Language of document :

Προσφυγή της 1ης Αυγούστου 2014 – VSM Geneesmiddelen κατά Επιτροπής

(Υπόθεση T-578/14)

Γλώσσα διαδικασίας: η αγγλική

Διάδικοι

Προσφεύγουσα: VSM Geneesmiddelen BV (Alkmaar, Κάτω Χώρες) (εκπρόσωπος: U. Grundmann, δικηγόρος)

Καθής: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Αιτήματα της προσφεύγουσας

Η προσφεύγουσα ζητεί από το Γενικό Δικαστήριο:

να κρίνει ότι η Επιτροπή παρανόμως παρέλειψε να κινήσει την εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων αξιολόγηση των ισχυρισμών υγείας που αφορούν φυτικές ουσίες στο πλαίσιο της διαδικασίας που προβλέπει το άρθρο 13, παράγραφος 3, του κανονισμού (ΕΚ) 1924/20061 από την 01/08/2014 και

επικουρικώς, να ακυρώσει την απόφαση, η οποία κατά την προσφεύγουσα, περιέχεται στο έγγραφο της Επιτροπής της 29/06/2014, περί μη κινήσεως της εκ μέρους της EFSA αξιολογήσεως των ισχυρισμών υγείας που αφορούν φυτικές ουσίες κατά τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 13 πριν από την 01/08/2014.

Λόγοι ακυρώσεως και κύρια επιχειρήματα

Προς στήριξη της προσφυγής, η προσφεύγουσα υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε κατά το άρθρο 13, παράγραφος 3, του κανονισμού (ΕΚ) 1924/2006 – κανονισμός σχετικά με τους ισχυρισμούς υγείας (στο εξής: κανονισμός), υποχρέωση να θεσπίσει κατάλογο των επιτρεπόμενων ισχυρισμών για ουσίες που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα μέχρι την 31/01/2010 το αργότερο. Κατά την προετοιμασία του καταλόγου αυτού ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) η αξιολόγηση ισχυρισμών που είχαν υποβληθεί από τα κράτη μέλη. Εντούτοις, τον Σεπτέμβριο του 2010 η Επιτροπή ανακοίνωσε την αναστολή και επανεξέταση της διαδικασίας αξιολογήσεως των ισχυρισμών που αφορούν φυτικές ουσίες και, ως εκ τούτου, η EFSA έπαυσε την επεξεργασία των ισχυρισμών αυτών. Η Επιτροπή ανέστειλε τη διαδικασία αξιολογήσεως μόνο για τις φυτικές ουσίες και όχι για άλλες ουσίες, όπως οι χημικές.

Η προσφεύγουσα με επιστολή της 23/04/2014 κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητήσει από την EFSA να επαναλάβει χωρίς καθυστέρηση την αξιολόγηση των ισχυρισμών υγείας που αφορούν τις φυτικές ουσίες οι οποίες χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα, δεδομένου ότι η παρούσα νομική εκκρεμότητα και αβεβαιότητα στον τομέα των ισχυρισμών υγείας που αφορούν τις φυτικές ουσίες οι οποίες χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα τη θίγει.

Η Επιτροπή ενημέρωσε την προσφεύγουσα με έγγραφο της 19/06/2014 ότι είχε γίνει δέκτης διάφορων προβληματισμών από κράτη μέλη και ενδιαφερόμενους φορείς και ότι σε αυτό το στάδιο δεν θα κινούσε τη διαδικασία αξιολογήσεως των ισχυρισμών υγείας που αφορούν τις βοτανικές ουσίες. Η προσφεύγουσα απέστειλε εκ νέου επιστολή στην Επιτροπή, με ημερομηνία 08/07/2014, τάσσοντάς της προθεσμία για την κίνηση της διαδικασίας αξιολογήσεως εκ μέρους της EFSA των ισχυρισμών υγείας που αφορούν τις βοτανικές ουσίες, η οποία έληξε στις 31/07/2014. Η Επιτροπή δεν απάντησε στην επιστολή αυτή.Κατά συνέπεια, μπορεί να γίνει δεκτό ότι η Επιτροπή παρέλειψε να καταρτίσει πλήρη κατάλογο των επιτρεπόμενων ισχυρισμών υγείας που αφορούν ουσίες οι οποίες χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα, όπως επιτάσσει το άρθρο 13, παράγραφος 3, του κανονισμού. Το άρθρο 13 του κανονισμού όχι μόνο προβλέπει σαφή χρονοδιαγράμματα αλλά επίσης καθορίζει με σαφήνεια τις διαδικασίες για τη θέσπιση του καταλόγου για τους ισχυρισμούς υγείας που αφορούν τις ουσίες οι οποίες χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα. Ο κανονισμός ουδόλως παρέχει στην Επιτροπή την ευχέρεια τροποποιήσεως των σταδίων της διαδικασίας ή παρατάσεως των χρονοδιαγραμμάτων. Επιπροσθέτως, κατά την αιτιολογική του σκέψη 9, ο κανονισμός σχετικά με τους ισχυρισμούς υγείας σκοπό έχει να θεσπίσει «γενικές αρχές οι οποίες εφαρμόζονται σε όλους τους ισχυρισμούς». Από αυτό σαφώς προκύπτει ότι ο νομοθέτης δεν θέλησε να καθιερώσει διαφορετικά επίπεδα αξιολογήσεως για συγκεκριμένα είδη ουσιών. Συνεπώς, οι απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί χωριστού καθεστώτος αξιολογήσεως των ισχυρισμών που αφορούν βοτανικές ουσίες όχι μόνο στερούνται νομικής βάσεως αλλά έρχονται σε αντίθεση με τους γενικότερους σκοπούς του κανονισμού.