Language of document : ECLI:EU:T:2008:261

Sag T-160/07

Lancôme parfums et beauté & Cie SNC

mod

Kontoret for Harmonisering i det Indre Marked (Varemærker og Design) (KHIM)

»EF-varemærker – ugyldighedssag – EF-ordmærket COLOR EDITION – absolut registreringshindring – beskrivende karakter – artikel 7, stk. 1, litra c), i forordning (EF) nr. 40/94 – retlig interesse – artikel 55 i forordning nr. 40/94«

Sammendrag af dom

1.      EF-varemærker – afkald, fortabelse og ugyldighed – ugyldighedsbegæring

[Rådets forordning nr. 40/94, art. 7, stk. 1, og art. 55, stk. 1, litra a), b) og c)]

2.      EF-varemærker – afkald, fortabelse og ugyldighed – absolutte ugyldighedsgrunde

[Rådets forordning nr. 40/94, art. 7, stk. 1, litra c), og art. 51, stk. 1, litra a)]

1.      Artikel 55, stk. 1, litra a), i forordning nr. 40/94, der bl.a. vedrører ugyldighedsbegæringer, der støttes på en absolut ugyldighedsgrund, opstiller ikke noget krav for den, der begærer ugyldighed, om at godtgøre en retlig interesse. Dette følger dels af bestemmelsens ordlyd, der ikke henviser til nogen retlig interesse, og dels af opbygningen af artikel 55, stk. 1, som foreskriver en anden behandling af begæringer om ugyldighed, der støttes på absolutte ugyldighedsgrunde, end af begæringer, der støttes på relative ugyldighedsgrunde.

Det følger nemlig af opbygningen af artikel 55, stk. 1, i forordning nr. 40/94, at lovgiver har ønsket at give enhver fysisk eller juridisk person og enhver sammenslutning, der kan optræde som part i en retssag, mulighed for at indgive begæringer om ugyldighed, der støttes på absolutte ugyldighedsgrunde, mens den for så vidt angår begæringer om ugyldighed, der støttes på relative ugyldighedsgrunde, udtrykkeligt har begrænset den personkreds, der kan begære ugyldighed.

Denne analyse understøttes af en formålsfortolkning af de omhandlede bestemmelser. Til forskel fra de relative registreringshindringer, der alene beskytter private interesser hos indehavere af visse ældre rettigheder, er de absolutte registreringshindringer, der opregnes i artikel 7, stk. 1, i forordning nr. 40/94, således begrundet i forskellige almene interesser. For at sikre den videst mulige beskyttelse af disse almene interesser må disse absolutte registreringshindringer kunne påberåbes af den bredest mulige kreds af aktører. Det er derfor, at artikel 55, stk. 1, litra a), i forordning nr. 40/94 begrænser sig til at kræve, at den person, der begærer ugyldighed, er en juridisk person eller har partsevne, men ikke opstiller et krav om, at denne godtgør en retlig interesse.

(jf. præmis 20-26)

2.      Varemærket COLOR EDITION skulle ikke have været registreret som EF-varemærke for »kosmetiske præparater og makeup«, der henhører under klasse 3 i Nicearrangementet, idet der forelå en absolut registreringshindring som nævnt i artikel 7, stk. 1, litra c), i forordning nr. 40/94 om EF-varemærker.

Det engelske ord »color« angiver nemlig en farve eller en farvetone og benyttes hyppigt inden for området for kosmetiske præparater med henblik på at angive de pågældende varers anvendelse eller egenskaber. Ordet »edition« henviser ikke kun til den litterære verden eller til pressevirksomhed, men er ligeledes udtryk for en vifte af forskellige udgaver eller former af et produkt. I lighed med ordet »color« anvendes det også inden for området for kosmetiske præparater. Tegnet COLOR EDITION udtrykker således et budskab, der umiddelbart og direkte forstås af den overvejende engelsktalende kundekreds eller en kundekreds, der ikke er engelsktalende, men som har et tilstrækkeligt kendskab til det engelske sprog, dvs. en vifte af kosmetiske præparater eller makeup i forskellige farvenuancer. Desuden er sammensætningen af ordene »color« og »edition« ikke en usædvanlig, men almindelig opbygning set i lyset af de leksikale regler for det engelske sprog. Det ansøgte varemærke skaber således ikke hos den tilsigtede kundekreds et indtryk, der ligger tilstrækkelig langt fra det indtryk, som fremkaldes ved den blotte sammenstilling af de ordbestanddele, som det består af, således at betydningen eller rækkevidden heraf ændres. Det kræver derfor ikke en tankemæssig indsats for at forstå dette budskab, og den blotte sammenstilling af ordene ændrer ikke ved den beskrivende karakter af tegnets enkelte bestanddele.

(jf. præmis 47-50)