Language of document :

Talan väckt den 9 januari 2024 – Zardini mot kommissionen

(Mål T-9/24)

Rättegångsspråk: italienska

Parter

Sökande: Alessandro Zardini (Marano di Valpollicella, Italien) (ombud: advokaten M. Velardo)

Svarande: Europeiska kommissionen

Yrkanden

Sökanden yrkar att tribunalen ska

ogiltigförklara beslutet av den 22 mars 2023, genom vilket sökanden inte upptogs i förteckningen över godkända sökande i uttagningsprov EPSO/AD/371/19, eftersom han tilldelades betyget 122,5/180, som inte var tillräckligt för att uppnå den gräns på 124/180 som krävdes för att bli godkänd,

ogiltigförklara tillsättningsmyndighetens beslut av den 19 oktober 2023 om tyst avslag på det administrativa klagomål som sökanden gett in den 19 juni 2023 med stöd av artikel 90.2 i tjänsteföreskrifterna för tjänstemän i Europeiska unionen (nedan kallade tjänsteföreskrifterna), med anledning av att kommissionen inte hade besvarat hans interna klagomål inom fyra månader från och med den dag då det gavs in, och

förplikta kommissionen att ersätta rättegångskostnaderna.

Grunder och huvudargument

Till stöd för sin talan åberopar sökanden sex grunder.

Första grunden: Åsidosättande av artikel 27 i tjänsteföreskrifterna och principen om likabehandling av sökande i uttagningsprov. Uppenbart oriktig bedömning.

Andra grunden: Åsidosättande av principen om likabehandling av sökande i uttagningsprov. Underlåtenhet att göra en objektiv bedömning av de sökande och åsidosättande av artikel 5 första och tredje styckena i bilaga III till tjänsteföreskrifterna på grund av underlåtenhet att följa reglerna om vilka språk som får användas vid uttagningsprovet.

Tredje grunden: Åsidosättande av principen om likabehandling av sökande i uttagningsprov, underlåtenhet att göra en objektiv bedömning, åsidosättande av artikel 5 första och tredje styckena i bilaga III till tjänsteföreskrifterna. Sökanden gör i detta avseende gällande att de prov som han tilldelades var svårare än de prov som andra sökandena tilldelats. EPSO använde olika sätt för att genomföra uttagningsprovet, vilket omöjliggjorde lämpliga intervaller mellan proven. Uttagningskommitténs bedömning av examensbevis säkerställdes inte heller i samband med den så kallade Talent Screener-fasen.

Fjärde grunden: Åsidosättande av motiveringsskyldigheten och den därmed sammanhängande principen om parternas likställdhet i processen (artikel 47 i Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna). Sökanden gör i detta avseende gällande att de angripna besluten är rättsstridiga (artikel 90.2 i tjänsteföreskrifterna), eftersom kommissionen inte motiverat dem i vederbörlig ordning och underlät att besvara sökandens interna klagomål.

Femte grunden: Åsidosättande av principen om likabehandling av sökande i uttagningsprov och bristande objektivitet vid bedömningen på grund av uttagningskommitténs bristande stabilitet.

Sjätte grunden: Åsidosättande av artikel 5 femte stycket i bilaga III till tjänsteföreskrifterna. Sökanden gör i detta avseende gällande att ordföranden inte har fullgjort sin observatörsroll och att antalet sökande som upptagits på reservlistan inte motsvarade det dubbla antalet i förhållande till det antal tjänster som uttagningsprovet syftade till att fylla.

____________