Language of document :

Sag anlagt den 8. juli 2022 – Europa-Kommissionen mod Rumænien

(Sag C-455/22)

Processprog: rumænsk

Parter

Sagsøger: Europa-Kommissionen (ved M. Escobar Gómez, E.A. Stamate og C. Valero, som befuldmægtigede)

Sagsøgt: Rumænien

Sagsøgerens påstande

Det fastslås, at Rumænien frem til den 3. oktober 2020 har tilsidesat sine forpligtelser i henhold til artikel 4, stk. 1, i direktiv 2010/75/EU 1 .

Rumænien tilpligtes at betale sagsomkostningerne.

Søgsmålsgrunde og væsentligste argumenter

Fra og med 2014 og frem til den 3. oktober 2020 er S.C. CET Govora nr. 2, S.C. Electrocentrale Deva (Mintia) nr. 2 og S.C. Electrocentrale Deva (Mintia) nr. 3 blevet drevet uden en gyldig miljøgodkendelse, der overholder kravene i direktiv 2010/75. De rumænske myndigheder har anerkendt, at disse tre anlæg fortsatte driften uden en gyldig miljøgodkendelse frem til den 3. oktober 2020, men har gjort gældende, at anlæggene lejlighedsvis var i drift med henblik på at sikre det nationale energisystems sikkerhed.

Idet Rumænien ikke har truffet de nødvendige foranstaltninger for at sikre, at S.C. CET Govora nr. 2, S.C. Electrocentrale Deva (Mintia) nr. 2 og S.C. Electrocentrale Deva (Mintia) nr. 3 blev drevet på grundlag af en gyldig miljøgodkendelse, har denne medlemsstat tilsidesat sine forpligtelser i henhold til artikel 4, stk. 1, i direktiv 2010/75.

Hvad angår argumentet om en lejlighedsvis drift med henblik på at sikre det nationale energisystems sikkerhed kan der ifølge direktiv 2010/75 ikke indrømmes en generel undtagelse fra forpligtelsen til at være i besiddelse af en miljøgodkendelse i henhold til direktivets artikel 4, stk. 1. Det følger endvidere af Domstolens praksis, at en medlemsstat er ansvarlig for en tilsidesættelse af forpligtelser, der følger af EU-retten, uanset hvilket organ i medlemsstaten, der er ansvarlig for tilsidesættelsen, og at den pågældende medlemsstat ikke kan påberåbe sig bestemmelser, praksis eller forhold i sin interne retsorden som begrundelse for ikke at overholde forpligtelser, der følger af EU-direktiver. Rumænien kan således ikke påberåbe sig rent interne situationer, såsom den omstændighed, at operatørerne er blevet insolvente, eller tvister vedrørende indstilling af anlæggenes drift, som begrundelse for at have tilsidesat de forpligtelser, der følger af nævnte direktiv.

____________

1     Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2010/75/EU af 24.11.2010 om industrielle emissioner (integreret forebyggelse og bekæmpelse af forurening) (EUT 2010, L 334, s. 17).