Language of document : ECLI:EU:T:2016:267

Foreløbig udgave

RETTENS DOM (Appelafdelingen)

4. maj 2016

Sag T-129/14 P

Carlos Andres m.fl.

mod

Den Europæiske Centralbank (ECB)

»Appel – personalesag – ansatte i ECB – pensioner – ændring af pensionsordningen – frysning af pensionsordningen – ansættelsesvilkårene for de ansatte i ECB – ret til høring – det kontraktmæssige ansættelsesforholds og det vedtægtsmæssige ansættelsesforholds forskellige karakter – urigtig gengivelse – retlig fejl«

Angående:      Appel af dom afsagt af EU-Personaleretten (Anden Afdeling) den 11. december 2013, Andres m.fl. mod ECB (F-15/10, EU:F:2013:194), med påstand om ophævelse af denne dom.

Udfald:      Appellen forkastes. Carlos Andres og de øvrige appellanter, hvis navne fremgår af bilaget, betaler sagens omkostninger.

Sammendrag

1.      Institutionernes retsakter – ændring efter vedtagelse ikke tilladt – ændring under overholdelse af de gældende kompetence- og procedureregler

2.      Tjenestemænd – ansatte ved Den Europæiske Centralbank – repræsentation – tilsynsudvalget for pensionsplanen – obligatorisk høring – omfang – forpligtelse til at give tilsynsudvalget alle de relevante oplysninger – grænser

(Protokol om statutten for Det Europæiske System af Centralbanker og Den Europæiske Centralbank, art. 10.4, Den Europæiske Centralbanks forretningsorden, art. 23.1)

3.      Socialpolitik – information og høring af arbejdstagerne – direktiv 2002/14 – ret til information og høring af arbejdstagerne i virksomheden – omfang

(Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2002/14)

1.      Retssikkerhedsprincippet sikrer forudsigelighed i forbindelse med de situationer og retsforhold, der henhører under EU-retten. Det er væsentligt, at EU’s institutioner overholder princippet om, at der ikke må ændres i en retsakt, der er vedtaget af dem, og som påvirker den retlige og faktiske stilling hos de retssubjekter, der er berørt deraf, hvorfor sådanne retsakter kun kan ændres under overholdelse af de gældende kompetence- og procedureregler. Retssikkerhedsprincippet kan således ikke i sig selv forhindre ændringen af en retsregel.

(jf. præmis 35)

Henvisning til:

Domstolen: dom af 10. april 2003, Schulin, C-305/00, Sml., EU:C:2003:218, præmis 58, og af 15. september 2005, Irland mod Kommissionen, C-199/03, EU:C:2005:548, præmis 69

Retten: dom af 21. oktober 1997, Deutsche Bahn mod Kommissionen, T-229/94, Sml., EU:T:1997:155, præmis 113 og den deri nævnte retspraksis

2.      Den forpligtelse til høring, som påhviler Den Europæiske Centralbank i forbindelse med en ændring af sin pensionsordning, medfører, at den skal give tilsynsudvalget for pensionsplanen de relevante oplysninger under hele høringsprocessen, i hvilken forbindelse målet er, at det nævnte udvalg kan medvirke i høringsprocessen så fuldstændigt og effektivt som muligt. Dette opnås ved, at ECB giver udvalget alle nye, relevante oplysninger, indtil den nævnte proces er afsluttet.

Det følger imidlertid hverken af det generelle omfang af forpligtelsen til høring, som påhviler Den Europæiske Centralbank i forbindelse med den planlagte ændring af dens pensionsordning, eller af andre bestemmelser, dvs. artikel 6 i aftalememorandummet om relationerne mellem direktionen og personaleudvalget i Den Europæiske Centralbank og artikel 30 i kommissoriet for tilsynsudvalget for pensionsplanen, at denne forpligtelse til høring giver Den Europæiske Centralbank mulighed for at fravige sin forpligtelse til at bevare fortroligheden af de pågældende dokumenter. Som Personaleretten har anført skal tilsynsudvalget tværtimod medvirke i høringsprocessen så fuldstændigt og effektivt som muligt, mens de oplysninger, der gør det muligt at stifte bekendtskab med formålet med høringen, skal fremlægges for tilsynsudvalget i overensstemmelse med formålet i dette aftalememorandums kapitel 2, for så vidt som ingen tvingende grunde er til hinder herfor.

(jf. præmis 57 og 60)

3.      Selv om pligten til at høre arbejdstagerrepræsentanterne medfører en pligt for arbejdsgiveren i henhold til direktiv 2002/14 om indførelse af en generel ramme for information og høring af arbejdstagerne i Det Europæiske Fællesskab til at give eller fremsende alle relevante oplysninger under høringsprocessen til udvalgene, hvilket indebærer en aktiv handling fra arbejdsgiverens side i denne henseende, kan denne forpligtelse imidlertid ikke forstås således, at den forpligter denne arbejdsgiver til at fremsende enhver oplysning til arbejdstagerrepræsentanterne, der er tilgængelig for disse gennem andre kilder og navnlig dem, der er offentligt tilgængelige.

(jf. præmis 76)