Language of document :

Προσφυγή της 17ης Μαΐου 2024 – Επιτροπή κατά ΕΕΠΔ

(Υπόθεση T-262/24)

Γλώσσα διαδικασίας: η αγγλική

Διάδικοι

Προσφεύγουσα: Ευρωπαϊκή Επιτροπή (εκπρόσωποι: A. Bouchagiar και H. Kranenborg)

Καθού: Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων

Αιτήματα

Η προσφεύγουσα ζητεί από το Γενικό Δικαστήριο:

να ακυρώσει την απόφαση του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων (στο εξής: ΕΕΠΔ), της 8ης Μαρτίου 2024, την οποία εξέδωσε κατόπιν της έρευνας επί της χρήσης του λογισμικού Microsoft 365 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην υπόθεση 2021-0518· και

να καταδικάσει τον καθού στα δικαστικά έξοδα.

Λόγοι ακυρώσεως και κύρια επιχειρήματα

Προς στήριξη της προσφυγής, η προσφεύγουσα προβάλλει δεκατρείς λόγους.

Με τον πρώτο λόγο προβάλλεται εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή των άρθρων 4, παράγραφος 1, στοιχείο β΄, 6 και 9 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2018, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης και την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών (στο εξής: EUDPR), καθόσον διαπιστώθηκε ότι η Επιτροπή υποχρεούται να προσδιορίσει κατά τρόπο εξαντλητικό τις «κατηγορίες» δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα προς επεξεργασία.

Με τον δεύτερο λόγο προβάλλεται εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή του άρθρου 29, παράγραφος 3, στοιχείο α΄, του EUDPR, καθόσον συνήχθη το συμπέρασμα ότι η Επιτροπή δεν προσδιόρισε, στη διοργανική συμφωνία αδειοδότησης του 2021, ποιες κατηγορίες δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα πρόκειται να υποστούν επεξεργασία και για ποιους σκοπούς.

Με τον τρίτο λόγο προβάλλεται εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή του άρθρου 9 του EUDPR, καθόσον θεωρήθηκε ότι το άρθρο αυτό εφαρμόζεται στην παρούσα υπόθεση και, εν πάση περιπτώσει, εφαρμόστηκε εσφαλμένως.

Με τον τέταρτο λόγο προβάλλεται εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή του άρθρου 29, παράγραφος 3, στοιχείο α΄, του EUDPR, καθόσον θεωρήθηκε ότι η Επιτροπή δεν παρέσχε επαρκώς σαφείς έγγραφες οδηγίες.

Με τον πέμπτο λόγο προβάλλεται εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή του άρθρου 4, παράγραφος 2, και του άρθρου 26, παράγραφος 1, σε συνδυασμό με το άρθρο 30 του EUDPR, καθόσον συνήχθη το συμπέρασμα ότι η Επιτροπή δεν διασφάλισε ότι η Microsoft, προκειμένου να παρέχει τις υπηρεσίες της, επεξεργάζεται τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα μόνο σύμφωνα με τις έγγραφες οδηγίες της Επιτροπής.

Με τον έκτο λόγο προβάλλεται εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή του άρθρου 29, παράγραφος 3, του EUDPR, σε σχέση με διαβιβάσεις προσωπικών δεδομένων σε τρίτες χώρες.

Με τον έβδομο λόγο προβάλλεται εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή των άρθρων 4, παράγραφος 2, 46 και 48 του EUDPR, καθόσον διαπιστώθηκαν κενά στην καταγραφή των διαβιβάσεων.

Με τον όγδοο λόγο προβάλλονται νομικά και πραγματικά σφάλματα ερμηνείας και εφαρμογής των άρθρων 4, παράγραφος 2, 46 και 48 του EUDPR.

Με τον ένατο λόγο προβάλλεται εσφαλμένη εφαρμογή των άρθρων 4, παράγραφος 2, 46 και 48, παράγραφος 1 και παράγραφος 3, στοιχείο α΄, του EUDPR, καθόσον συνάγεται το συμπέρασμα ότι έλαβαν χώρα άμεσες διαβιβάσεις δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα μεταξύ της Επιτροπής και της Microsoft Corporation στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με τον δέκατο λόγο προβάλλεται εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή του άρθρου 47 του EUDPR.

Με τον ενδέκατο λόγο προβάλλονται νομικά και πραγματικά σφάλματα ερμηνείας και εφαρμογής των άρθρων 4, παράγραφος 1, στοιχείο στ΄, 29, παράγραφος 3, στοιχείο α΄, 33, παράγραφοι 1 και 2, και 36 του EUDPR.

Με τον δωδέκατο λόγο προβάλλεται παραβίαση της υποχρέωσης αιτιολογήσεως σύμφωνα με το άρθρο 296 ΣΛΕΕ, έλλειψη αρμοδιότητας και εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή του άρθρου 52, παράγραφος 3, του EUDPR, καθόσον προτάθηκε στην Επιτροπή να λάβει υπόψη τα άρθρα 1, 2 και 5 του πρωτοκόλλου (αριθ. 7) περί των προνομίων και ασυλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με τον δέκατο τρίτο λόγο προβάλλεται παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας, καθόσον η προσβαλλόμενη απόφαση επέβαλε διορθωτικά μέτρα.

____________