Language of document :

Recurs introdus la 1 martie 2024 de Stadtwerke Hameln Weserbergland GmbH împotriva Hotărârii Tribunalului (Camera a cincea extinsă) din 20 decembrie 2023 în cauza T-58/21, Stadtwerke Hameln Weserbergland GmbH/Comisia Europeană

(Cauza-174/24 P)

Limba de procedură: germana

Părțile

Reclamantă: Stadtwerke Hameln Weserbergland GmbH (reprezentanți: I. Zenke și T. Heymann, avocați)

Cealaltă parte din procedură: Comisia Europeană, E.ON SE, RWE AG

Concluziile

Recurenta solicită Curții:

anularea Hotărârii Tribunalului din 20 decembrie 2023, Stadtwerke Hameln Weserbergland GmbH/Comisia (T-58/21), și declararea nulității Deciziei Comisiei Europene din 17 septembrie 2019 privind concentrarea E.ON/innogy (cazul M.8870, JO 2020, C 379, p. 16);

în subsidiar și în orice caz, trimiterea cauzei T-58/21 spre rejudecare Tribunalului pentru orice decizie necesară;

obligarea Comisiei la plata cheltuielilor de judecată, inclusiv a cheltuielilor efectuate de recurentă cu onorariile de avocat și cu deplasarea aferente procedurii în cauza T-59/21..

Motivele și principalele argumente

Recursul se întemeiază pe cinci motive:

În primul rând, Tribunalul ar fi interpretat în mod eronat dreptul Uniunii, și anume articolul 101 TFUE și articolul 21 alineatul (1) din Regulamentul nr. 139/20041 . În mod eronat, acesta nu a aplicat articolul 101 TFUE din cauza unui pretins efect de blocare al articolului 21 din Regulamentul privind concentrările economice, nu a luat în considerare elementele de probă prezentate de recurentă pentru a demonstra existența unei înțelegeri între E.ON și RWE și a încălcat drepturile procesuale ale recurentei întrucât nu a ținut suficient seama de situația de fapt.

În al doilea rând, Tribunalul a considerat în mod eronat că obiectele procedurilor administrative în cazurile M.8870, M.8871 și B8-28/19 nu sunt părți integrante ale unei concentrări unice și care ar fi trebuit examinate în mod obligatoriu în cadrul unei proceduri privind concentrările economice, aplicând astfel în mod greșit articolul 3 din Regulamentul privind concentrările economice. Pe de o parte, preluarea unei participații de 16,67 % a RWE în cadrul E.ON a fost exclusă. Pe de altă parte, nu a fost avută în vedere noțiunea de concentrare în sensul articolului 3 din Regulamentul privind concentrările economice coroborat cu considerentul (20) al aceluiași regulament.

În al treilea rând, Tribunalul a încălcat și articolul 2 din Regulamentul privind concentrările economice întrucât a avut în vedere o definiție eronată a pieței, o apreciere greșită a consecințelor concentrării și o previziune eronată, precum și o calificare greșită a angajamentelor asumate.

În al patrulea rând, sunt criticate erori sau denaturări vădite ale situației de fapt în hotărârea atacată, în privința cărora a fost formulată și o cerere de îndreptare a hotărârii respective.

În al cincilea și ultimul rând, Tribunalul a stabilit cerințe excesive în privința probelor întrucât, în mai multe rânduri, a impus în legătură cu dovedirea erorilor de apreciere vădite ca recurenta să prezinte rezultatul unor investigații nerealizate de Comisie și să prezinte dovezi aritmetice privind concluziile concrete la care ar fi ajuns Comisia în cazul unei examinări concrete. În plus, Tribunalul a încălcat și principiile repartizării sarcinii probei întrucât a respins cererea recurentei de prezentare a actelor de procedură.

____________

1     Regulamentul (CE) nr. 139/2004 al Consiliului din 20 ianuarie 2004 privind controlul concentrărilor economice între întreprinderi [Regulamentul (CE) privind concentrările economice, denumit în continuare „Regulamentul privind concentrările economice”] (JO 2004, L 24, p. 1, Ediție specială, 08/vol. 1, p. 201)..