Language of document : ECLI:EU:C:2017:992

Yhdistetyt asiat C-397/16 ja C-435/16

Acacia Srl

vastaan

Pneusgarda Srl

ja Audi AG

ja

Acacia Srl

ja

Rolando D’Amato

Vastaan

Dr. Ing. h.c.F. Porsche AG

(Corte d’appello di Milanon ja Bundesgerichtshofin esittämät ennakkoratkaisupyynnöt)

Ennakkoratkaisupyyntö – Asetus (EY) N:o 6/2002 – Yhteisömallit – 110 artiklan 1 kohta – Suojan puuttuminen – Niin sanottu korjauslauseke – Käsite ”moniosaisen tuotteen osa” – Moniosaisen tuotteen korjaaminen sen alkuperäisen ulkoasun palauttamiseksi – Toimenpiteet, joita käyttäjän on toteutettava vedotakseen korjauslausekkeeseen – Auton jäljennösvanne, joka on samanlainen kuin alkuperäisen vanteen malli

Tiivistelmä – Unionin tuomioistuimen tuomio (toinen jaosto) 20.12.2017

1.        Tuomioistuinmenettely – Suullinen käsittely – Alkaminen uudelleen – Velvollisuutta aloittaa uudelleen suullinen käsittely, jotta asianosaisille annettaisiin mahdollisuus esittää huomautuksia julkisasiamiehen ratkaisuehdotuksessa esitetyistä oikeudellisista seikoista, ei ole

(SEUT 252 artiklan toinen kohta; unionin tuomioistuimen työjärjestyksen 83 artikla)

2.        Yhteisömalli – Loppusäännökset – Sellainen malli ei saa suojaa, joka on moniosaisen tuotteen osa, jota käytetään tämän moniosaisen tuotteen korjaamiseen sen alkuperäisen ulkoasun palauttamiseksi – Niin sanotun korjauslausekkeen soveltaminen – Edellytykset

(Neuvoston asetuksen N:o 6/2002 3 artiklan a alakohta, 19 artiklan 1 kohta ja 110 artiklan 1 kohta)

3.        Yhteisömalli – Loppusäännökset – Sellainen malli ei saa suojaa, joka on moniosaisen tuotteen osa, jota käytetään tämän moniosaisen tuotteen korjaamiseen sen alkuperäisen ulkoasun palauttamiseksi – Niin sanotun korjauslausekkeen soveltaminen – Toimenpiteet, jotka moniosaisen tuotteen valmistajan tai myyjän on toteutettava vedotakseen mainittuun lausekkeeseen – Velvoite huolehtia siitä, että jatkokäyttäjät noudattavat käyttöä koskevia edellytyksiä

(Neuvoston asetuksen N:o 6/2002 110 artiklan 1 kohta)

4.        Yhteisömalli – Loppusäännökset – Sellainen malli ei saa suojaa, joka on moniosaisen tuotteen osa, jota käytetään tämän moniosaisen tuotteen korjaamiseen sen alkuperäisen ulkoasun palauttamiseksi – Niin sanotun korjauslausekkeen soveltaminen – Edellytykset – Se, että suojattu malli on riippuvainen moniosaisen tavaran ulkoasusta, ei kuulu edellytyksiin

(Neuvoston asetuksen N:o 6/2002 19 artiklan 1 kohta ja 110 artiklan 1 kohta)

1.      Ks. tuomion teksti.

(ks. 26 ja 27 kohta)

2.      Asetuksen N:o 6/2002 110 artiklan 1 kohdan mukaan yhteisömalliin perustuvaa suojaa ei ole ”mallilla, joka on [moniosaisen tuotteen osa], jota käytetään 19 artiklan 1 kohdassa tarkoitetulla tavalla kyseisen moniosaisen tuotteen korjaamiseen sen alkuperäisen ulkoasun palauttamiseksi”.

Tämän säännöksen sanamuodosta ilmenee näin ollen, että korjauslausekkeen soveltaminen on riippuvainen useiden edellytysten täyttymisestä ja nämä edellytykset koskevat yhteisömallin olemassaoloa, ”moniosaisen tuotteen osan” olemassaoloa ja käyttämistä ”19 artiklan 1 kohdassa tarkoitetulla tavalla kyseisen moniosaisen tuotteen korjaamiseen sen alkuperäisen ulkoasun palauttamiseksi”.

Ensiksi on todettava, että asetuksen N:o 6/2002 110 artiklan 1 kohdassa evätään ”yhteisömallin” kaikenlainen suoja, jos tässä säännöksessä säädetyt edellytyksen täyttyvät. Kuten julkisasiamies totesi ratkaisuehdotuksensa 90 ja 91 kohdassa, mainittua 110 artiklan 1 kohtaa voidaan soveltaa vain osiin, joiden suoja perustuu yhteisömalliin ja jotka, kuten tämän asetuksen 1 artiklan 1 kohdasta johtuu, täyttävät mainitussa asetuksessa ja erityisesti sen 4 artiklassa säädetyt suojan edellytykset.

Toiseksi asetuksen N:o 6/2002 110 artiklan 1 kohtaa sovelletaan vain ”moniosaisen tuotteen osiin”. Näin ollen on todettava, että asetuksen N:o 6/2002 110 artiklan 1 kohdassa ”moniosaisen tuotteen osilla” tarkoitetaan moninaisia osia, jotka on tarkoitettu koottavaksi teollisesti tai käsityönä valmistetuksi moniosaiseksi tuotteeksi ja jotka voidaan korvata tällaisen tuotteen purkamisen ja uudelleen kokoamisen mahdollistavalla tavalla ja joiden puuttuessa moniosaista tuotetta ei voitaisi käyttää tavanomaisella tavalla.

Kolmanneksi asetuksen N:o 6/2002 110 artiklan 1 kohdan mukaan korjauslausekkeen soveltaminen edellyttää, että moniosaisen tuotteen osaa ”käytetään 19 artiklan 1 kohdassa tarkoitetulla tavalla kyseisen moniosaisen tuotteen korjaamiseen”. Tältä osin on ensiksi todettava, että asetuksen N:o 6/2002 19 artiklan 1 kohdasta ilmenee, että tässä säännöksessä tarkoitettu osan ”käyttö” käsittää sellaisen tuotteen, johon kyseinen malli sisältyy tai johon sitä sovelletaan, valmistamisen, tarjoamisen, markkinoille saattamisen, maahantuonnin, maastaviennin tai käytön sekä tällaisen tuotteen varastoinnin näihin tarkoituksiin. Kuten tämän artiklan sanamuodosta ilmenee, tämä käsite on ymmärrettävä laajasti ja se käsittää osan kaikenlaisen käytön korjaamista varten. Toiseksi osan käytön tarkoituksena täytyy olla moniosaisen tuotteen ”korjaaminen”. Näin ollen mahdollisuus vedota korjauslausekkeeseen edellyttää, että osan käyttö on tarpeen moniosaisen tuotteen korjaamiseksi, kun tästä on tullut viallinen muun muassa alkuperäisen osan puuttumisen tai sille aiheutuneen vahingon seurauksena. Korjauslausekkeen soveltamisalan ulkopuolelle jää näin ollen kaikenlainen osan käyttö mieltymysten vuoksi tai pelkästään mukavuussyistä, kuten muun muassa osan vaihtaminen esteettisistä syistä tai moniosaisen tuotteen yksilöllistämiseksi.

Neljänneksi asetuksen N:o 6/2002 110 artiklan 1 kohdan mukaan korjauslausekkeen soveltaminen edellyttää, että moniosaisen tuotteen korjaaminen toteutetaan ”sen alkuperäisen ulkoasun palauttamiseksi”. Kun otetaan huomioon asetuksen N:o 6/2002 3 artiklan a alakohta, on todettava, että tuotteen tai sen osan ulkomuoto johtuu erityisesti tuotteen ja/tai sen koristelun piirteistä, erityisesti linjoista, ääriviivoista, väreistä, muodosta, pintarakenteesta ja/tai materiaalista.

Lisäksi edellytetään, että korjaaminen suoritetaan moniosaisen tuotteen ”alkuperäisen” ulkoasun palauttamiseksi. Tästä seuraa, että jotta korjauslauseketta voidaan soveltaa, osaa on käytettävä moniosaisen tuotteen sellaisen ulkoasun palauttamiseksi, joka sillä oli, kun se saatettiin markkinoille. On siis pääteltävä, että korjauslauseketta sovelletaan pelkästään sellaisiin moniosaisen tuotteen osiin, jotka ovat ulkoasultaan samanlaisia kuin alkuperäiset osat. Kyseessä ei siis voi olla sellaisen osan käyttö, jonka tarkoituksena ei ole palauttaa moniosaisen tuotteen ulkoasua sellaiseksi kuin se oli saatettaessa tuote markkinoille. Näin on muun muassa silloin, jos varaosa ei vastaa värinsä tai kokonsa puolesta alkuperäistä osaa tai jos moniosaisen tuotteen ulkoasua on muutettu sen markkinoille saattamisen jälkeen.

(ks. 58–60, 63, 65, 67–72, 74, 75 ja 77 kohta)

3.      Asetuksen N:o 6/2002 110 artiklan 1 kohtaa on tulkittava siten, että voidakseen vedota tähän säännökseen sisältyvään niin sanottuun korjauslausekkeeseen moniosaisen tuotteen osan valmistajalla tai myyjällä on huolellisuusvelvoite, joka liittyy siihen, että jatkokäyttäjät noudattavat mainitussa säännöksessä asetettuja edellytyksiä. Niiden tehtävänä on ensinnäkin ilmoittaa jatkokäyttäjälle tuotteeseen, sen pakkaukseen, esitteisiin tai myyntiasiakirjoihin tehdyllä selvällä ja näkyvällä merkinnällä yhtäältä se, että kyseiseen osaan sisältyy malli, joiden haltijoita ne eivät ole, ja toiseksi se, että tämä osa on tarkoitettu käytettäväksi yksinomaan moniosaisen tuotteen korjaamiseen sen alkuperäisen ulkoasun palauttamiseksi. Tämän jälkeen niiden täytyy varmistaa asianmukaisin keinoin, muun muassa sopimuksin, että nämä jatkokäyttäjät eivät aio käyttää kyseisiä osia tavalla, joka ei sovellu yhteen asetuksen N:o 6/2002 110 artiklan 1 kohdassa säädettyjen edellytysten kanssa. Lopuksi mainitun valmistajan tai myyjän on pidättäydyttävä tällaisten osien myynnistä, jos ne tietävät tai, kun otetaan huomioon kaikki merkitykselliset seikat, niillä on perusteltuja syitä olettaa, että tätä osaa ei käytetä asetuksen N:o 6/2002 110 artiklan 1 kohdassa säädettyjen edellytysten mukaisesti.

(ks. 86–88 kohta ja tuomiolauselman 3 kohta)

4.      Yhteisömallista 12.12.2001 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 6/2002 110 artiklan 1 kohtaa on tulkittava siten, että siihen sisältyvässä niin sanotussa korjauslausekkeessa ei aseteta mallin, joka on moniosaisen tuotteen osa, jota käytetään tämän moniosaisen tuotteen korjaamiseen sen alkuperäisen ulkoasun palauttamiseksi, yhteisömalliin perustuvan suojan poissulkemisen edellytykseksi, että suojattu malli on riippuvainen moniosaisen tuotteen ulkoasusta.

(ks. tuomiolauselman 1 kohta)