Language of document :

Acțiune introdusă la 20 februarie 2009 - Dennekamp/Parlamentul European

(Cauza T-82/09)

Limba de procedură: engleza

Părțile

Reclamant: G. -J. Dennekamp (Giethoorn, Țările de Jos) (reprezentanți: O. Brouwer și A. Stoffer, avocați)

Pârât: Parlamentul European

Concluziile reclamantului

Anularea deciziei atacate;

obligarea Parlamentului European la plata cheltuielilor de judecată efectuate de reclamant, în conformitate cu articolul 87 din Regulamentul de procedură al Tribunalului de Primă Instanță, inclusiv a cheltuielilor efectuate de oricare dintre intervenienții potențiali.

Motivele și principalele argumente

La 20 octombrie 2008, reclamantul a solicitat Parlamentului European, în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1049/20011, să i se acorde accesul la (i) toate documentele care menționează care dintre membrii Parlamentului sunt și membri ai regimului de pensii suplimentare, (ii) o listă cu numele membrilor Parlamentului care erau membri ai regimului de pensii suplimentare la 1 septembrie 2005 și (iii) o listă cu numele actualilor membri ai regimului de pensii suplimentare pentru care Parlamentul plătește o contribuție lunară. Parlamentul a respins cererea reclamantului și și-a confirmat refuzul prin Decizia din 17 decembrie 2008.

Prin prezenta acțiune, reclamantul solicită anularea Deciziei A(2008)22050 din 17 decembrie 2008 a Parlamentului European privind refuzul de a i se acorda accesul la documentele pe care le-a solicitat în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1049/2001.

Reclamantul susține că refuzul se întemeiază pe o eroare de apreciere și constituie o încălcare vădită a normelor și principiilor privind accesul la documente cuprinse în Regulamentul (CE) nr. 45/20012. Prin urmare, Parlamentul ar fi încălcat dreptul reclamantului de a avea acces la documentele instituțiilor comunitare, prevăzut la articolul 255 CE, la articolul 42 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene precum și în Regulamentul (CE) nr. 1049/2001.

În susținerea acțiunii, reclamantul arată că decizia este afectată de următoarele erori de drept și de apreciere:

(a)    Potrivit reclamantului, Parlamentul a încălcat articolul 2 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 și în mod eronat și-a întemeiat refuzul pe articolul 4 alineatul (1) litera (b) din regulamentul menționat, în măsura în care divulgarea documentelor solicitate nu poate aduce atingere vieții private a respectivilor membri ai Parlamentului.

(b)    În plus, reclamantul susține că Parlamentul a făcut o greșită aplicare a Regulamentului (CE) nr. 45/2001, în măsura în care a considerat că solicitarea sa trebuia apreciată în conformitate cu Regulamentul nr. 45/2001.

(c)    În continuare, reclamantul afirmă că Parlamentul nu a stabilit un just echilibru între interesul public satisfăcut prin divulgarea documentelor și interesul privat despre care se pretinde că ar fi afectat. Parlamentul nu ar fi apreciat în ce măsură interesul privat invocat ar fi afectate în mod efectiv și concret.

(d)    În opinia reclamantului, Parlamentul ar fi încălcat articolul 235 CE în măsura în care nu a furnizat o motivare adecvată pentru refuzul său. În sfârșit, acesta susține că din decizie nu rezultă că Parlamentul a apreciat în mod concret și individual documentele solicitate de reclamant.

____________

1 - Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2001 privind accesul public la documentele Parlamentului European, ale Consiliului și ale Comisiei (JO L 145, p. 43, Ediție specială, 01/vol. 3, p. 76).

2 - Regulamentul (CE) nr. 45/2001 privind protecția persoanelor fizice cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile și organele comunitare și privind libera circulație a acestor date (JO 2001, L 8, p. 1, Ediție specială, 13/vol. 30, p. 142).