Language of document : ECLI:EU:T:2011:133

Mål T‑468/10

Joseph Doherty

mot

Europeiska kommissionen

”Talan om ogiltigförklaring – Tidsfrist för väckande av talan – Talan har väckts för sent – Force majeure föreligger inte – Ursäktligt misstag föreligger inte – Uppenbart att talan ska avvisas”

Sammanfattning av beslutet

1.      Talan om ogiltigförklaring – Tidsfrister – Utgör tvingande rätt – Unionsdomstolens prövning ex officio – Begrepp

(Artikel 263 sjätte stycket FEUF; tribunalens rättegångsregler, artikel 102.2)

2.      Förfarande – Tidsfrist för väckande av talan – Beräkning – Beaktande av datum och klockslag för inlämnande av ansökan till kansliet

(Protokoll nr 6 om lokalisering av säten för Europeiska unionens institutioner och vissa av dess organ, byråer och enheter, bilagd EU-, EUF- och Euratomfördragen, enda artikeln; tribunalens rättegångsregler, artiklarna 43.3 och 101.1 styckena a och b samt 101.2)

3.      Förfarande – Tidsfrist för väckande av talan – Utgången frist – Oförutsebara omständigheter eller force majeure – Begrepp

(Domstolens stadga, artikel 45 andra stycket)

4.      Förfarande – Tidsfrist för väckande av talan – Utgången frist – Ursäktligt misstag – Begrepp – Räckvidd

1.      Enligt artikel 263 sjätte stycket FEUF ska talan om ogiltigförklaring väckas inom två månader från den dag då den angripna rättsakten offentliggjordes eller delgavs sökanden eller, om så inte skett, från den dag då denne fick kännedom om rättsakten, alltefter omständigheterna. Tidsfristen för att väcka talan utgör tvingande rätt, eftersom den inrättats för att säkerställa tydlighet och säkerhet i rättsförhållanden och för att undvika diskriminerande eller godtycklig behandling vid rättskipningen. Det ankommer på unionsdomstolen att ex officio kontrollera om denna frist har iakttagits.

(se punkterna 10 och 12)

2.      Det klockslag som ska beaktas som tidpunkt för inlämnande av en ansökan till tribunalen är det klockslag som dess kansli har registrerat. Eftersom det enligt artikel 43.3 i tribunalens rättegångsregler vid beräkningen av frister i förfarandet enbart är datumet för ingivande till kansliet som gäller, är det enbart klockslaget för ingivande till kansliet som ska beaktas vid beräkningen av fristerna. Med hänsyn till att Europeiska unionens domstol har sitt säte i Luxemburg, är det luxemburgsk tid som ska beaktas för inlämnande av en ansökan till kansliet.

(se punkt 16)

3.      En avvikelse från tillämpningen av bestämmelserna om förfarandefrister får endast göras i särskilda undantagsfall, när oförutsebara omständigheter eller force majeure föreligger, i enlighet med artikel 45 andra stycket i domstolens stadga, eftersom en strikt tillämpning av dessa bestämmelser svarar mot kravet på rättssäkerhet och nödvändigheten av att förhindra diskriminering och godtycklig behandling vid rättskipningen.

Begreppen force majeure och oförutsebara omständigheter innefattar dels ett objektivt rekvisit som hänför sig till onormala omständigheter som inte beror av den berörde, dels ett subjektivt rekvisit avseende den berördes skyldighet att vidta lämpliga åtgärder för att skydda sig mot följderna av den onormala händelsen, utan att för den skull göra överdrivna uppoffringar. Den berörde bör i synnerhet noggrant övervaka hur förfarandet framskrider och, bland annat, omsorgsfullt iaktta föreskrivna tidsfrister.

(se punkterna 18 och 19)

4.      Ett ursäktligt misstag kan under vissa exceptionella omständigheter få till följd att sökanden inte anses ha försuttit fristen. Ursäktligt misstag är ett begrepp som ska tolkas restriktivt och som enbart kan avse exceptionella omständigheter, till exempel då den berörda institutionen förhållit sig på ett sätt som, i sig självt eller i avgörande utsträckning, kunnat framkalla en oacceptabel förvirring hos en enskild person som varit i god tro och som visat prov på den omsorg som kan krävas av en normalt vaksam aktör.

Så är inte fallet även om kansliet skulle ha lämnat information per telefon om formerna för inlämnandet av ansökningarna, eftersom, för det första, sökanden var skyldig att tillämpa bestämmelserna i rättegångsreglerna angående formerna för inlämnande av ansökan och tillämpliga frister, vilka inte ger upphov till några särskilda tolkningssvårigheter, och, för det andra, kansliets tjänstemän varken är ålagda, eller har befogenhet, att uttala sig om beräkningen av fristen för att väcka talan. Omständigheter hänförliga till skötseln och organiseringen av sökandens ombuds verksamhet kan inte medföra att det för sena inlämnandet ska betraktas som ursäktligt.

(se punkterna 27–30)