Language of document :

Kanne 23.2.2024 – Euroopan komissio v. Unkari

(Asia C-144/24)

Oikeudenkäyntikieli: unkari

Asianosaiset

Kantaja: Euroopan komissio (asiamiehet: L. Armati, M. Mataija ja A. Tokár)

Vastaaja: Unkari

Vaatimukset

Komissio vaatii unionin tuomioistuinta

toteamaan, että Unkari ei ole noudattanut SEUT 49 artiklan ja sisämarkkinoiden avoimuutta koskevan direktiivin eli Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2015/15351 5 artiklan 1 kohdan mukaisia velvoitteitaan, kun se on antanut hallituksen asetukset nro 404/2021 ja nro 405/2021, jotka koskevat ylimääräisen kaivosmaksun maksamista ja louhinnan vähimmäismäärää, sekä vuoden 2021 lain nro CXXXVI, jolla vuoden 1993 kaivostoimintalakiin nro XLVII (bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény) lisättiin 27A, 27B ja 27C §

velvoittamaan Unkarin korvaamaan oikeudenkäyntikulut.

Oikeudelliset perusteet ja pääasialliset perustelut

Komissio vaatii unionin tuomioistuinta toteamaan, että Unkari on loukannut unionin oikeudessa vahvistettua sijoittautumisvapautta ja rikkonut sisämarkkinoiden avoimuutta koskevaa direktiiviä (direktiivi 2015/1535).

Unkarin hallitus antoi vuonna 2021 kaksi hallituksen asetusta, joilla vahvistettiin alle markkinahintaiset viranomaishinnat rakennusteollisuuden olennaisille lähtöaineille kuten hiekalle, soralle ja sementille. Suurimmat yritykset, jotka louhivat tällaisia aineita – ja joista lähes kaikkia valvovat muihin jäsenvaltioihin sijoittautuneet yritykset – on velvoitettu maksamaan ylimääräinen kaivosmaksu, joka on 90 % viranomaishinnan ja sen ylittävän myyntihinnan välisestä erotuksesta. Yrityksillä, joihin asetuksia sovelletaan, on kuitenkin velvollisuus pysyttää hallituksen vahvistama louhinnan vähimmäismäärä, sillä muutoin ne menettävät kaivostoimintalupansa.

Koska nämä hallituksen asetukset on annettu siirtymäkautta varten – alun perin vain COVID-19-pandemian ajalle –, Unkarin parlamentti muutti samanaikaisesti myös kaivostoimintalakia ja antoi toimivaltaisen valvontaviranomaisen johtajalle valtuuden ryhtyä samankaltaisiin toimenpiteisiin.

Komission kannan mukaan nämä oikeussäännökset loukkaavat SEUT:ssä vahvistettua sijoittautumisvapautta, koska ne rajoittavat toisiin jäsenvaltioihin sijoittautuneiden henkilöiden ja yritysten toiminnan jatkamista tai siihen ryhtymistä Unkarissa mainittujen oikeussäännösten soveltamisalalla. Lisäksi Unkarilla on ollut velvollisuus toimittaa komissiolle näitä oikeussäännöksiä koskeva ehdotus direktiivin 2015/1535 mukaisesti, mitä se ei ole tehnyt.

____________

1 Teknisiä määräyksiä ja tietoyhteiskunnan palveluja koskevia määräyksiä koskevien tietojen toimittamisessa noudatettavasta menettelystä 9.9.2015 annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2015/1535 (EUVL 2015, L 241, s. 1).