Language of document : ECLI:EU:T:2016:267

Väliaikainen versio

UNIONIN YLEISEN TUOMIOISTUIMEN TUOMIO (muutoksenhakujaosto)

4 päivänä toukokuuta 2016

Asia T-129/14 P

Carlos Andres ym.

vastaan

Euroopan keskuspankki (EKP)

Muutoksenhaku – Henkilöstö – EKP:n henkilökunta – Eläkkeet – Vakuutusjärjestelmän uudistaminen – Eläkejärjestelmän jäädyttäminen – EKP:n henkilökunnan työehdot – Oikeus tulla kuulluksi – Työsopimukseen perustuvan työsuhteen ja henkilöstösääntöihin perustuvan työsuhteen erilaiset luonteet – Huomioon ottaminen vääristyneellä tavalla – Oikeudellinen virhe

Aihe:      Valitus, jossa vaaditaan Euroopan unionin virkamiestuomioistuimen (toinen jaosto) asiassa F-15/10, Andres ym. v. EKP, 11.12.2013 antaman tuomion (EU:F:2013:194) kumoamista.

Ratkaisu:      Valitus hylätään. Carlos Andres ja muut valittajat, joiden nimet luetellaan tuomion liitteessä, velvoitetaan korvaamaan oikeudenkäyntikulut.

Tiivistelmä

1.      Toimielinten säädökset, päätökset ja muut toimet – Toimielimen toimen koskemattomuus sen hyväksymisen jälkeen – Toimen muuttaminen edellyttää toimivalta- ja menettelysäännösten noudattamista

2.      Virkamiehet – Euroopan keskuspankin työntekijät – Edustus – Eläkejärjestelmän valvontakomitea – Pakollinen kuuleminen – Ulottuvuus – Velvollisuus toimittaa komitealle kaikki merkitykselliset tiedot – Rajat

(Euroopan keskuspankkijärjestelmän ja Euroopan keskuspankin perussäännöstä tehdyn pöytäkirjan 10 artiklan 4 kohta; Euroopan keskuspankin työjärjestyksen 23 artiklan 1 kohta)

3.      Sosiaalipolitiikka – Työntekijöiden tiedottaminen ja kuuleminen – Direktiivi 2002/14 – Työntekijöiden tiedottamista ja kuulemista yrityksessä koskeva oikeus – Ulottuvuus

(Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2002/14)

1.      Oikeusvarmuuden periaatteen tarkoituksena on taata niiden tilanteiden ja oikeudellisten suhteiden ennakoitavuus, joihin unionin oikeutta sovelletaan. Tätä varten on ensisijaisen tärkeää, että unionin toimielimet kunnioittavat toteuttamiensa sellaisten toimien loukkaamattomuutta, joilla vaikutetaan oikeussubjektien oikeudelliseen ja aineelliseen asemaan, ja täten toimielimet voivat muuttaa näitä toimia ainoastaan toimivaltuuksiensa puitteissa ja sovellettavien menettelysääntöjen mukaisesti. Oikeusvarmuuden periaate ei siis voi sellaisenaan estää oikeussäännön muuttamista.

(ks. 35 kohta)

Viittaukset:

Yhteisöjen tuomioistuin: tuomio 10.4.2003, Schulin (C-305/00, Kok., EU:C:2003:218, 58 kohta) ja tuomio 15.9.2005, Irlanti v. komissio (C-199/03, EU:C:2005:548, 69 kohta)

Ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuin: tuomio 21.10.1997, Deutsche Bahn v. komissio (T-229/94, Kok., EU:T:1997:155, 113 kohta oikeuskäytäntöviittauksineen)

2.      Euroopan keskuspankilla oleva kuulemisvelvollisuus sen eläkejärjestelmän uudistamisen yhteydessä merkitsee sitä, että sen on annettava eläkesuunnitelman valvontakomitealle merkitykselliset tiedot koko kuulemismenettelyn ajan, minkä tarkoituksena on mahdollistaa kyseisen komitean mahdollisimman täydellinen ja tehokas osallistuminen neuvottelumenettelyyn. Jotta näin olisi, pankin on annettava sille uudet merkitykselliset tiedot neuvottelujen viimeiseen hetkeen saakka.

Pankille sen eläkejärjestelmän suunnitellusta uudistamisesta kuuluvan kuulemisvelvollisuuden yleisestä ulottuvuudesta tai muista säännöksistä eli pankin johtokunnan ja henkilöstökomitean välisistä suhteista tehdyn sopimuspöytäkirjan 6 artiklasta ja eläkejärjestelmän valvontakomitean toimeksiannon 30 artiklasta ei kuitenkaan käy ilmi, että pankki voisi tämän kuulemisvelvollisuuden perusteella poiketa velvollisuudestaan turvata asianomaisten asiakirjojen luottamuksellisuus. Päinvastoin, kuten virkamiestuomioistuin muistutti, valvontakomitean on osallistuttava kuulemismenetelyyn niin laajasti ja tehokkaasti kuin mahdollista, kun taas kyseisen sopimuspöytäkirjan luvun II mukaan henkilöstökomitealle on esitettävä tiedot, joiden avulla se voi tutustua kuulemisen tavoitteeseen siltä osin kuin sitä vastaan ei ole yhtäkään pakottavaa syytä.

(ks. 57 ja 60 kohta)

3.      Jos työntekijöiden edustajien kuulemista koskeva velvollisuus heijastuu työntekijöille tiedottamista ja heidän kuulemistaan koskevista yleisistä puitteista Euroopan yhteisössä annetun direktiivin 2002/14 mukaisesti työnantajalle kuuluvana velvollisuutena toimittaa tai siirtää komiteoille merkitykselliset tiedot koko kuulemismenettelyn ajan, mikä edellyttää työnantajan aktiivista ja tähän tähtäävää toimintaa, tätä velvollisuutta ei kuitenkaan voida käsittää niin, että kyseinen työnantaja on velvollinen toimittamaan työntekijöiden edustajille kaikki tiedot, joihin he voivat tutustua muista lähteistä ja muun muassa ne, jotka ovat yleisesti tiedossa.

(ks. 76 kohta)