Language of document : ECLI:EU:T:2015:927

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ (αναιρετικό τμήμα)

της 3ης Δεκεμβρίου 2015

Υπόθεση T‑127/14 P

Alvaro Sesma Merino

κατά

Γραφείου Εναρμονίσεως στο πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς (εμπορικά σήματα, σχέδια και υποδείγματα (ΓΕΕΑ)

«Αίτηση αναιρέσεως – Υπαλληλική υπόθεση – Υπάλληλοι – Βαθμολογία – Έκθεση αξιολογήσεως – Στόχοι 2011-2012 – Βλαπτική πράξη – Παραδεκτό»

Αντικείμενο:      Αίτηση αναιρέσεως κατά της αποφάσεως του Δικαστηρίου Δημόσιας Διοίκησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (τρίτο τμήμα) της 11ης Δεκεμβρίου 2013, Sesma Merino κατά ΓΕΕΑ (F‑125/12, Συλλογή Υπ.Υπ., EU:F:2013:192).

Απόφαση:      Η αίτηση αναιρέσεως απορρίπτεται. Ο Alvaro Sesma Merino καταδικάζεται στα δικαστικά έξοδα.

Περίληψη

1.      Υπαλληλικές προσφυγές – Βλαπτική πράξη – Έννοια – Απόφαση περί καθορισμού στόχων σε υπάλληλο ληφθείσα πριν την τελική απόφαση και μη παράγουσα δεσμευτικά έννομα αποτελέσματα – Δεν εμπίπτει

(Κανονισμός Υπηρεσιακής Καταστάσεως των υπαλλήλων, άρθρα 90 § 2 και 91 § 1)

2.      Υπάλληλοι – Τοποθέτηση – Αναδιοργάνωση των υπηρεσιών – Εξουσία εκτιμήσεως της Διοικήσεως – Όρια – Συμφέρον της υπηρεσίας – Τήρηση της ισοτιμίας των θέσεων

(Κανονισμός Υπηρεσιακής Καταστάσεως των υπαλλήλων, άρθρα 5 και 7)

1.      Σε περίπτωση πράξεως ή αποφάσεως που τυγχάνουν επεξεργασίας σε περισσότερα στάδια, τα ενδιάμεσα μέτρα, ο σκοπός των οποίων συνίσταται απλώς στην προετοιμασία της τελικής αποφάσεως, δεν παράγουν, αυτά καθεαυτά, δεσμευτικά έννομα αποτελέσματα. Τέτοια αποτελέσματα παράγει μόνον η πράξη που καθορίζει οριστικώς τη θέση του οικείου θεσμικού οργάνου και, ενόσω η πράξη αυτή δεν έχει ακόμη εκδοθεί, δεν μεταβάλλεται απευθείας και άμεσα η νομική κατάσταση των ενδιαφερομένων.

Κατά συνέπεια, εάν ένα μέτρο παράγει, αυτό καθεαυτό, δεσμευτικά έννομα αποτελέσματα που επηρεάζουν απευθείας και άμεσα την κατάσταση των ενδιαφερομένων, αποτελεί βλαπτική πράξη, ικανή να αποτελέσει αντικείμενο διοικητικής ενστάσεως και, ακολούθως, προσφυγής ενώπιον του δικαστή της Ένωσης, σύμφωνα με το άρθρο 90, παράγραφος 2, και το άρθρο 91, παράγραφος 1, του ΚΥΚ αντιστοίχως. Το γεγονός ότι το εν λόγω μέτρο λαμβάνεται, ενδεχομένως, υπόψη κατά τη μεταγενέστερη λήψη άλλου μέτρου και, ως εκ τούτου, μπορεί να θεωρηθεί ότι εντάσσεται στο πλαίσιο εσωτερικής διαδικασίας που οδηγεί στη λήψη του εν λόγω άλλου μέτρου δεν αρκεί για να στερήσει από το πρώτο μέτρο την ιδιότητα της βλαπτικής πράξεως.

Συνεπώς, το γεγονός ότι η λήψη αποφάσεως περί καθορισμού στόχων σε υπάλληλο για συγκεκριμένη περίοδο αποτελεί αναγκαίο προαπαιτούμενο για τη λήψη τελικής αποφάσεως κατά την επόμενη περίοδο αξιολογήσεως δεν αρκεί, αυτό καθεαυτό, για να συναχθεί το συμπέρασμα ότι η απόφαση περί καθορισμού στόχων δεν αποτελεί βλαπτική πράξη. Απαιτείται επιπλέον να αποδειχθεί ότι η τελευταία αυτή απόφαση δεν παράγει, αυτή καθεαυτή, δεσμευτικά έννομα αποτελέσματα που επηρεάζουν απευθείας και άμεσα την κατάσταση του οικείου υπαλλήλου.

(βλ. σκέψεις 26, 27 και 29)

2.      Τα θεσμικά όργανα και οι οργανισμοί της Ένωσης διαθέτουν ευρεία εξουσία εκτιμήσεως για την οργάνωση των υπηρεσιών τους σε συνάρτηση με την αποστολή που τους έχει ανατεθεί και για την τοποθέτηση του προσωπικού που διαθέτουν προς εκπλήρωση της αποστολής αυτής, υπό τον όρο ωστόσο ότι η τοποθέτηση αυτή γίνεται προς το συμφέρον της υπηρεσίας και τηρουμένης της ισοτιμίας των θέσεων εργασίας.

Συνεπώς, τα ανατιθέμενα σε υπάλληλο καθήκοντα δεν πρέπει, βεβαίως, να είναι κατώτερα αυτών που αντιστοιχούν στον βαθμό και στη θέση του, αλλά δεν μπορούν ούτε να βαίνουν προδήλως πέραν αυτού που μπορεί ευλόγως να απαιτηθεί από υπάλληλο του οικείου βαθμού, που κατέχει την εν λόγω θέση, και τούτο κατά μείζονα λόγο διότι μια τέτοια απαίτηση θα ήταν και αυτή προδήλως αντίθετη προς το συμφέρον της υπηρεσίας.

(βλ. σκέψεις 31, 37 και 38)

Παραπομπή:

ΔΕΕ: απόφαση της 23ης Μαρτίου 1988, Hecq κατά Επιτροπής, 19/87, Συλλογή, EU:C:1988:165, σκέψη 6 και εκεί παρατιθέμενη νομολογία