Language of document :

Acțiune introdusă la 5 decembrie 2008 - Norilsk Nickel Harjavalta Oy şi Umicore NV/Comisia

(Cauza T-532/08)

Limba de procedură: engleza

Părțile

Reclamante: Norilsk Nickel Harjavalta Oy (Harjavalta, Finlanda) şi Umicore SA/NV (Bruxelles, Belgia) (reprezentant: K. Nordlander, lawyer)

Pârâtă: Comisia Comunităţilor Europene

Concluziile reclamantelor

Declararea cererii ca fiind admisibilă;

anularea actelor atacate;

obligarea Comisiei Comunităţilor Europene la plata cheltuielilor de judecată.

Motivele și principalele argumente

Prin cererea introductivă, reclamantele solicită anularea intrării speciale pentru un grup de patru compuși ai carbonatului de nichel - hidroxicarbonat de nichel, carbonat de nichel pur și alţi doi compuși (denumiţi în continuare "carbonaţii de nichel") - din Directiva 2008/58/CE1 ("A treizecea directivă APT"), care reprezintă o adaptare la progresul tehnic (APT) a Directivei 67/548/CEE2 (Directiva privind substanţele periculoase).

Principala susţinere a reclamantelor este că clasificarea revizuită a carbonaţilor de nichel nu a fost bazată pe criteriile legale aplicabile. În opinia reclamantelor, clasificarea revizuită a carbonaţilor de nichel este contrară cerinţelor Directivei privind substanţele periculoase întrucât nu a fost susţinută de date și nu a reprezentat o adaptare la progresul tehnic. Se susţine că, în schimb, Comisia a revizuit clasificarea carbonaţilor de nichel în baza unei evaluări a riscului carbonaţilor de nichel realizată pentru un scop diferit în temeiul Regulamentului (CE) nr. 793/933 (denumit în continuare Regulamentul privind evaluarea riscului). Reclamantele susţin în continuare că în special Comisia s-a bazat pe o declaraţie derogatorie în care patru societăţi private, inclusiv reclamantele, au solicitat permisiunea de a nu realiza anumite teste necesare potrivit Regulamentului privind evaluarea riscului. Această declaraţie, potrivit reclamantelor, nu a furnizat nicio informaţie pentru a susţine vreuna dintre modificările din clasificarea carbonaţilor de nichel incluse în A treizecea directivă APT.

Astfel, reclamantele au solicitat anularea a două acte separate ale Comisiei Europene:

clasificarea revizuită a carbonaţilor de nichel la intrarea 028-010-00-0 din anexa 1F la A treizecea directivă APT;

decizia Comisiei de a folosi declaraţia derogatorie dată de reclamante în temeiul Regulamentului privind evaluarea riscului ca temei pentru intrarea atacată.

În susţinerea solicitărilor lor, reclamantele invocă faptul că actele atacate nu sunt în conformitate cu cerinţele Directivei privind substanţele periculoase pentru următoarele motive:

actele atacate nu sunt în conformitate cu cerinţele privind criteriile detaliate și datele știinţifice pentru clasificarea în fiecare clasă de pericol din Anexa VI la Directiva privind substanţele periculoase;

prin adoptarea actelor atacate, Comisia nu a luat în considerare proprietăţile intrinseci ale carbonaţilor de nichel în contextul manipulării și utilizării normale impuse de Directiva privind substanţele periculoase;

actele atacate nu reprezintă o adaptare la progresul tehnic a Directivei privind substanţele periculoase și, prin urmare, nu au temei legal în dreptul comunitar;

prin adoptarea deciziei atacate și prin întemeierea intrării atacate pe evaluarea riscului carbonaţilor de nichel în temeiul Regulamentului privind evaluarea riscului, mai degrabă decât să aplice criteriile de clasificare din articolul 4 și din anexa VI, Comisia și-a depășit competenţele în temeiul Directivei privind substanţele periculoase.

În plus, reclamantele solicită anularea clasificării revizuite a carbonaţilor de nichel din A treizecea directivă APT întrucât Comisia nu a prezentat motivele pe care s-a întemeiat, astfel cum impune articolul 253 CE.

____________

1 - Directiva 2008/58/CE a Comisiei din 21 august 2008 de efectuare a celei de-a treizecea modificări, în vederea adaptării la progresul tehnic, a Directivei 67/548/CEE a Consiliului privind apropierea actelor cu putere de lege și a actelor administrative referitoare la clasificarea, ambalarea și etichetarea substanțelor periculoase (JO L 246, p. 1)

2 - Directiva 67/548/CEE a Consiliului din 27 iunie 1967 privind apropierea actelor cu putere de lege și a actelor administrative referitoare la clasificarea, ambalarea și etichetarea substanțelor periculoase (JO L 196, p. 1, Ediţie specială, 13/vol. 1, p. 23).

3 - Regulamentul (CEE) nr. 793/93 al Consiliului din 23 martie 1993 privind evaluarea și controlul riscurilor prezentate de substanțele existente (JO L 84, p. 1, Ediţie specială, 15/vol. 2, p. 197).