Language of document :

Προσφυγή της 22ας Δεκεμβρίου 2021 –Επιτροπή κατά Ουγγαρίας

(Υπόθεση C-823/21)

Γλώσσα διαδικασίας: η ουγγρική

Διάδικοι

Προσφεύγουσα: Ευρωπαϊκή Επιτροπή (εκπρόσωποι: A. Azéma, L. Grønfeldt, A. Tokár και J. Tomkin)

Καθής: Ουγγαρία

Αιτήματα

Η προσφεύγουσα ζητεί από το Δικαστήριο:

να διαπιστώσει ότι η Ουγγαρία παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από το άρθρο 6 της οδηγίας 2013/32 1 , σε συνδυασμό με το άρθρο 18 του Χάρτη, καθόσον θέτει ως προϋπόθεση, προκειμένου υπήκοοι τρίτων χωρών που βρίσκονται στο ουγγρικό έδαφος, περιλαμβανομένων των συνόρων, να δύνανται να αποκτήσουν πρόσβαση στη διαδικασία διεθνούς προστασίας και να υποβάλουν αίτηση διεθνούς προστασίας, να έχουν τηρήσει οι εν λόγοι υπήκοοι προηγουμένως διαδικαστικές διατυπώσεις ενώπιον διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ουγγαρίας σε τρίτη χώρα.

να καταδικάσει την Ουγγαρία στα δικαστικά έξοδα.

Λόγοι και κύρια επιχειρήματα

Σύμφωνα με τη νομοθεσία περί του δικαιώματος ασύλου που εισήχθη στην Ουγγαρία με τον νόμο LVIII του 2020, ο οποίος εκδόθηκε ως νόμος προσωρινής ισχύος αλλά η ισχύς του παρατάθηκε επανειλημμένως στη συνέχεια, όλα τα πρόσωπα που επιθυμούν να υποβάλουν στην Ουγγαρία αίτηση ασύλου υποχρεούνται, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, να υποβάλουν προηγουμένως επιστολή προθέσεων στην πρεσβεία της Ουγγαρίας στο Βελιγράδι ή στο Κίεβο, μόνο δε μετά από τη θετική απάντηση στην εν λόγω επιστολή προθέσεων και την έκδοση άδειας εισόδου είναι δυνατή η πρόσβαση στη διαδικασία διεθνούς προστασίας.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι η νέα διαδικασία ασύλου είναι ασυμβίβαστη με το άρθρο 6 της οδηγίας 2013/32, σχετικά με κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας, ερμηνευόμενο υπό το πρίσμα του άρθρου 18 του Χάρτη.

Ειδικότερα, το δικαίωμα «πρόσβασης στη διαδικασία», το οποίο κατοχυρώνεται από το άρθρο 6 της οδηγίας, προϋποθέτει πρωτίστως τη δυνατότητα των υπηκόων τρίτων χωρών που βρίσκονται στο έδαφος κράτους μέλους, περιλαμβανομένων των συνόρων του, να υποβάλουν αίτηση διεθνούς προστασίας.

Εντούτοις, από τις εφαρμοστέες διατάξεις του νόμου LVIII του 2020 προκύπτει ότι, αν οι υπήκοοι τρίτων χωρών που βρίσκονται στο ουγγρικό έδαφος, περιλαμβανομένων των συνόρων, εκδηλώσουν την επιθυμία τους να τύχουν διεθνούς προστασίας, οι ουγγρικές αρχές δεν θα θεωρήσουν τη δήλωση αυτή ως υποβολή αίτησης διεθνούς προστασίας κατά την έννοια της οδηγίας 2013/32. Η αίτηση δεν καταχωρείται και δεν αναγνωρίζονται στον ενδιαφερόμενο τα δικαιώματα που έχει ο αιτών. Αντιθέτως, προκειμένου να υποβάλει την αίτησή του, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να εγκαταλείψει την ουγγρική επικράτεια, να επιστρέψει σε τρίτη χώρα και να τηρήσει προηγουμένως διαδικαστικές διατυπώσεις ενώπιον της πρεσβείας της Ουγγαρίας στη χώρα αυτή.

____________

1 Οδηγία του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2013, σχετικά με κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας (ΕΕ 2013, L 180, σ. 60).