Language of document : ECLI:EU:T:2014:275





Hotărârea Tribunalului (Camera a opta) din 23 mai 2014 – European Dynamics Luxemburg/BCE

(Cauza T‑553/11)

„Contracte de achiziții publice de servicii – Procedura de cerere de ofertă – Prestări de servicii în materie de infrastructură și de aplicații informatice în favoarea BCE – Respingerea candidaturii – Acțiune în anulare – Act atacabil – Admisibilitate – Criterii de selecție – Conformitatea unei candidaturi cu condițiile prevăzute de cererea de ofertă – Obligație de motivare – Neexercitarea competenței de a solicita precizări cu privire la o candidatură – Erori vădite de apreciere – Abuz de putere – Acțiune în despăgubire”

1.                     Acte ale instituțiilor – Motivare – Obligație – Întindere – Decizie, în cadrul procedurii de atribuire a unui contract de achiziții publice de servicii, de a nu reține o ofertă – Apreciere în lumina informațiilor aflate la dispoziția reclamantului la momentul introducerii acțiunii (art. 296 TFUE) (a se vedea punctul 49)

2.                     Procedură jurisdicțională – Cerere de sesizare a instanței – Cerințe de formă – Identificarea obiectului litigiului – Expunere sumară a motivelor invocate – Formulare neechivocă a concluziilor reclamantului [Statutul Curții de Justiție, art. 21; Regulamentul de procedură al Tribunalului, art. 44 alin. (1) lit. (c) și (d)] (a se vedea punctele 52-55)

3.                     Procedură jurisdicțională – Cerere de sesizare a instanței – Concluzii – Modificare pe parcursul judecății – Condiție [Regulamentul de procedură al Tribunalului, art. 48 alin. (2)] (a se vedea punctul 57)

4.                     Procedură jurisdicțională – Termen de prezentare a probelor – Articolul 48 alineatul (1) din Regulamentul de procedură al Tribunalului – Domeniu de aplicare [Regulamentul de procedură al Tribunalului, art. 44 alin. (1) lit. (e), art. 48 alin. (1) și art. 66 alin. (2)] (a se vedea punctele 72 și 74)

5.                     Acțiune în anulare – Persoane fizice sau juridice – Calitate procesuală activă – Procedură de cerere de ofertă – Decizie a autorității contractante adresată unui consorțiu ofertant care nu are personalitate juridică – Acțiunea unei întreprinderi membre a respectivului consorțiu – Admisibilitate (art. 263 al patrulea paragraf TFUE) (a se vedea punctele 83-91)

6.                     Acțiune în anulare – Interesul de a exercita acțiunea – Persoane fizice sau juridice – Acțiune care poate aduce un beneficiu reclamantului – Admisibilitate (art. 263 al patrulea paragraf TFUE) (a se vedea punctul 94)

7.                     Acțiune în anulare – Persoane fizice sau juridice – Interesul de a exercita acțiunea – Acțiune formulată împotriva unei decizii executate – Acțiunea unui ofertant, în cadrul unei proceduri de încheiere a unui contract de achiziții publice, împotriva unei decizii de adjudecare executate în favoarea unui alt ofertant – Admisibilitate (art. 263 al patrulea paragraf TFUE) (a se vedea punctul 95)

8.                     Contracte de achiziții publice din Uniunea Europeană – Procedură de cerere de ofertă – Decizie a Băncii Centrale Europene de stabilire a normelor de încheiere a contractelor de achiziții publice – Termenul de contestare a conținutului documentației cererii de ofertă – Limitarea dreptului la o cale de atac eficientă – Inexistență – Interpretare în lumina directivelor în materie de încheiere a unor contracte de achiziții publice – Obligația de previzibilitate a duratei termenului – Sferă de aplicare [Directiva 89/665 a Parlamentului European și a Consiliului, art. 1 alin. (1) și (4) și art. 6, și Directiva 2004/18, art. 84; Decizie a Băncii Centrale Europene de stabilire a normelor de încheiere a contractelor de achiziții publice, art. 21 alin. (2)] (a se vedea punctele 101-120)

9.                     Contracte de achiziții publice din Uniunea Europeană – Procedură de cerere de ofertă – Obligația de respectare a principiului egalității de tratament al ofertanților – Necesitatea de a asigura egalitatea de șanse și de a se conforma principiului transparenței – Întindere (a se vedea punctele 123 și 124)

10.                     Acte ale instituțiilor – Motivare – Obligație – Întindere (art. 296 TFUE) (a se vedea punctele 152-154)

11.                     Excepție de nelegalitate – Excepție ridicată în stadiul replicii – Inadmisibilitate [Regulamentul de procedură al Tribunalului, art. 48 alin. (2)] (a se vedea punctul 191)

12.                     Contracte de achiziții publice din Uniunea Europeană – Încheierea unui contract în urma unei cereri de ofertă – Puterea de apreciere a instituțiilor – Control jurisdicțional – Limite (a se vedea punctele 229 și 297)

13.                     Contracte de achiziții publice din Uniunea Europeană – Încheierea unui contract în urma unei cereri de ofertă – Obligația unei instituții de a‑și exercita posibilitatea de a lua contact cu un ofertant după deschiderea ofertelor – Condiție – Exercitare cu respectarea principiilor bunei administrări, egalității de tratament, proporționalității și securității juridice (a se vedea punctele 299-302)

14.                     Procedură jurisdicțională – Cerere de măsuri de cercetare judecătorească și de organizare a procedurii – Condiții [Regulamentul de procedură al Tribunalului, art. 64 alin. (1) și art. 65-67] (a se vedea punctele 317 și 318)

15.                     Acțiune în anulare – Motive – Abuz de putere – Noțiune (a se vedea punctul 323)

16.                     Răspundere extracontractuală – Condiții – Nelegalitate – Prejudiciu – Legătură de cauzalitate – Lipsa uneia dintre condiții – Respingerea în întregime a acțiunii în despăgubire (art. 340 al doilea paragraf TFUE) (a se vedea punctele 341 și 342)

Obiectul

Pe de o parte, cerere de anulare a deciziei BCE de a respinge candidatura unui grup temporar de întreprinderi, din care face parte și reclamanta, la o procedură de cerere de ofertă negociată referitoare la servicii informatice, a deciziei autorității de supraveghere a contractelor de achiziții publice a BCE de a respinge acțiunea formulată de reclamantă împotriva acestei decizii de respingere, precum și a tuturor deciziilor conexe ale BCE și, pe de altă parte, o cerere de daune interese

Dispozitivul

1)

Respinge acțiunea.

2)

European Dynamics Luxembourg SA suportă propriile cheltuieli de judecată, precum și cheltuielile de judecată efectuate de Banca Centrală Europeană (BCE).