Language of document : ECLI:EU:T:2011:133

Cauza T‑468/10

Joseph Doherty

împotriva

Comisiei Europene

„Acțiune în anulare – Termen de introducere a acțiunii – Tardivitate – Inexistența forței majore – Inexistența unei erori scuzabile – Inadmisibilitate vădită”

Sumarul ordonanței

1.      Acțiune în anulare – Termene – Caracter de ordine publică – Examinare din oficiu de către instanța Uniunii – Noțiune

[art. 263 al șaselea paragraf TFUE; Regulamentul de procedură al Tribunalului, art. 102 alin. (2)]

2.      Procedură – Termene de introducere a acțiunii – Calcul – Luarea în considerare a datei și a orei depunerii la grefă

[Protocolul nr. 6 privind stabilirea sediilor unor instituții și ale anumitor organe, oficii, agenții și servicii ale Uniunii Europene, anexat la Tratatele UE, FUE și CEEA, articolul unic; Regulamentul de procedură al Tribunalului, art. 43 alin. (3) și art. 101 alin. (1) lit. (a) și (b) și alin. (2)]

3.      Procedură – Termene de introducere a acțiunii – Decădere – Caz fortuit sau caz de forță majoră – Noțiune

(Statutul Curții de Justiție, art. 45 al doilea paragraf)

4.      Procedură – Termene de introducere a acțiunii – Decădere – Eroare scuzabilă – Noțiune – Conținut

1.      În temeiul articolului 263 al șaselea paragraf TFUE, o acțiune în anulare trebuie formulată în termen de două luni, după caz, de la publicarea actului, de la notificarea acestuia reclamantului sau, în lipsă, de la data la care reclamantul a luat cunoștință de actul respectiv. Acest termen de introducere a unei acțiuni este de ordine publică, fiind instituit în vederea asigurării clarității și a securității situațiilor juridice și a evitării oricărei discriminări sau a oricărui tratament arbitrar în cadrul administrării justiției și revine instanței Uniunii să verifice, din oficiu, dacă acesta a fost respectat.

(a se vedea punctele 10 și 12)

2.      Ora care trebuie luată în considerare pentru depunerea unei cereri introductive la Tribunal este ora înregistrată la grefa acestuia. Astfel, în măsura în care, conform articolului 43 alineatul (3) din Regulamentul de procedură al Tribunalului, în privința termenelor procedurale, este luată în considerare numai data depunerii la grefă, trebuie să se considere că numai ora depunerii la grefă trebuie să fie reținută pentru calculul termenelor. Întrucât Curtea de Justiție a Uniunii Europene are sediul în Luxemburg, trebuie să fie luată în considerare ora Luxemburgului pentru depunerea unei cereri introductive la grefă.

(a se vedea punctul 16)

3.      Nu se poate deroga de la aplicarea normelor privind termenele de procedură decât în împrejurări cu totul excepționale, de caz fortuit sau de forță majoră, conform articolului 45 al doilea paragraf din Statutul Curții de Justiție, având în vedere că aplicarea strictă a acestor norme respectă cerința de securitate juridică și necesitatea de a evita orice discriminare sau orice tratament arbitrar în administrarea justiției.

Noțiunile de forță majoră și de caz fortuit presupun un element obiectiv, referitor la împrejurări neobișnuite și străine operatorului, și un element subiectiv, legat de obligația persoanei interesate de a se proteja de consecințele evenimentului neobișnuit luând măsuri adecvate, fără a accepta sacrificii excesive. În special, operatorul trebuie să supravegheze cu atenție desfășurarea procedurii inițiate și, mai ales, să dea dovadă de diligență în vederea respectării termenelor prevăzute.

(a se vedea punctele 18 și 19)

4.      O eroare scuzabilă poate avea ca efect, în împrejurări excepționale, faptul de a nu considera că termenul a expirat în privința reclamantului. Eroarea scuzabilă este o noțiune care trebuie interpretată în mod restrictiv și care nu poate viza decât circumstanțe excepționale în care în special instituția vizată a adoptat un comportament de natură să provoace, prin el însuși sau într‑o măsură determinantă, o confuzie inadmisibilă în percepția unui justițiabil de bună‑credință și care dă dovadă de întreaga diligență cerută unui operator normal informat.

Situația nu este aceasta chiar dacă se presupune că grefa a oferit informații prin telefon cu privire la modalitățile de depunere a acțiunilor, întrucât, pe de o parte, reclamantul este obligat să aplice dispozițiile Regulamentului de procedură referitoare la modalitățile de depunere a acțiunilor prevăzute, precum și la termenele aplicabile, care nu prezintă dificultăți de interpretare deosebite, și, pe de altă parte, nu intră în atribuțiile și în competențele funcționarilor grefei să se pronunțe cu privire la calculul termenului de introducere a unei acțiuni. Mai mult, aspectele legate de funcționarea și de organizarea serviciilor reprezentantului reclamantului nu pot conferi un caracter scuzabil depunerii tardive a cererii introductive.

(a se vedea punctele 27-30)