în această privință, din dosarul de care dispune Curtea nu reiese că reglementarea în discuție în litigiul principal urmărește să răspundă riscurilor și pericolelor suplimentare și specifice pentru siguranța rutieră legate de capacitatea mentală necesară pentru conducătorii auto din grupa 2. Astfel, explicațiile guvernului bulgar nu permit, la prima vedere, să se concluzioneze că testul de aptitudine psihologică în discuție în litigiul principal urmărește să detecteze, cu mai multă exactitate sau în mod mai aprofundat, eventuale tulburări mintale, precum cele menționate la punctele 13.1 și 13.2 din anexa III la Directiva 2006/126, pentru această grupă de conducători auto, care ar putea compromite siguranța rutieră. În consecință, rezultă că această reglementare depășește ceea ce este necesar pentru a garanta obiectivul siguranței rutiere și riscă, în măsura în care impune conducătorilor auto deținerea unui certificat de aptitudine psihologică, în plus față de un permis de conducere valabil, să compromită grav rezultatul prevăzut de Directiva 2006/126.

37      Astfel, în aceste împrejurări, faptul de a impune titularilor unui permis de conducere valabil să se afle, în plus, în posesia unui astfel de certificat de aptitudine psihologică distinct ar constitui o constrângere suplimentară inadmisibilă, în măsura în care permisul de conducere eliberat de un stat membru în conformitate cu articolul 1 alineatul (1) din Directiva 2006/126 trebuie considerat ca reprezentând dovada că titularul acestui permis îndeplinea condițiile de eliberare prevăzute de această directivă în ziua în care permisul menționat i‑a fost eliberat [a se vedea în acest sens Hotărârea din 26 aprilie 2012, Hofmann, C‑419/10, EU:C:2012:240, punctul 46, și Hotărârea din 29 aprilie 2021, Stadt Karlsruhe (Recunoașterea unui permis de conducere reînnoit), C‑47/20, EU:C:2021:332, punctul 28, precum și jurisprudența citată] și are, așadar, valoarea probantă necesară pentru a atesta aptitudinile mentale necesare conducerii unui autovehicul care se încadrează în categoria pertinentă.

38      Or, deși Directiva 2006/126 nu prevede decât un nivel minim de armonizare a dispozițiilor naționale privind cerințele pentru eliberarea unui permis de conducere, această directivă efectuează, în schimb, o armonizare exhaustivă a documentelor ce dovedesc existența unui drept de a conduce, care trebuie recunoscute de statele membre în conformitate cu articolul 2 alineatul (1) din aceasta [a se vedea în acest sens Hotărârea din 26 octombrie 2017, I, C‑195/16, EU:C:2017:815, punctul 57, și Hotărârea din 29 aprilie 2021, Stadt Pforzheim (Mențiuni pe permisul de conducere), C‑56/20, EU:C:2021:333, punctul 42]. Astfel cum a arătat domnul avocat general la punctul 63 din concluzii, coexistența permisului de conducere eliberat în conformitate cu Directiva 2006/126 cu orice alt document național care îndeplinește în esență aceeași funcție este, prin urmare, exclusă.

39      De asemenea, statele membre nu au posibilitatea de a solicita dovada unor aptitudini mentale necesare conducerii la intervale inferioare duratei de valabilitate a unui permis de conducere.

40      Astfel, în primul rând, conform articolului 7 alineatul (2) litera (b) din Directiva 2006/126, permisele eliberate de statele membre pentru categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 și D1E au o valabilitate administrativă de cinci ani, iar articolul 7 alineatul (3) litera (a) din această directivă impune ca reînnoirea permisului de conducere să fie supusă îndeplinirii normelor minime privind aptitudinile fizice și mentale prevăzute în anexa III la directiva menționată pentru titularii de permise din aceste categorii.

41      În al doilea rând, deși este adevărat, pe de o parte, că punctul 4 din anexa III la Directiva 2006/126 prevede, în versiunea sa în limba franceză, că „[l]es candidats doivent faire l’objet d’un examen médical avant la délivrance initiale d’un permis et [que], par la suite, les conducteurs sont contrôlés conformément au système national en vigueur dans l’État membre de résidence normale où a lieu le renouvellement de leur permis de conduire” („[c]andidații efectuează examenele medicale înainte de eliberarea inițială a permisului de conducere [și] conducătorii auto vor fi controlați în conformitate cu sistemul național în vigoare din statul membru de reședință obișnuită ori de câte ori permisul lor de conducere este reînnoit”) și, pe de altă parte, că această ultimă parte a frazei lipsește în versiunea în limba bulgară, luarea în considerare a diverselor versiuni lingvistice ale acestei din urmă dispoziții permite să se concluzioneze, astfel cum reiese din cuprinsul punctelor 49 și 50 din concluziile domnului avocat general, că aceasta trebuie interpretată în sensul că examinarea în cauză trebuie realizată cu ocazia reînnoirii permisului de conducere.

42      Faptul că versiunile în limbile bulgară și franceză ale punctului 4 din anexa III la Directiva 2006/126 nu corespund în întregime celorlalte versiuni lingvistice ale Directivei 2006/126 nu poate conduce la o interpretare diferită a acestei dispoziții.

43      Astfel, în conformitate cu o jurisprudență constantă, necesitatea aplicării și, prin urmare, a interpretării uniforme a dispozițiilor unui act al Uniunii exclude posibilitatea ca textul să fie privit în mod izolat, prin raportare la una dintre versiunile sale, și impune să fie interpretat atât în funcție de voința reală a autorului, cât și în funcție de scopul urmărit de acesta, în special în lumina tuturor versiunilor lingvistice existente (a se vedea în acest sens Hotărârea din 12 noiembrie 1969, Stauder, 29/69, EU:C:1969:57, punctele 2 și 3, Hotărârea din 12 decembrie 2013, X, C‑486/12, EU:C:2013:836, punctul 19, precum și Hotărârea din 15 mai 2014, Timmel, C‑359/12, EU:C:2014:325, punctul 63).

44      Or, din celelalte versiuni lingvistice ale Directivei 2006/126 reiese cu claritate că legiuitorul Uniunii a urmărit ca examenele medicale să coincidă cu reînnoirea permisului de conducere, fără ca dispozițiile în cauză să evoce posibilitatea ca statele membre să stabilească termene mai scurte între examenele medicale pentru conducătorii auto din grupa 2. După cum a arătat instanța de trimitere, această interpretare este confirmată de considerentul (9) a patra teză al acestei directive, care enunță în mod expres că aceste examene trebuie să coincidă cu o reînnoire a permiselor de conducere și, în consecință, ar trebui determinate de durata de valabilitate a permisului.

45      În plus, deși articolul 7 alineatul (3) al cincilea paragraf din Directiva 2006/126 autorizează în mod excepțional statele membre să limiteze perioada de valabilitate administrativă a permisului de conducere individual pentru orice categorie, „în cazul în care acest lucru este considerat necesar, în vederea creșterii frecvenței controalelor medicale”, pentru a garanta siguranța rutieră, această dispoziție confirmă faptul că examenele medicale trebuie să coincidă cu o reînnoire a permisului de conducere și, prin urmare, frecvența lor trebuie să fie determinată de durata de valabilitate a acestui permis.

46      În sfârșit, trebuie să se arate de asemenea că, astfel cum a arătat Comisia Europeană, dreptul Uniunii conținea deja, la data faptelor din litigiul principal, o reglementare în domeniul recunoașterii calificărilor profesionale pentru a ține seama de cerințele de siguranță legate de transportul de mărfuri și de pasageri, și anume Directiva 2003/59/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 iulie 2003 privind calificarea inițială și formarea periodică a conducătorilor auto ai anumitor vehicule rutiere destinate transportului de mărfuri sau de pasageri, de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 3820/85 al Consiliului și a Directivei 91/439/CEE a Consiliului și de abrogare a Directivei 76/914/CEE a Consiliului (JO 2003, L 226, p. 4, Ediție specială, 07/vol. 12, p. 86), care nu cuprindea nicio cerință specifică sau suplimentară în raport cu cele impuse de Directiva 2006/126 pentru evaluarea aptitudinilor mentale ale conducătorilor auto profesioniști.

47      Având în vedere ansamblul motivelor care precedă, este necesar să se răspundă la întrebările adresate că articolul 7 alineatele (1) și (3) din Directiva 2006/126 trebuie interpretat în sensul că se opune ca un stat membru să impună titularilor unui permis de conducere pentru vehiculele din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 și D1E eliberat în conformitate cu această directivă, ale căror aptitudini fizice și mentale necesare pentru conducere au fost controlate la momentul eliberării acestui permis de conducere și care urmăresc exercitarea profesiei de conducător al unui autovehicul destinat transportului de persoane sau de mărfuri, să dețină, în plus față de permisul de conducere, un certificat de aptitudine psihologică a cărui durată de valabilitate este inferioară celei a permisului menționat.

 Cu privire la cheltuielile de judecată

48      Întrucât, în privința părților din litigiul principal, procedura are caracterul unui incident survenit la instanța de trimitere, este de competența acesteia să se pronunțe cu privire la cheltuielile de judecată. Cheltuielile efectuate pentru a prezenta observații Curții, altele decât cele ale părților menționate, nu pot face obiectul unei rambursări.

Pentru aceste motive, Curtea (Camera a treia) declară:

Articolul 7 alineatele (1) și (3) din Directiva 2006/126/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 20 decembrie 2006 privind permisele de conducere

trebuie interpretat în sensul că

se opune ca un stat membru să impună titularilor unui permis de conducere pentru vehiculele din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 și D1E eliberat în conformitate cu această directivă, ale căror aptitudini fizice și mentale necesare pentru conducere au fost controlate la momentul eliberării acestui permis de conducere și care urmăresc exercitarea profesiei de conducător al unui autovehicul destinat transportului de persoane sau de mărfuri, să dețină, în plus față de permisul de conducere, un certificat de aptitudine psihologică a cărui durată de valabilitate este inferioară celei a permisului menționat.

Semnături


*      Limba de procedură: bulgara.