Language of document : ECLI:EU:T:2011:4

Cauza T‑411/09

Ioannis Terezakis

împotriva

Comisiei Europene

„Acces la documente – Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 – Refuz parțial de a permite accesul – Înlocuirea actului atacat pe parcursul judecății – Refuzul de a modifica concluziile – Nepronunțare asupra fondului”

Sumarul ordonanței

Acțiune în anulare – Interesul de a exercita acțiunea – Decizie care înlocuiește decizia atacată în cursul judecății – Refuzul reclamantului de a‑și modifica în consecință concluziile – Acțiune rămasă fără obiect – Nepronunțare asupra fondului

(art. 230 CE)

Dacă, în cadrul unei acțiuni în anulare, acțiunea rămâne fără obiect pe parcursul procedurii, Tribunalul nu se poate pronunța pe fond, din moment ce o astfel de decizie pronunțată de acesta nu îi poate aduce reclamantului niciun beneficiu. Rămânerea fără obiect a litigiului se poate datora în special retragerii sau înlocuirii actului atacat pe parcursul judecății.

În timp ce efectul juridic al unui act abrogat încetează, în lipsa unei dispoziții contrare, la data abrogării acestuia, un act care este retras și înlocuit este înlăturat complet din cadrul ordinii juridice a Uniunii. În consecință, retragerea unui act produce în mod normal un efect ex tunc.

O acțiune în anulare poate în mod excepțional să nu rămână fără obiect, în pofida retragerii actului a cărui anulare este vizată, atunci când reclamantul păstrează totuși un interes suficient în obținerea unei hotărâri care să anuleze acest act în mod oficial. Situația este diferită atunci când, în pofida adoptării de către Comisie a unei noi decizii care înlocuiește decizia atacată pe parcursul judecății, reclamantul arată explicit că nu dorește să își adapteze concluziile, astfel cum are dreptul, și nu aduce nicio probă prin care să dovedească un interes în obținerea unei hotărâri de constatare a nelegalității formale a deciziei menționate.

(a se vedea punctele 14-18 și 20)