Language of document : ECLI:EU:T:2008:260

YHTEISÖJEN ENSIMMÄISEN OIKEUSASTEEN TUOMIOISTUIMEN TUOMIO (muutoksenhakujaosto)

8 päivänä heinäkuuta 2008

Asia T-56/07 P

Euroopan yhteisöjen komissio

vastaan

Ioannis Economidis

Muutoksenhaku – Henkilöstö – Virkamiehet – Komission tekemän yksikön päällikön nimittämistä koskevan päätöksen kumoaminen ensimmäisessä oikeusasteessa – Valittajan hakemuksen hylkääminen – Toisen hakijan nimittäminen – Avoimen viran palkkaluokan määrittäminen avointa virkaa koskevassa ilmoituksessa – Palkkaluokan ja tehtävän erillisyyden periaate – Perusteltu valitus – Ratkaisukelpoinen asia – Kanteen hylkääminen

Aihe:      Valitus, jossa vaaditaan Euroopan unionin virkamiestuomioistuimen (toinen jaosto) asiassa F-122/05, Economidis vastaan komissio, 14.12.2006 antaman tuomion (Kok. H. 2006, s. I‑A‑1‑179 ja II‑A‑1‑725) kumoamista

Ratkaisu:      Euroopan unionin virkamiestuomioistuimen (toinen jaosto) asiassa F-122/05, Economidis vastaan komissio, 14.12.2006 antama tuomio (Kok. H. 2006, s. I‑A‑1‑179 ja II‑A‑1‑725) kumotaan. Ioannis Economidisin virkamiestuomioistuimessa asiassa F-122/05 nostama kanne hylätään. Economidis ja komissio vastaavat kumpikin omista sekä virkamiestuomioistuimessa käydystä oikeudenkäynnistä että tästä oikeudenkäynnistä aiheutuneista oikeudenkäyntikuluistaan. Euroopan parlamentti, Euroopan unionin neuvosto ja Euroopan yhteisöjen tilintarkastustuomioistuin vastaavat omista oikeudenkäyntikuluistaan.

Tiivistelmä

1.      Virkamiehet – Virka – Palkkaluokan ja tehtävien vastaavuus – Yksikönpäälliköt – Vastaavuutta ei ole

(Henkilöstösääntöjen liitteessä I oleva A kohta)

2.      Virkamiehet – Yksikköjen organisointi – Avoimen toimen palkkatason määrittäminen – Yksikönpäälliköt – Hallinnon harkintavalta – Edellytykset – Velvollisuus vahvistaa toimen palkkataso ennen hakemusten tutkimista – Velvollisuutta ei ole

(Henkilöstösääntöjen liitteessä I oleva A kohta)

3.      Virkamiehet – Palvelukseen ottaminen – Menettelyt – Valinta – Hallinnon harkintavalta

(Henkilöstösääntöjen 29 artiklan 1 kohta ja 45 a artikla)

1.      Henkilöstösäännöissä ei vahvisteta minkäänlaista vastaavuutta yksikönpäällikön tehtävän ja tietyn palkkaluokan välille. Yksikönpäällikön tehtävän osalta niissä päinvastoin erotetaan palkkaluokka ja tehtävä nimenomaisesti toisistaan.

(ks. 59 kohta)

2.      Kun kyseessä on palvelukseenottomenettely sisäisellä siirrolla täytettävän yksikönpäällikön toimeen ja kun täytettävän toimen palkkatason määrittäminen ei riipu mistään nimittävän viranomaisen tekemästä erillisestä päätöksestä vaan on automaattisesti seurausta valituksi tulleen hakijan palkkaluokasta eikä siten ole hakijan valinnan peruste ja kun avointa toimea koskevaa ilmoitusta ei ole muutettu ja kun palkkaluokka on määritetty ansioiden vertailun perusteella toteutetun, hakijan lopullisen valinnan jälkeen, se ei ole omiaan sivuuttamaan hakijoita, jotka noudattivat avoinna olevaa toimea koskevan ilmoituksen edellytyksiä, tai heikentämään menettelyn objektiivisuutta.

Henkilöstösääntöjen liitteessä I olevassa A kohdassa säädetään, että palkkaluokat AD 9–AD 12 (A*9–A*12 siirtymäkauden aikana) ja palkkaluokat AD 13 ja AD 14 (A*13 ja A*14 siirtymäkauden aikana) voivat vastata erotuksetta toimea ”hallintovirkamies virkanimikkeellä yksikönpäällikkö”. Lainsäätäjän tahtona on siis selvästi jättää toimielimille laajaa harkintavaltaa vahvistaa asianmukainen palkkaluokka yksikönpäällikön palvelukseen ottamisen yhteydessä.

Palvelukseenottomenettely yksikönpäällikön toimeen on lisäksi objektiivinen, jos se mahdollistaa yksikön edun mukaisesti sopivimman henkilön valitsemisen vaadittujen tehtävien hoitamista varten. Jos toimielimillä olisi velvollisuus vahvistaa avointa toimea koskevassa ilmoituksessa täytettävän yksikönpäällikön toimen täsmällinen palkkaluokka, tällä velvollisuudella ei olisi mitään perustaa henkilöstösääntöjen säännöksissä, minkä lisäksi sillä myös vähennettäisiin huomattavasti kyseiseen toimeen hakevien määrää. Näin ollen tällä velvollisuudella saatettaisiin estää nimittävää viranomaista valitsemasta parasta hakijaa kaikista virkamiehistä, joilla on verrattavissa oleva asianmukainen tausta ja jotka kuuluvat johonkin niistä monista palkkaluokista, jotka ovat soveltuvia tällaisiin tehtäviin henkilöstösääntöjen säännösten mukaisesti.

(ks. 66, 67, 81 ja 85 kohta)

3.      Henkilöstösääntöjen 29 artiklassa ei aseteta nimittävälle viranomaiselle minkäänlaista velvollisuutta tutkia samalla kaikki sen 1 kohdan a alakohdassa määrätyt kolme mahdollisuutta eli siirto, nimittäminen henkilöstösääntöjen 45 a artiklan mukaisesti ja ylennys ennen kuin avoinna oleva yksikönpäällikön toimi täytetään, jos sen mielestä jo pelkästään siirtomahdollisuuksien tutkimisella kyetään löytämään kyseiseen toimeen hakija, joka on mahdollisimman pätevä, tehokas ja luotettava. Henkilöstösääntöjen 29 artiklan 1 kohdasta näet seuraa, että ainoastaan siinä tapauksessa, että toimielin pitää välttämättömänä tutkia muiden toimielinten virkamiesten siirtohakemukset tai järjestää sisäinen tai ulkoinen kilpailu, sen on varmistuttava ensin siitä, että tämän artiklan 1 kohdan a alakohdassa mainittujen kolmen mahdollisuuden tutkiminen ei anna mahdollisuutta löytää toimielimen sisältä kyseiseen toimeen soveltuvin hakija.

(ks. 89 kohta)