Language of document :

Acțiune introdusă la 14 august 2009 - Planet/Comisia

(Cauza T-320/09)

Limba de procedură: greaca

Părțile

Reclamantă: Planet AE societate de consultanţă pe acţiuni (reprezentant: V. Christianos, avocat)

Pârâtă: Comisia Comunităților Europene

Concluziile reclamantei

Anularea celor două decizii ale Comisiei (OLAF) prin care s-a solicitat înregistrarea reclamantei mai întâi în categoria W1a și, ulterior, în categoria W1b a Sistemului de avertizare rapidă (SAR).

obligarea Comisiei la plata cheltuielilor de judecată.

Motivele și principalele argumente

Prin acțiune se urmărește obținerea anulării, în primul rând, a deciziei Comisiei prin care se solicită înscrierea reclamantei în categoria W1a a Sistemului de avertizare rapidă (denumit în continuare "SAR") și, în al doilea rând, a deciziei Comisiei prin care s-a solicitat modificarea primei decizii menționate în vederea înregistrării, începând cu 25 mai 2009, a reclamantei în categoria mai defavorabilă W1b a SAR.

Reclamanta susține că deciziile atacate sunt viciate de o încălcare a unor norme fundamentale de procedură, întrucât acestea nu respectă condițiile prevăzute de Decizia 2008/969/CE în ceea ce privește normele de procedură care trebuie respectate pentru ca înregistrările în SAR să fie conforme dreptului comunitar. Reclamanta subliniază în special că, în temeiul articolului 8 alineatul (1) din această decizie, organul competent al Comisiei, responsabil cu semnarea contractelor de achiziții publice, este obligat să informeze în prealabil persoana fizică sau juridică pentru care s-a solicitat introducerea unui avertisment SAP despre eventuala introducere a datelor referitoare la aceasta. În plus, conform articolului 3 alineatul (1) litera (c) din această decizie, înregistrarea trebuie motivată corespunzător.

În plus, reclamanta susține că nerespectarea condițiilor prevăzute la articolul 8 din Decizia 2008/969/CE constituie de asemenea o încălcare a principiilor și a drepturilor fundamentale recunoscute de dreptul comunitar. Potrivit acesteia, comportamentul Comisiei este contrar principiului bunei administrări, prevăzut la articolul 41 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, în măsura în care Comisia nu a informat-o în prealabil și potrivit dispozițiilor legale în sensul articolului 8 alineatul (1) din Decizia 2008/969/CE, ceea ce a privat-o astfel de posibilitatea de a-și exprima punctul de vedere. În același timp, potrivit reclamantei, Comisia și-a încălcat obligația de diligență. Comportamentul Comisiei contravine de altfel articolului 1 din Codul de bună conduită administrativă pentru personalul Comisiei Europene în relația cu publicul.

În sfârșit, reclamanta susține că i-au fost încălcate de către Comise dreptul de a fi ascultată, dreptul la apărare, precum și prezumția de nevinovăție, întrucât reclamanta nu a avut posibilitatea de a-și exprima punctul de vedere și de a formula obiecții cu privire la deciziile referitoare la înregistrarea sa în SAR, pe care organul competent al Comisiei se pregătea să le adopte.

____________

1 - Decizia 2008/969/CE, Euratom a Comisiei din 16 decembrie 2008 privind sistemul de avertizare rapidă pentru ordonatorii de credite ai Comisiei și ai agenţiilor executive (JO L 344, p. 125).