Language of document : ECLI:EU:T:2011:133

Sag T-468/10

Joseph Doherty

mod

Europa-Kommissionen

»Annullationssøgsmål – søgsmålsfrist – anlagt for sent – force majeure foreligger ikke – undskyldelig vildfarelse foreligger ikke – åbenbart afvisningsgrundlag«

Sammendrag af kendelse

1.      Annullationssøgsmål – frister – præceptiv karakter – Unionens retsinstansers efterprøvelse af egen drift – begreb

(Art. 263, stk. 6, TEUF; Rettens procesreglement, art. 102, stk. 2)

2.      Retspleje – søgsmålsfrister – beregning – hensyntagen til datoen og tidspunktet for indleveringen til Justitskontoret

[Protokol nr. 6 om fastlæggelse af hjemstedet for Den Europæiske Unions institutioner og for visse af Unionens organer, kontorer, agenturer og tjenester, bilagt EU-traktaten, EUF-traktaten og Euratom-traktaten, eneste artikel; Rettens procesreglement, art. 43, stk. 3, og art. 101, stk. 1, litra a) og b), og art. 101, stk. 2]

3.      Retspleje – søgsmålsfrister – retstab – uforudseelige omstændigheder eller force majeure – begreb

(Statutten for Domstolen, art. 45, stk. 2)

4.      Retspleje – søgsmålsfrister – retstab – undskyldelig vildfarelse – begreb – rækkevidde

1.      I henhold til artikel 263, stk. 6, TEUF skal et annullationssøgsmål indgives inden to måneder, efter at retsakten, alt efter sin art, er offentliggjort eller meddelt klageren, eller i mangel heraf senest to måneder efter at klageren har fået kendskab til den. Denne søgsmålsfrist er præceptiv, da den er indført for at tilvejebringe klarhed og retssikkerhed og undgå enhver forskelsbehandling og vilkårlighed i retsplejen, og Unionens retsinstanser skal, af egen drift, efterprøve, om fristen er overholdt.

(jf. præmis 10 og 12)

2.      Det tidspunkt, der skal lægges til grund med hensyn til indleveringen af en stævning til Retten, er det tidspunkt, der er registreret på Rettens Justitskontor. For så vidt som datoen for indleveringen til Justitskontoret er eneafgørende for beregningen af procesfristerne i overensstemmelse med artikel 43, stk. 3, i Rettens procesreglement, må det antages, at alene tidspunktet for indleveringen til Justitskontoret skal lægges til grund ved beregningen af fristerne. Da Den Europæiske Unions Domstol har hjemsted i Luxembourg, skal der tages hensyn til luxembourgsk tid med hensyn til indleveringen af en stævning til Justitskontoret.

(jf. præmis 16)

3.      Anvendelsen af bestemmelserne vedrørende procesfrister kan kun fraviges under helt særlige omstændigheder, når der foreligger omstændigheder, som ikke kunne forudses, eller force majeure som omhandlet i artikel 45, stk. 2, i Domstolens statut, idet en streng overholdelse af disse bestemmelser er i overensstemmelse med hensynet til retssikkerheden og nødvendigheden af at undgå enhver forskelsbehandling eller vilkårlighed i retsplejen.

Begreberne force majeure og omstændigheder, som ikke kunne forudses, omfatter dels et objektivt element, hvorefter der skal foreligge usædvanlige omstændigheder, som den berørte ikke har indflydelse på, dels et subjektivt element, hvorefter vedkommende med henblik på at undgå konsekvenserne af de usædvanlige begivenheder skal træffe egnede foranstaltninger, idet det dog ikke kræves, at vedkommende træffer urimeligt belastende foranstaltninger. Den berørte skal navnlig nøje følge procedurens forløb og herunder udvise agtpågivenhed med henblik på at overholde de fastsatte frister.

(jf. præmis 18 og 19)

4.      En undskyldelig vildfarelse kan under ekstraordinære omstændigheder indebære, at et for sent anlagt søgsmål kan realitetsbehandles.

Begrebet undskyldelig vildfarelse skal fortolkes snævert og kan kun omfatte usædvanlige omstændigheder, navnlig hvor den pågældende institution har udvist en adfærd, der enten i sig selv eller i afgørende omfang må antages at kunne fremkalde en vildfarelse hos en borger, der er i god tro, og som har udvist den omhu, der kræves af en normalt påpasselig erhvervsdrivende.

Dette er ikke tilfældet, selv om det antages, at Justitskontoret pr. telefon er fremkommet med oplysninger vedrørende fremgangsmåden for indlevering af stævninger, dels eftersom sagsøgeren er forpligtet til at anvende bestemmelserne i procesreglementet vedrørende den fastsatte fremgangsmåde for indlevering af stævninger samt vedrørende de gældende frister, hvilke ikke frembyder særlige vanskeligheder med hensyn til fortolkningen, dels eftersom det ikke falder ind under Justitskontorets embedsmænds opgaver og kompetence at udtale sig om beregningen af fristen for sagsanlæg.

Spørgsmål vedrørende den måde, hvorpå sagsøgerens repræsentants kontor fungerer og er organiseret på, kan heller ikke undskylde den for sene indlevering af stævningen.

(jf. præmis 27-30)